Отиди на
Форум "Наука"

България се нуждае от нова избирателна система и правила


Recommended Posts

Това се налага от факта, че за последните 20 години през държавното управление преминаха почти всички, от по- големите партии и движения с един и същи ефект и резултат – “узаконен “ грабеж и унищожение, продажба на националните интереси. Многоцветни, но с близки платформи, без ясна визия за приоритетите и бъдещето, съдбата на хората – “електорат”. Ако сега не се предприемат решителни мерки, след още 20 години българите ще живеят в резервати, подобни на индианските в Америка. Ще бъдат само една туристическа атракция, говорещи на смесен българо-англииски език.

Промяната трябва да започне от Народното събрание и състава му – не повече от 150 души. Народните избраници да нямат никакви охрани, привилегии и имунизации, различни от тези за обикновения човек. Заплащането да е свързано с минималната работна заплата и не повече от 8-10 пъти. Да се премести в друг град, не в София, с подходяща инфраструктура. За не местни депутати да се прилага закона за командировките. Правителствена болница да се закрие, както и ведомствените почивни станции и резиденции. Някой може да възрази- кой тогава ще иска да бъде депутат. Това е главната цел – депутатското място да бъде само социално престижно, а не средство за далавери и печелене на пари !

Само Правителството и Министерският съвет може да ползува за държавна сметка охрана и транспорт, представителни разходи и определени със закон привилегии свързани с оперативната работа.

Избирателна система

Напълно мажоритарна на териториален принцип. Кандидатите се издигат от граждански сдружения или подписка от поне 10 % от живущите по места и имащи право на глас, при пълна прозрачност и медийна разгласа.Избирателите да имат право за преждевременно отзоваване на избран кандидат при недоверие в него. Предизборната къмпания не се финансира от държавата. Политическите партии нямат право да издигат кандидати за депутати и финансират дейността си само от средствата набрани от симпатизанти. Години наред те създават омраза, реваншизам, етнически и верски проблеми,участвуват активно в организираната престъпност, могат да бъдат и забранени но няма да бъде достатъчно демократично. Ако са достатъчно силни и имат доверието на избирателите да използуват форми като граждански сдружения и подписки, без обява на партия и цветове.

Никакви козметики като пропорциоинални листи и смесени системи. Пълен, ясен, мажоритарен избор за 4-5 годишен мандат. Ветераните депутати, които гледаме 20 години, нямащи чувство за вина, отговорност и срам е време да излязат в пенсия. Ако хората в района където живеят, все пак ги издичнат на териториален принцип,( в което дълбоко се съмнявам) може да се направи еднократен компромис .

Предимства

В Народното събрание ще попаднат хора с качества и авторитет, истински народни а не партийни избраници. От тях ще се търси персонална отговорност от избирателите. При така структуриран парламент трудно се създава организирана престъпност и корупционни схеми. Гласува се без деригенти, по съвест, морал и чест в името на националните интереси. Многократно ще се намалят разходите по издръжката и провежданите избори. Социалният мир и спокойствие, толерантността ще бъдат водещи. Най- после ще се формира и изпълнява единна национална стратегия, при максимална прозрачност.... Ако искаме поне малко да се доближим до демокрацията на държави като Англия, Франция, Швейцария ... това е пътят. По важно е да спре грабежа и партийното безхаберие.

Реализация

Повече от трудно ! Нито една от съществуващите партии няма да се съгласи с подобна промяна, по понятни причини. Симпатизанти и участници в келепира ще се борят до последно, срещу подобна промяна. По коментарите ще ги познаете. Промяната не може да се реализира парламентарно. Нужен е референдум предизвикан с всички допустими средства . Нужно е просвета и подробно обяснение на хората за същността на пълният мажоритарен избор на всички нива.

Уморени сме от лъжи, грабежи и предателства, но трябва да направим още едно усилие за бъдещето на България и поколенията след нас!

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 50
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Потребител

ТОВА СА ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ! Извенете ме, че се разкрещях ;). Ако сложим на референдум в България, повечето от радикалните ти предложения ще се провалят с гръм и трясък. Не провокираш ли или по принцип така смяташ? Щотото такова ретроградство за мен е или пълно.....неразбиране или провокиране.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ами мафията почна настойчиво да иска промяна в избирателната и политическата системи, откакто я настъпаха здраво. Разбира се имам предвид не само уличните бандюги, а много по-опасните корпоративно-политически кръгове, на които именно през тези 20 години политическата система много пасваше и се захванаха да я променят още в края на мандата на тройната коалиция, като прескочиха границата на законността; да не говорим за дълбоката неморалност на опитите им да спечелят служебна победа чрез отказ от страна на тяхната правосъдна система да регистрира за изборите неудобни партии, нарушаване на електоралната картина чрез определяне на мажоритарни мандати, които в пъти се различават един от друг по необходимите за избирането им гласове; с агресивна оклеветяваща предизборна кампания, и мн.др.

И сега, когато им стана леко неудобно, периодично се активират отново, за да постигнат избягване на възмездие.

Те това е :post-20645-1121105496:

ПП Промяна може, но как и защо!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Първо трябва електората да узрее, за да може да си управлява държавата. Нашият електорат така и не прави разлика между избори и футболен мач между Левски и ЦСКА. Като бяха БСП и СДС питам да речем някои защо ще гласуват за тези, след като е ясно, че не са стока, а не например за някои други. А те казват, че онези нямало да спечелят и гласът им щял да е загубен. И не се замислят, че правят много по-лошо като гласуват за хора, за които са наясно, че не биват. изборите не са тото, та да трябва да пуснеш фиш за победителя. Електората трябва да вдене, че трябва да гласува за тези, които предлагат идеи, които са най-близо до техните, независимо от шансовете им за успех. Защото гражданина трябва да отстоява своите идеи, а не да познае победителя в изборите. Но нашия електорат доста трудно разбира, че не е загубен този глас, който е пуснат за партия, която отстоява идеите на гласувалия, пък дори и партията да не успее да влезе в парламента. Та оправия няма да има, докато електората не се научи да не гласува за партии само защото са сини или червени, както не си купува от магазина скапани патладжани или домати само заради цвета.

А то нашенския електорат как гласува: царя да ни оправи, Бойко да ни оправи ... е, оправят ни, ама що се оплакваме че боли, като сме си ги искали.

Иначе някои съществени и нужни промени са:

Махане на имотния ценз, т.е. депозита за участие в изборите.

Махане на 4% избирателен праг - всички, които са събрали гласове за едно място имат правото на свой депутат.

Махане на финансирането на партиите от бюджета - има си членски внос.

Огласяване на източниците а финансиране на партиите - тук трябва и умен електорат дето да не пуска бюлетини за партии, дето крият от къде им идат парите.

Иначе мажоритарния вот не променя нищо - нали и сега кметовете се избират мажоритарно, пък те си се оказват крадливи като пропорционално избран общински съветник.

Референдумът е твърде скъп за да се прилага често и не позволява да се приеме прецизен закон - при него се гласува нацяло.

Редактирано от Galahad
Link to comment
Share on other sites

Добри разсъждения Галахад, но е нужен по- задълбочен анализ. Електорат ми звучи като стадо овце, затова ще използувам гласоподаватели. Какъв е техния възрастов, етнически и образователен състав ? 2000000 млади и кадърни, образовани напуснаха България. Можем ли да искаме от старците гледали цял живот само БНТ 1 и 2,учени ,че единствено права е тази линия която е успоредна на партийната, приемащи всичко в медиите за вярно ( включително и "мекия импулс изпращан по косъма") да имат гражданска позиция. Тези хора никога няма да "узреят", те са обезверени и презрели. Това е положението, те са се трудили, безропотно, чесно и почтено цял живот, нямат компютри и нет. Не си купуват нови дрехи, износват старите и се задоволяват с малко, и 50 лева да направят пенсиите им, не могат лесно да ги унищожат ( според плана Ран- Ът). Та те са нашите родители и близки, оцелели след псевдокомунизва, закалени от него. Не ги подценявайте, лошо е ако бъдат докарани до там, че да излязат на улицата с пушките, няма какво да губят! С възрастта ентусиазма и активността намалява, техния вот може да бъде спечелен с повече труд и разяснение. Това което предлагам, ще го подкрепят напълно. Нужни са млади хора които да го направят и организират.

Мажоритарният вот променя всичко! Историците за най-новата история тихичко се спотайват, да не обидят някого все още жив. От 1935- 1941 г. цар Борис

забранява всички партии( в условията на монархия разбира се). Периода се счита за един от най- добрите в нашата история от икономическа и социална гледна точка. Ключа е в обединение на нацията с всички сили и средства! Политическите партии не са обединител, а обратно сеят омраза и разединение, за сметка на лични и партийни чисто финансови интереси !!! Спомнете си онази "чиста, християнска" светулка " Фори" и бденията със свещи организирани от него преди 20 години. Регистрираната от него фондация ? с идеална цел се занимаваше с контрабанда на цигари ? Най- страшна е организираната престъпност това се прави само от партии ! Въпросния "М-р 10%" внасяше парите в черната партийна каса, самия той не беше толкова богат. Стига примери, хората знаят, но осъдени няма, всичко е пипнато добре от юридическа гледна точка. Това е злото за съжаление заложено генетично в българина, описано отлично от Алеко Константинов - келепир. Мафия - сега е лесно чрез партиите, те имат структури навсякъде. Направете мафия в 10000 географски района с различно население, нужди и приоритети при пълна прозрачност на режисьори и актьори.? Ако успеете зночи в 21 век сте създали монархия в Бъгария - станете Цар, мисля, че законния се отказа убеден от невъзможността! Никога не смесвайте кокошкарската крадливост с организираната и продажбата на националните интереси. Кмета Х присвоил 50 000 лева, а кой и защо затвори 2 реактора в Козлудуй, колко струва това?

Пълен мажоритарен вот с промени във всички закони гарантиращи нормалното му прилагане и съответната наказателна отговорност ! Другият път води до ликвидация на изстрадала България - на мнозина това им харесва !?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Хайде стига глупости!

Първо за прословутия "план Ран-Ът".

Второ, за това, че мажоритарната система ще промени нещата. Напротив, ще ги влоши! Дори и да се създадат "закони гарантиращи нормалното прилагане и съответната наказателна отговорност", кой ще ги прилага и тълкува тези закони? Кой? Сегашната ни съдебна система ли? Сегашната ни неработеща и корумпирана съдебна система ли? А ако не, как ще я подмениш? Да не говорим, че мажоритарният вот създава предпоставки да се концентрира властта прекалено много, което за нашите нрави е пагубно.

Проблемът не е в избирателната система, не е дори в политическата ни система, а в качествата на българина, и по-специално качествата на една част от българина - бг политиците. Които разбира се, са избрани от същият този редови българин, от мен и от вас. Всеки си заслужва съдбата. И най-работещите закони да се възприемат, важното е как ще се прилагат...

Link to comment
Share on other sites

Добре Михов да допуснем,че си прав. Но края на коментара ти е пораженски - нищо не може да се направи- чакаме заколението на ритуален американски дръвник. Няма как да променим качествата на българина и неговите политици, това е дълъг еволюционен процес. Но съдебната система и корупцията, там можем, чрез непартийно народно събрание. Остави оценките "глупости" умности,ти си млад човек с по-големи аналитични възможности, забрави и партиините пристрастия. Аргументирай как мажоритарната система ще влоши нешата?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Сега, първо да кажа, че ми е много смешен българският антиамериканизъм. Има много неща, заради които, на човек може да не са му симпатични американците, може да ги критикува - аз също го правя, но чак пък толкова! Искали да ни унищожат, да ни разсипят икономиката, да ни превърнат малцинство в собствената ни страна и въобще дрън-дрън! За всички тия работи, дори и да има геополитически интереси и вмешателство сме си виновни само и единствено ние! Те ли да ни правят деца и да ни вържат да не емигрираме? А който е говорил с чехи или унгарци, не може да не му е правило впачатление, че ако и да критикуват американците за някои неща, там такъв антиамериканизъм няма. Просто няма. Такова нещо има само в бившият СССР и по специално Русия, Беларус и рускоезичните украинци! И корените са комунистическата носталгия и тъпотии! Комунистите загубиха "Студената" война и сега се чувстват победени - злобеят. Аз лично не се чувствам загубил каквото и да било. Не си представях нещата по този начин, но и на милиметър не съжалявам, че комунизмът падна!

И наистина, не съм поражененц, но нищо не можем да направим! Просто нищо!

А как ще влоши нещата ли? Ами много просто. Я си представете сегашният парламент, избран по мажоритарната система - веднага ви казвам, ще бъдат 200 от ГЕРБ, 25 от ДПС и 15 от БСП. Имената на партиите нямат в случая особено значение, можете да ги обърнете или смените, само при ДПС е константа. Оттам нататък лостовете към останалите две власти - изпълнителната и съдебната са открити. Изпълнителната е пряко свързана със законодателната, но и съдебната чрез квотния принцип също е обвързана. Та, съсредоточаването на такава огромна власт е огромна отговорност. Това означава да нямаш реална парламентарна опозиция, да можеш да си променяш Конституцията както си искаш, четвъртата власт копче да не ти казва, не, че медиите досега са казвали де (единствено Костов си позволяваха да плюят от действащите премиери), а ние гражданско общество нямаме, плюс това е много трудно гражданите в България да влияят на политиците, освен ако не инициират референдум, което пък си е почти утопия, защото е много трудно. И какво се получава? Де факто, а и де юре ще имаме мъдър и справедлив "владетел", който да мисли доброто на нас, поданиците. Истински Батюшка-цар. Но, ако владетелят не е мъдър и справедлив? Как ще му влияем? Ако владетелят почне да прави глупости? А у нас така ще стане, бъди сигурен!

Ние не сме Великобритания, макар че и там мажоритарната система деформира вота, цели обществени прослойки остават без представителство. Тук просто ще е предпоставка за злоупотреби! Ето, кметовета, като са мажоритарни какво? Да не би да са по-добри управляващи от другите? Отговорът е: не, съвсем не!

Та, това са няколкото прости аргумента против мажоритарен вот в България. За мен ще доведе до диктат на една партийна клика, която няма да бъде и минимално контролирана, много по-малко от сега. Не сме дорасли просто. Много вероятно и никога да не дораснем.

Link to comment
Share on other sites

Пак древната песен комунисти - носталгия - победени. Не е така и не е това причината. Мислиш ли, че иракчани обичат и приемат американците като освободители и спасители, те никога не са били "комунисти". Почти всички мои близки роднини са икономически емигранти в САЩ и работят във водещи фирми. Бил съм лично няколко месеца и съм отвратен. Разточително богата държава с никаква грижа за нищо освен за банки и застрахователи, да не говорим за порядките. Не е място за етнически българи, констатацията не е само моя. Това е бездуховно място, където без пари умираш и не познаваш съседите си, същевременно няма никаква демокрация а само ограничения и цензура . Щем не щем, вървим по този път и ние българските клакьори и чуждопоклонници, не искам такава съдба за България.Пожелавам да поживееш там и тогава ще разбереш основата на т.н. антиамериканизъм, трудно е за обяснение.

Мажоритарната система която предлагам няма нищо общо със сегашните партии. Даже те трябва да бъдат забранени !Най -малко лишени от правото да издигат кандидати.Сигурно използувайки изградените структури ще опитат пак да контролират парламента, да вкарат "нелегални" депутати но едва ли ще бъде възможно. В моя избиирателен район лично аз бих събрал 10% гласова за личност която хората познават и уважават, необвързана с партии и компрометирано минало. Пътя до там обаче е много труден и изисква общи, големи усилия.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Нямам нищо против мажоритарния избор. Особено откак БатБойко изръси, че нема да дава пари за руски проекти, съм готов много глупости да му простя :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Мажоритарната система която предлагам няма нищо общо със сегашните партии. Даже те трябва да бъдат забранени !Най -малко лишени от правото да издигат кандидати.Сигурно използувайки изградените структури ще опитат пак да контролират парламента, да вкарат "нелегални" депутати но едва ли ще бъде възможно. В моя избиирателен район лично аз бих събрал 10% гласова за личност която хората познават и уважават, необвързана с партии и компрометирано минало. Пътя до там обаче е много труден и изисква общи, големи усилия.

Ама чакай сега, аз мислех, че водим сериозен разговор, съобразен с реалностите?

Ако ще си говорим за утопии е друго нещо.

И кой и как ще забрани политическите партии в България? Говоря сега, иначе 1934 и след 1944 успяха. Но годината, струва ми се е съвсем друга.

Американците лично на мен нищо не са ми направили, за да ги мразя. Имам критики към отделни аспекти на политиката им, вътрешна и външна, но това е друго. Аз лично ги предпочитам пред някои други източни "освободители" - и на север, и на юг. А е ясно, че няма как да водим независима външна политика, в най-добрия случай можем да лавираме между интересите на водещите сили.

Мажоритарният избор акцентира на личността, но за страни като България няма да доведе до нищо повече, от своеволия.

П.П. Бат Бойко се отказа от руските проекти след силен натиск, иначе за малко да се съгласи.

Link to comment
Share on other sites

Трудно ще бъде, може и барикади да има, но не е утопия! Ние ще забраниме партиите - хората, нормалните останали в България, нямащи какво да губят, това е реалността! Основания за тяхната забрана бол - може да отворим тема, въпреки че сайта не е от най посещаваните ще прегрее. Референдум ако трябва - забраната е гарантирана 100%. Сега трябва да се действува, преди поредните избори с нова многообещаваща партия " Мадър фъкър" Обърнете внимание на Конституцията от "великото" народно събрание чл. 11 - "политическият живот в Бълтария се води само от партии"

Бомбата и грабежа са осмислени още тогава с пълни подробности, защо не и от граждански сруженеия, независими политици и пр....Тази Конституция в много неща е смешна - защо тогава не заимствуваха от американската където се казва ,че "всеки има право на човешко щастие" , познавате ли щастливи нормални

българи ?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Няма чак такова значение дали системата е пропорционална или мажоритарна. И двата случая кандидатите се издигат от някоя партия, хората представа си нямат що за стока е кандидата (в повечето случаи) и пак си гласуват за партията. Ако искаха да гледат хората написани в бюлетината, то и сега може да го правят, тъй като кандидат-депутатите са си изброени в листата. Ама не го правят, тъй че можоритарния вот няма да промени нищо. Освен че ще оскъпи изборите (защото трабва и балогаж), да не говорим, че ще направи нашия парламент още по-непредставител и олигархичен. Тъй че мажоритарния вот е по-голямо зло за гласоподаватели, които гледат само цвета на бюлетината или с клечката мерят кое квадратче да зачертаят.

Link to comment
Share on other sites

Няма чак такова значение дали системата е пропорционална или мажоритарна. И двата случая кандидатите се издигат от някоя партия, хората представа си нямат що за стока е кандидата (в повечето случаи) и пак си гласуват за партията.

Не си разбрал Галахад,партиите нямат право да издигат кандидати, а сама местни граждански сдружения и подписки.Ако партийно все пак се опитат, трябва да го вършат нелегално. Най-добре е всички политически партии да бъдат забранени. На малка Балгария не са и нужни политически партии откриващи топлата вода в 21 век.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Забраната на партиите, както - и експертните правителства, не са ли елементи на авторитаризма?

Забраната на възможността партиите да излъчват свои кандидати на избори не обезсмисля ли тяхното съществуване?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не си разбрал Галахад,партиите нямат право да издигат кандидати, а сама местни граждански сдружения и подписки.Ако партийно все пак се опитат, трябва да го вършат нелегално. Най-добре е всички политически партии да бъдат забранени. На малка Балгария не са и нужни политически партии откриващи топлата вода в 21 век.

Добре, ще забраниш партиите...

Викаш, кой ще издига кандидати? Граждански сдружения? А в тези граждански сдружения няма ли да има интереси? Няма ли да има лобизъм? А всеки, разполагащ с повечко средства, не може ли да си финансира сдруженийце, което да обслужва неговите интереси? Или викаш да забраним и парите?

Не партиите са ни проблема, а манталитетът на хората! Не формата е важна, а съдържанието!

Link to comment
Share on other sites

Разбира се, че ще има местни интереси и лобизъм, даже е задължителен. Но ще има местен, по местоживеене интерес и персонален контрол. Ако хората в тази област си изберат местния феодал - защото го обичат, няма нищо страшно. В парламента ще бъде сам (районен) а не партиен. Още Паркинсън в своите

"закони" посочва, че за един мандат, на непознати и необвързани помежду си хора, мафия не може да се направи. Ако има мераклии да финансират, по- добре ще бъде да финансират нещо голямо с местно или национално значение, а хората сами ще гласуват за него и ще го познават по име, ще знаят къде и какъв е домът му и т. н.... Другото, важно нещо е пълната прозрачност, сега е пълна мъгла и не се знае кой пие, знае се само кой плащта. Някога и на парите ще дойде времето, за съжаление няма да е по мое и твое време.

Да за манталитета на хората си прав.Социалния, етнически състав също, грамотността особено важна. Българина не обича да губи, да го лъжат и грабят, реагира бавно и страхливо, но когато прелее чашата на търпението му е стихийна сила. За да не се стига до там, по- млади активни хора трябва да се захванат без пари и лични облаги - да просветят и събудят спящите. Хубаво нещо са парите, почти всичко може да си купиш с тях, но след смъртта те поставят в земята на 1 ми няма никакво значение колко си бил богат. Земята на която живеем е напоена с кръвта на милиони преди нас за да живеем ние и се радваме на природните и дадености, най-важния въпрос какво ние ще оставим за поколенията и ще има ли България !?

Link to comment
Share on other sites

Историк, въпросите са риторични, затова казвам, че от демократична гледна точка може и да не се забраняват. Тоталният им провал и мафиотщина обаче, дава достатъчна юридически основания в България да им бъде забранено да участуват в избори и да издигат партийни кандидати и послушници!!! За сега те не генерират политика и платформи полезни за държавата, обслужват в повечето случаи външни интереси. Нито една няма сериозна, обоснована и перспективна програма и виждане за общонационалните интереси! Вече има и задгранични партии готвещи се да участвуват в сле4дващите избори, активно събират пари, вярвате ли ,че го правят безкористно и ще спасят държавата. Да зададем обратно въпроса на кого и за какво са нужни . Всеки човек на улицата изчерпателно ще ви отговори. Чрез референдум също!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Трудно ще бъде, може и барикади да има, но не е утопия! Ние ще забраним партиите - хората, нормалните останали в България, нямащи какво да губят, това е реалността! Основания за тяхната забрана бол - може да отворим тема, въпреки че сайта не е от най посещаваните, ще прегрее. Референдум, ако трябва - забраната е гарантирана 100%. Сега трябва да се действува, преди поредните избори с нова многообещаваща партия " Мадър фъкър"... Обърнете внимание на Конституцията от "великото" народно събрание чл. 11 - "политическият живот в Бълтария се води само от партии".

Бомбата и грабежа са осмислени още тогава с пълни подробности, защо не и от граждански сдружения, независими политици и пр....

Тази Конституция в много неща е смешна - защо тогава не заимствуваха от американската, в която се казва, че "всеки има право на човешко щастие", познавате ли щастливи нормални българи ?

Не можем да забраним всичко (както спомена Историк, това си е чист авторитаризъм, или болшевизъм (без идеите, само с-мата на управление)). Да кажем, че забраним партиите, а гражданските движения? И СДС, и НДСВ, и ГЕРБ май така стартираха в политиката. А чл. 11 си е съвсем резонен, от какво друго? От партизани ли или от пролетариат, селяни, и т.н. Това за местното ниво направо си е смешно. Води до сепаратизъм. Ние не сме конфедерация, като Швейцария, колко му е мажоритарните кандидати от големите градове (ако мандатите са разпределени по население), да кажат: "А нас к'во ни интересува Северно-западнала България, нас там не са ни избрали и стотинка няма да им дадем!"...

А и ще изникне проблем с финансирането на кампаниите. Само "бизнесмени" (има и такива без кавички, де) могат да си го позволят самостоятелно, ама не са луди да зарязват бизнеса си и ще издигат послушни кандидати.

Сдруженията пък ще трябва да поискат финансова помощ от този, който може да даде, а това са пак същите "бизнесмени". Бързо ще се превърнем в плутокрация.

---

Бележка на модератора

А би трябвало за кандидатите да ни управляват и да ни "оправят" да има тежки изпити като в древен Китай.

Така от плутокрация бихме преминали в меритокрация (където принципа е всекиму - според заслугите!).

Link to comment
Share on other sites

Митак, мислиш ли, че сега на някой му пука за "Северно-западнала България". Нас в нета и особено в този форум финансира ли ни някой ? Пари за здравеопазване няма, но може да им гледаме физиономиите, обещаващи садистично, всеобщо оправяне от билбордове и телевизия за наша сметка. Да не трябва да има предизборни къмпании за държавна сметка ! Нали защитаваме и обичаме страстно капитализма, какво лошо има в бизнесмените и техните пари, но те няма да ги дадат за мажоритарни избори напротив ! Ние вече сме плутокрация, не е нужно превръщане. Ако се замислиш, в района където живееш, с малко усилия и средства може сам да издигнеш достоен човек, хората ще те подкрепят, не е добре да мислим, че живеем сред малоумници.

В чл. 11 е заложена бомбата, от много друго може - от сдружения, независими кандидати и пр.. Защо в ограничителните условия в този член няма текст, че партии не могат да се създават с цел лично и партийно облагоделстване ? Още преди да бъдеш роден, хитри хора са измислили всичко за прехода и грабежа.Той не е резултат на хаотично - демократични действия. Всичко е подробно планирано и ослислено много преди ,1990 година.

Подобна схема не е популярна и известна, ще има много пречки и реални трудности. Това ще бъде първият демократичен съд на хората, срещу политическия елит, извършил и извършващ геноцид над нацията. Големите постижения в науката се дължат на нестандартен, не известен подход, така е и в живота и в политиката. Иначе схемата е проста и ясна - край на всичко българско, може математиически да се докаже! Не разрешавайте да ви промиват мозъците сами търсете изход.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Митак, мислиш ли, че сега на някой му пука за "Северно-западнала България". Нас в нета и особено в този форум финансира ли ни някой ? Пари за здравеопазване няма, но може да им гледаме физиономиите, обещаващи садистично, всеобщо оправяне от билбордове и телевизия за наша сметка. Да не трябва да има предизборни къмпании за държавна сметка ! Нали защитаваме и обичаме страстно капитализма, какво лошо има в бизнесмените и техните пари, но те няма да ги дадат за мажоритарни избори напротив ! Ние вече сме плутокрация, не е нужно превръщане. Ако се замислиш, в района където живееш, с малко усилия и средства може сам да издигнеш достоен човек, хората ще те подкрепят, не е добре да мислим, че живеем сред малоумници.

Ами пука му, може да е в платформа, може не само. Ще кажеш, пропаганда, (лъжливи) обещания, а ич? Тази "с-ма" дет я предлагаш на местна о-ва даже няма да обещава. Този форум се финансира от собствениците и екипа, безплатен обяд нема, нема и да има. Пари общо взето няма за нищо и причини много. Ти говориш за здравеопазване, други за образование, трети за армия и флот. Е нема как. А и въобще не показваш, как с твоите "идеи" ще има. С идеализъм БВП не се вдига, а банките бягат като дявол от тамян от подобни "идеи".

Какво значи защитаваме капитализма? Нема нужда, той си е жизнен и без "нашата" защита, за разлика от соц-а и авторитаризма (с редки изключения и само за да положи о-ви (не планови, а пазарни ;))). Аз защитавам и ще защитавам либерализма и пазара, първото си е мое мнение, но без второто всичко се срутва. А за чия сметка ще са предизборните кампании? Особено на нови кандидати? Колко струва минута ефирно време, или 1 000 рекламни брошурки, или един билборд? За да плаща бизнеса трябва да има възвръщаемост, това си го знаеш сам, даже да е с най-добри намерения, ако няма - фалира и после няма да плаща (този дет фалира, не целия). Не не сме плутокрация, но с това дето предлагаш ще станем. Кандидатите няма да са от БСП, ГЕРБ, СДС и др, а кандидати на Ковачки, на Черепа и на местните "феодали".

По отношение на това дали няма в района дето гласувам достойни хора, сигурно има, ама дали ще се навият е друг въпрос, както какво е моето и твоето разбиране за достойни хора, както и аз ако дам 1 000лв (не че имам де), за "моя достоен" човек, дали няма да очаквам спазване на "моята линия" (не не нямам пред вид постче), а знаеш, колкото хора толкоз линии ;).

В чл. 11 е заложена бомбата, от много друго може - от сдружения, независими кандидати и пр.. Защо в ограничителните условия в този член няма текст, че партии не могат да се създават с цел лично и партийно облагоделстване ? Още преди да бъдеш роден, хитри хора са измислили всичко за прехода и грабежа.Той не е резултат на хаотично - демократични действия. Всичко е подробно планирано и ослислено много преди ,1990 година.

Как ще докажеш личното? А, че партииното трябва да е поне на 2-ро място (след националното, ама всички партии казват, че националното е на първо място, как ще решиш, че не е така, чрез съда ли? хахаха), това е ясно. И така трябва да бъде.

Подобна схема не е популярна и известна, ще има много пречки и реални трудности. Това ще бъде първият демократичен съд на хората, срещу политическия елит, извършил и извършващ геноцид над нацията. Големите постижения в науката се дължат на нестандартен, не известен подход, така е и в живота и в политиката. Иначе схемата е проста и ясна - край на всичко българско, може математиически да се докаже! Не разрешавайте да ви промиват мозъците сами търсете изход.

Подобна схема е не само непопулярна, утопична, а изцяло вредна. Да оставим идеите, а да видим механизмите, няма начин без принуда да се поддържа това (да оставим, че първо трябва "да се убедят" хора като мен, което нема да стане без.....Белене :) или без друг вид принуда). А само да възникне - абсурд!

Големите постижения в науката се дължат на къртовски труд първо. В рамките на приетата теория. Когато тези рамки станат тесни и има хммм количествени натрупвания, следват качествени изменения, но никога революционни, а еволючионни. Айнщайновата физика не зачерква нютоновата, неевклидовата геометрия не изключва евклидовата (като частни случаи) и т.н.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Хайде стига глупости!

1.Първо за прословутия "план Ран-Ът".

2.Второ, за това, че мажоритарната система ще промени нещата. .............................

3.Проблемът не е в избирателната система, не е дори в политическата ни система, а в качествата на българина, и по-специално качествата на една част от българина - бг политиците. Които разбира се, са избрани от същият този редови българин, от мен и от вас. Всеки си заслужва съдбата.

Не са глупости, Михов.

1. Планът "Ран - Ът" си действа, шефе. През миналата година България намаля с 35 000 души. Тук не включвам емигриралите млади хора!

Не е нужно да ходиш много далече, за да забележиш как действа този план. Достатъчно е да излезеш по калеври на Главната в Русе. Ти нали беше оттам?

2. С второто съм съгласен. Мажоритарната система няма да промени нищо. "Дедето" явно няма представа какво значи "мажоритарна избирателна система".

3. С третото категорично не съм съгласен. Проблемът не е в качествата на българина. А лозунгът, че "всеки си заслужавал съдбата" е измислен от тези, които ни правят съдбата такава. Ако не си от тях, е глупаво да им се слагаш. Няма да те пощадят.

Лично на мен максимата: "Всеки си заслужава съдбата", поразително ми напомня за надписа на един известен германски концлагер от Втората световна война:

Jedem Muss Das Seine! В превод: "Всекиму своето".

Гадните фашисти са били и невероятни циници, но виждам, че имат и добри ученици.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Планът Ран - Ът предвижда намаляване на българското насление?! Абе хора вие не сте с всичкия си.

http://www.omda.bg/bulg/Ran/ran_new/data/page2.html

http://www.omda.bg/bulg/Ran/ran_new/data/page6.html

ето малък пример:

""а да се гарантира честност на процеса, трябва да бъдат извършени три промени.

Първо, трябва да се осигури пълна гласност. За тази цел всяка приватизация трябва да започне с широко разгласяване на съобщение за намерението на правителството да продаде даден имот. Той трябва да бъде описан пълно и точно и всички заинтересовани страни трябва да получат правото да го огледат и да се запознаят с цялата му документация. Между обявяването на намерението за продажба на имота и датата на приемане на предложените цени трябва да се остави достатъчно време. Процесът на наддаването трябва да се наблюдава от независима трета страна. Всички предложения трябва да се предават в писмен вид, като търгът се печели от този, който е предложил най-висока цена.

Кратко и ясно. Само че в БГ приватизацията става не винаги така, а с "преговори с потенциални купувачи" и с някои други непазарни средства, които доведоха май до проблемите...

Едно време имаше едно стихотворение от Валери Петров за митичният агент "ННН" - "някой некадърник наш".

Бре, какви интересни неща, аз не го бях чел тоз план досега...

американците се сблъскаха с дилемата свобода или власт и избраха очевидното решение: да създадат управление, което ще е достатъчно овластено, за да ги защищава, но не достатъчно, за да ги потиска. Те отхвърлиха парламентарната система, тъй като тя съсредоточава почти цялата управленска власт в един орган. Американците сметнаха, че когато една неограничена власт се даде на крал или парламент, независимо от наличието на добри намерения, има значителен риск тя да се упражнява тиранично.

Вместо това създателите на Конституцията на САЩ избраха система, която разделя управленската власт на законодателен, изпълнителен и съдебен сектор.

Е, а в БГ ефективно разделение на властите ли стана, или само партиите се разпищолиха? Май второто.... И пак ще кажем, че за това ни бил виновен негово светило Арменският Поп. :)))

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...