Отиди на
Форум "Наука"

Eдна интересна средновековна монета


Recommended Posts

  • Потребител

Кирил и Методи изобразени като

Юстин II и София (565-578),АЕ фолис, Константинопол,година 7 ,

D N IVSTINVS P P AVG, Ю. л. С. д. с ореоли на двоен тронм Ю държи глобус ,С, скиптър ,голямо М , A/N/N/O л. година на царуване 7 ,работилница Г

има много голяма в/ка с историята на българите ,и като такава ако се предлага пиши

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Само дето по времето на Юстин II, Кирил и Методий са били доста, доста далечно бъдеще..., освен ако не вярваш във историйте че тогава е било нормално човек да живее има няма 300-450 години :whistling:

В интерес на истината обикновен и травиален Фолис (40 нумий), без никак връзка с която и да е история, освен византийската :laugh:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Представях си, че е от времето на Юстиниан, но където Юстин, там и Ююстиниан.

Еми да М-ките са характерни за периода....горе долу до 8 век, но в доста по видоизменен вид. Иначе варианта с двоен образ стартира за краткото съвместно управление тъкмо на Юстиниан и Юстин от 527, но Юстин 2 решава да намърда и София за по интересно и да поднови този вид двоен образ на монетките ;)

Иначе за горното си прав, дето единия там и другия и като датировки и като количество...абе по всичко ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

roca,

Здравей,съгласен съм ,че това е "интерес на истината обикновен и травиален Фолис (40 нумий)" както казваш и може3 би точно за това има най -ниската цена от всички в каталога на Sear. И все пак голямата връзка точно на тази монета с българската история,по точно с тази на българите е този т.нар. знак на Константин (мое определение,тука туристите му викат цистограма ) . Какво прави тзои знак в 6 век ,като Евсевий в 4 век пише че Константин велики и 60 000 негови войника видели кръст. Тази монета ,всичките от тази група са със кръст,знак на Константин ,митраисткия знак на Омуртаг ,както друг турист го вижда този знак в 9 век. Говоря за Sear 360 тази кото е тук.

Или тук имаме една монета която хем диказва хен опровергава Фоменко. Доказва че Евсевий е писал в 16 век и тея хронологии дето ни ги пишат са за туристите,от друга страна си е точно датирана и никой не е взел от Ватикана да ги разхвърля . само че когато пренаписват Историята познанията не Евсеевци от ватикана не включва хиляди неща като тези. А за Кирил и Методи си е на място защото и за тях като създания на Ватиканма от 16 век в земята Слабянска няма и копче,амулетче и т.н.

И така Юсти Тракиец в шести век слага знака на Константин Скита. Това като начало за връзката с т.нар. българи,хората на Константин,тези които той създаде и които го пишат навспкъде в писанията си че им е първият цар,че ги е покръстил,че им е дал,написал даже първия закон и т.н.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Предполагам че имаш предвид "Христограмата", вид монограм съставен от Х и Р, а малко по-късно ( около началото на 6 век ) превърнал се в варианта на монетата + с Р. Прав си че това не е описано в каталога на Саер, но това е поради причината че това е характерен подвариант на монетата, който е характерен за някой официни , монетарници и години. Със сигурност е типичен за 4-тата официна на Константинопол, тъй като съм виждал такъв подвид на Фолис, голям диаметър на Юстиниан с година 14-та, ако не се лъжа.

оттам нататък дали това е Константинов знак, Омуртагов знак или нещо друго описано от Евсевий или друг автор, не зная. Аз винаги се опирам на 100 %-ви факти или неща за който са доказани по някакъв начин. Другото за мен са размишления на база нещо ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Наличието на този знак на тази монета ,а и на други,вкл и на Маурис Тибериус,Ираклиус(610-641,Sear-844) са 100 %-ви факти .Наричането му на Христограмата", вид монограм съставен от Х и Р не е .

При Магненциус добре си личи че това не са букви,а предмети . (отделно на саркофази,щитове и т.н.)

на същия фолис на Юстин има и шест черти,колелото на слънцето в добавка с този жезъл(Р-то,това е жезъл ,а не буква) Наличен е и един знак ,вече кръст, на който горното рамо е Р. В добавка на изобразено кръстче между голямото М. Или имаме 4 символа,и то най различни. Т.е. не е хистограма всичко това. Ако едното е хистограма ,то какво са другите и как едновременно присъствуват,т.е. няма графично развити от едното вц другото.Хи Р сатанали хистограма,после кръст с р пак хистограма ,а били и колело от шест спици с Р то ,пак хистограм.Налично е и само Ж.И тук вече обясненията въведени в 16 и 17 век издишат тъй като противореат на 100 % факти.

Ето на Прокопиус на лабарума е това Ж не е и нито кръст нито хистограм. Отдясно е този знак ,жезъла Рб и двете фасции.

Т.е. това дето е въведено и се преповтарая как вървели само след кръста,и кръста е всепобеждаващ или как Константин видял кръст и накарал войниците му да го нарисуват и от там станало квото станало си е ала бала Ватикана търткаля портокала.

Съвсем различните символи говорят за съвсем различна версия от представяната днес.

post-4727-12778500710252_thumb.jpg

post-4727-12778502309363_thumb.jpg

post-4727-12778513937918_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Е определено историйте за кръста на Константин са доста преувеличени и не се оповават на нищо ;) Иначе кое как се нарича съвсем за мен не е от невероятно значение. В смисъл че за мен този знак е "Христограма" а другите са различни други вариаций ( онова с колелотото и спиците си е звездичка, а Ж-то си е съвсем традиционно римско знаме, жезъл или квото и да е там, присъстващ на всички монетки в тоз стил от 4-ти век , и по нататък ). Единственото което аз мога да нарека също Христограма е съчетанието на + с жезъл с Р ;)

Обаче се получи сравнително интересна дискусия във тази замираща категория :good:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ти за това Ж ли говориш,дето е на булята на Теодосий на монетите. Богинята Нике в Щит го държи. Треба това Константин да си е дртаскал по щита.Ама как ще напишеш от него Христос.Само по скитски ства. С латинско I и гръцко Х.Става .Интересно е и че гравьора на първатъа монета на Аелия като две К-та го е избачкал,а не с три пресечени черти. Що ли се е харчил толкова.Пак са прави тея учени попове.Виж ако мене питаш това си е Ж като Жизнь.Или две К та ,залепени за гръбчетата,Константин Констанциев.Така и Марк Антони ги карал тея неговите да си драскат знаци по щитовете.А за другите Христограми напълно прав си. В един момент почват да ги бачкат ей така с дъъълго Р. И за череп с кости може да мине,и за задгробен живот смисъл да му дадат. А може и Ж да кажат ,че е ,като Живот. Или звездичка . Или колело,Колото на Слънчо.Или колелото на Ихтус. Ако пък както си му е реда Големото Р е главната буква става и Ристохграма.Може и двоен кръстъ да се направи,патриаршеския. Като прототип на Лего е .

И накрая едно същото предконстантиново,па си е с Р то и с х то.ама как са го викали не обаждат. Може би щото монетата да е на скитъска билингва да е некакво предкирилско название.

post-4727-12778807915615_thumb.jpg

post-4727-12778808028919_thumb.jpg

post-4727-12778808609682_thumb.jpg

post-4727-12778809498318_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...