Отиди на
Форум "Наука"

две задачи по история


Recommended Posts

  • Потребител

Значи, става въпрос за два вида задачи, но за всяка задача трябва да се измислят по 10 варианта.

Няколко аз съм ги направил и искам да ми кажете, дали са верни, а другите трябва се довършат или да се направят от начало.

Ето ги и тях:

Зада 1:

Вариант 1:Напишете последователно 5 събитя,свързани с развитието на образователното дело в бълг.земи през епохата на възраждането

1.Написване на история славянобългарска

2.1-ро елино-българско училище

3.Написване на рибния буквар

4. 1-ро българско светско училище

5.1-ро девическо училище

Вариант 2: Напишете последователно 5 събития,свързани с дипломацията на средновековната бълг.държава след приемането на християнството

1.мирен договор с Византия 904г

2.мирен договор между България-Византия 1202

3

4

5

Вариант 3:Напишете последователно 5 събитя,свързани с икономическия напредък на българите от началото на 18в до освобождението през 1878

1

2

3

4

5

Вариант 4: Напишете последователно 5 събития,свързани с прояви на бълг. националноосвободително движение след Кримската война (1856)

1. 1-ра българска легия 1861-62

2.2-ра българска легия 1868

3.втори план за освобождение на Г. С. Раковски

4.Избухване на стара-загорското въстание 1875

5.Априлското въстание 1876

Вариант 5: Напишете последователно 5 събития,свързани с политическата история на бълг.държава от езически период

1.битката при Онгъла

2битката при Константинопол

3.присъединяване на областта Загоре

4.присъединяване на Сердика (София)

5.битката при върбишкия проход

Вариант 6: Напишете последователно 5 събития,свързани с антиосманската съпротива на българите в периода 15-17 в.

1.въстанието на Константин и Фружин

2.първо търновско въстание

3.второ търновско въстание

4.чипровско въстание

5.карпошово въстание

Вариант 7: Напишете последователно 5 събития, свързани с процесите на модернизация на България в края на 19 век

1

2

3

4

5

Вариант 8: Напишете последователно 5 събития,свързани с тенденцията за децентрализация във второто бълг. царство

1

2

3

4

5

Вариант 9: Напишете последователно 5 събития,свързани с борбите за политическо освобождение на българите от началото на възраждането до кримската война

1

2

3

4

5

Вариант 10: Напишете последователно 5 събития,свързани с опитите за разрешаване на бълг. национален въпрос от освобождението до Първа световна война

1.кресненско-разложко въстание

2.съединението на княжество България с източна Румелия

3.Илинденско-преображенско въстание

4.Обявяване на независимостта

5.Първа балканска война

Това са всичките варианти за първа задача. А по-късно ще напиша и втората задача, ако може да кажите дали са вярни написаните вариянти, ако може да помогните с ненаписаните. Благодаря предварително.

---

Бележка на модератора

Младеж, много неграмотно пишеш. Не мисли, че някой трябва да се самонаказва, като чете неграмотния ти текст! Така, както беше поднесен, никой уважаващ себе си потребител не би му обърнал внимание и би напуснал тази тема след третата прочетена дума. Ами ти пишеш с грешки всяка втора дума, бе?! Човек би си помислил, че и собственото си име ще сбъркаш, ако трябва да го напишеш... Да се чуди човек, как си успял да влезеш в акаунта си тук, без да го сбъркаш...

Опитай се да пишеш по-грамотно, за да гледат другите потребители сериозно и на проблемите/въпросите ти, и на личността ти. Иначе създаваш впечатление на несериозен и неграмотен човек, не можещ да напише правилно дори и собственото си име. Това е научен форум, тъй че се отнасяй с необходимата доза сериозност спрямо мястото, на което си попаднал.

Аз си поиграх да го редактирам, ама следващия път действай по-внимателно.

Благодаря за разбирането!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Тази идея ми харесва... Можеш да ползваш и някоя енциклопедия. Или - сборник с извори за историята на България.

Иди и на консултация с учителя си по история...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз просто не разбирам,какво точно имат предвид относно непопълнените варианти. Аз може да ги разбирам по един начин, но реално да означават друго. Дори само да дадете един пример, да имам на представа, какво точно имат предвид.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Не знам защо, но аз на варианти 2,3, 7, 8 и 9 нищо не виждам като отговор, тъй че ми е много трудно да кажа дали е верен.

Иначе историята на Паисий е свързана с образователното дело, само доколкото всяка една книга образова в някаква насока. Ако съставителят на задачата сам среща затруднения да попълни бройката, трудно може да се очаква, че останалите ще могат да го направят. Затова е по-добре, ако ще има по няколко верни отговора, та да има повече възможности, като се избере по-широко формулировка - напр. "науката и образованието" - така може да се сложи като отговор напр. и създаването на Бълг. книжовно дружество.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Вариант 2: Напишете последователно 5 събития,свързани с дипломацията на средновековната бълг.държава след приемането на християнството

1.мирен договор с Византия 904г

2.мирен договор между България-Византия 1202

Вариант 3:Напишете последователно 5 събития,свързани с икономическия напредък на българите от началото на 18в до освобождението през 1878

Вариант 7: Напишете последователно 5 събития, свързани с процесите на модернизация на България в края на 19 век.

Вариант 8: Напишете последователно 5 събития,свързани с тенденцията за децентрализация във второто бълг. царство.

Вариант 9: Напишете последователно 5 събития,свързани с борбите за политическо освобождение на българите от началото на възраждането до кримската война.

Първо, колегите са прави и за учебника (верно, взимаш и пишеш, просто е). Второ, прави са и за грамотното писане. Няма да ти попълвам въпросите, това би било насърчаване на мързел. Но понеже съвсем разумно питаш за това какво се разбира в задачите, ще ти разясня как ги схващам аз, пък дано това ти помогне.

Има си неща, които няма как да се разбират двояко. По вариант 2 те питат за дипломация след Покръстването. Какво е дипломация? Ами това е процесът на водене на преговори и сключване на догови между държави. Значи ти трябват пет събития, свързани с преговори и договори: срещи между владетели или между пратеници, срещи на пратеници с владетели, сведения за сключени съюзи, мирни или търговски договори. Като видиш в учебника и кога е станало Покръстването, ще знаеш след коя година да гледаш събитията. Два договора си дал - търси още три подобни неща и си готов.

По вариант 3. Какво е икономически напредък? Просто казано - забогатяване. Как се постига забогатяването? Ами с търговия, производства и занаяти. А как си проличава? Ами със стремежа да се увеличи още повече вече готовото богатство или с обществена дейност. Значи намираш пет факта, които сочат голямо забогатяване в дадено българско възрожденско градче (откриване на фабрика, пътувания надалеч, търговия с чужбина, големи строежи - такива неща).

По вариант 7. Пак се питаш: какво е модернизация? Ами излизане от стария, изостанал начин на живот и придобиване на нови възможности и в обществения живот, и в материалните неща. Примерно като нямаш трамваи, скайп или парламент, си немодерен. А като имаш - си по-модерен. Значи търсиш пет неща, които ги е нямало преди Освобождението, а после са се появили. Примерно електричеството. Или появата на ЖП линиите, пиана, телеграф и телефон, работещо Народно събрание.

По вариант 8. Задаваш си пак въпроси. Какво е децентрализация? Отслабване на централната власт за сметка на местната. Я да видим сега можеш ли да си изброиш пет самостоятелни местни владения от епохата на Второто българско царство? Имаш си учебник, сигурно имаш и атлас - търси там.

Вариант 9. е най-лесният. Какво са борбите за национално освобождение? Как се водят? Отговаряш си на тоя въпрос, намираш пет факта, които отговарят на това, което мислиш (примерно според мен става дума за бунтове) и пак търсиш по учебника. А има и Гугъл за тия неща.

Някои варианти имат и по повече от пет отговора. Това да не те притеснява, колкото са ти поискали, толкова даваш. А ако искаш да блеснеш, дай и повече, само гледай да си вътре в дадените срокове. Като те питат за средновековната дипломация, да не посочиш примерно Ньойския договор от 1919 г.

Успех! Историята всъщност е лесна.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Вариант 2: Напишете последователно 5 събития,свързани с дипломацията на средновековната бълг.държава след приемането на християнството

1.мирен договор с Византия 904г

2.мирен договор между България-Византия 1202г

3.мирен договор междъ българското царство-Дубровник 1253г

4.мирен договор между българия-византия 1307г

5.договор между Бъглария-Венеция 1347г

Вариант 3:Напишете последователно 5 събития,свързани с икономическия напредък на българите от началото на 18в до освобождението през 1878г

1.1-та българска фабрика в сливен 1834г

2. построяване на часовниковта кула в габрово 1835г

3.откриване на тъкачни манифактури в Търново и Шумен 1852г

4.открита не жп линията Русе-Варна 1866г

Вариант 8: Напишете последователно 5 събития,свързани с тенденцията за децентрализация във второто бълг. царство.

1.Татарска хегемония 1242г

2.Въстанието на Ивайло 1278г

3.Появяване на феодализма(само година точно нз и,ако може да ми кажите)

4.Гражданска война 1332г

5.Османска инвазия на балканския полуостров

Вариант 9: Напишете последователно 5 събития,свързани с борбите за политическо освобождение на българите от началото на възраждането до кримската война.

1.Създаване българска земска войска 1811г

2.Велчовата завера 1835

3.Браилските бунтове 1841

4.Нишкото въстание 1841

5.Видинското въстание 1850

Вариант 7: Напишете последователно 5 събития, свързани с процесите на модернизация на България в края на 19 век.

1.пощенска станция в Русе 1853г

2.Първото велико народно събрание

3.първото обикновенно народно събрание 1879

4.създаване на Българският военен флот 1879

Надявам ,сега когато са попълнени почти :biggrin: ,да си кажите мнението,дали правилно съм ги направил.И ще ви напиша по втора задача вариантите и ,дали правилно съм ги написал.Ще ги напиша малко по късно,защото още се чудя по няколко въпроса.Благодаря предварително.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

По вариант 2: договорът с Дубровник не е "мирен", защото преди него не е имало война между Дубровник и България.

По вариант 3: добави още един факт, че си дал само четири.

По вариант 7: "Обикновено" се пише с едно "н", а и не слагай Великото и обикновеното Народно събрание едно додруго, няма да ти зачетат отговора. Помисли за още две прояви на модернизация.

По вариант 8: татарската хегемония сама по себе си не разкъсва България (значи не я децентрализира), а само я подчинява. Помисли за друго. Възстанието на Ивайло не създава нова държава, а завладява съществуващата. Значи и това не е. Появявата на феодализма не е на определена дата, това е дълъг процес. Децентрализацията и феодализацията са почти едно и също. Гражданска война в 1332? Имаш предвид възкачването на Йоан Александър и бунта на Белаур? Да, това е подходящо. Колкото до османското нашествие, то е улеснено от децентрализацията, така че изброй някакви съществуващи малки държавици от тоя период и ще си решиш проблема.

Вариант 9 ти е идеален.

И не се пише "да ми кажите", а "да ми кажете".

Абе, ти кой клас си :) Да не са те оставили на поправки по история?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

По вариант 2: договорът с Дубровник не е "мирен", защото преди него не е имало война между Дубровник и България.

По вариант 3: добави още един факт, че си дал само четири.

По вариант 7: "Обикновено" се пише с едно "н", а и не слагай Великото и обикновеното Народно събрание едно додруго, няма да ти зачетат отговора. Помисли за още две прояви на модернизация.

По вариант 8: татарската хегемония сама по себе си не разкъсва България (значи не я децентрализира), а само я подчинява. Помисли за друго. Възстанието на Ивайло не създава нова държава, а завладява съществуващата. Значи и това не е. Появявата на феодализма не е на определена дата, това е дълъг процес. Децентрализацията и феодализацията са почти едно и също. Гражданска война в 1332? Имаш предвид възкачването на Йоан Александър и бунта на Белаур? Да, това е подходящо. Колкото до османското нашествие, то е улеснено от децентрализацията, така че изброй някакви съществуващи малки държавици от тоя период и ще си решиш проблема.

Вариант 9 ти е идеален.

И не се пише "да ми кажите", а "да ми кажете".

Абе, ти кой клас си :) Да не са те оставили на поправки по история?

Просто изпозлвам интернет от телефон,чрез wi-fi и малко трудно се пише.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Понеже смятам,че по тази задача вече ми стига ,смятам да напиша втората задача,която незнам защо,но малко повече ме затрудни.Ето и въпросната задача:

Задача 1 :

Вариант 1:Напишете 5 имена на личности свързани с изграждането на модерната българска държавност от Освобождението до края на 19в

1.П.Каравелов

2.Др.Цанков

3.Т.Бурмов

4.Ст.Стамболов

5.Ив.Гешов

Вариант 2:5 имена на дейци,свързани с борбата за независимиа българска църква през Възраждането:

1.Иларион Макариополски

2.Н.Бозвели

3.Др.Цанков

4.Антим 1-ви(несъм много сигорен за този)

5.

Вариант 3: 5 имена на книжовници,творили в периода 9-14в

1.Черноризец Храбър

2.Климент Охридски

3.Наум

4.Евтимий Търновски

5.Теодосий Търновски

Вариант 4: 5 имена на войни или командири от бълг.армия,изявилисе в хода на водените войни за нац.обединение

1.ген.Георги Вазов

2.ген Радко Димитриев

3.ген.Никола Жеков

4.ген.Рачо Петров

5.Коста Паница

Вариант 5:5 имена на представители на бълг.икономически елит през Възраждането,които подпомагат развитието на бълг.просвета

1.Найден Геров

2.И.Богоров

3.Константин Фотинов

4.Христо Ботев

5.Любен Каравелов

Вариант 6:5 имена на дейци,свързани с борбата за национално обединение на българите след Освобождението

1.Яне Сандански

2.Гоце Делчев

3.Тодор Паница

4.Андрей Ляпчев

Вариант 7: 5 български книжовници творили в периода 15-17в

1.Григорий Цамблак

2.Петър Богдан

3.Константин Кoстенечки

4.поп Пейо

5.Матей Граматик

Вариант 8: 5 имена на дейци,свързани с развитието на образованието и науката в българия от Освобождението до балканската война

1.Пейо Яворов

2.

3.

4.

5.

Вариант 9:5 имена на личности,творили в областа на архитектурата и изобразителното изкуство през 15-19в

1.Колю Фичето

2.Сава Доброплодни

3.Владимир Димитров(Майстора)

4.

5.

Вариант 10:5 имена на бълг.политици,които преди Освобождението са активни участници в общественият живот и револ.борби

1.Ст.Стамболов

2.Др.Цанков

3.

4.

5.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Това за тест по История на България за ВТУ ли е?

По Вариант 2: Мирният договор с Византия през 1188г, сключеният мирен договор с латинците от 1214г и сключеният българо-никейски съюзен договор от 1235г също стават ;)

По Вариант 8: Можеш да дадеш десетки примери за самостоятелни владения в периферните области. Примерно Браничевската област на братята Дърман, Видинска - на деспот Шишман, Крънско - на Елтимир, Добруджа - на тримата братя Балик, Тодор и Добротица, Родопската област и Беломорска Тракия - на Момчил войвода и др.

Вариант 2:5 имена на дейци,свързани с борбата за независимиа българска църква през Възраждането:

1.Иларион Макариополски

2.Н.Бозвели

3.Стефан Богориди

4.Хаджи Трайко

5.Димитраки Хаджитошев

Вариант 3: 5 имена на книжовници,творили в периода 9-14в

Йоан Екзарх и Презвитер Козма също стават.

Вариант 5:5 имена на представители на бълг.икономически елит през Възраждането,които подпомагат развитието на бълг.просвета

За Ботев и Каравелов не съм сигурна, но Емаунил Васкидовеч, Петър Берон и Николай Палузов са подходящи отговори според мен.

Вариант 8: 5 имена на дейци,свързани с развитието на образованието и науката в българия от Освобождението до балканската война

1.Пейо Яворов

2.Вазов

3.Петко Славейков

4.Захари Стоянов

5.Алеко Константинов

Вариант 9:5 имена на личности,творили в областа на архитектурата и изобразителното изкуство през 15-19в

Кирил Цонев, Цанко Лавренов, Андрей Николов и Кирил Лазаров ако ти говорят нещо са подходящи също.

Вариант 10:5 имена на бълг.политици,които преди Освобождението са активни участници в общественият живот и револ.борби

Тука и аз се колебаех доста.

1.Ст.Стамболов

2.Др.Цанков

3.Петко Каравелов

4.Тодор Бурмов

5.Васил Друмев

Васил Стоянов, Григор Начович, Иван Хаджиенов и общо взето повечето от видните политически дейци в първите десетилетия след Освобождението.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

"Несъм сигорен" не е нещо, което може да се напише само от неудобна клавиатура. Иска се и здраванеграмотност. А и ако си кандидат-студент, просто се научи да се оправяш сам.

Едит: просто не може да се пишат толкова неграмотни неща - и като правопис, и в задачите. Това е вбесяващо.

Редактирано от glishev
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

"Несъм сигорен" не е нещо, което може да се напише само от неудобна клавиатура. Иска се и здраванеграмотност. А и ако си кандидат-студент, просто се научи да се оправяш сам.

Едит: просто не може да се пишат толкова неграмотни неща - и като правопис, и в задачите. Това е вбесяващо.

Не може всички да сме като теб.Здраванеграмотност се пише разделно :read: .За това си Модератор Литература.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Правилно, във възмущението си съм прелетял над интервала. Тъй и тъй, за елементарни неща наистина има учебници.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Можеш, разбира се, ама не се ориентирам в номерацията. Пейстни точните въпроси с отговорите си и ще видя. Деца, четете ги тия учебници, бе, направо ми е мъка, като гледам как се чудите над историята. А тя наистина не е мъчна.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

По Вариант 8: Можеш да дадеш десетки примери за самостоятелни владения в периферните области. Примерно Браничевската област на братята Дърман, Видинска - на деспот Шишман, Крънско - на Елтимир, Добруджа - на тримата братя Балик, Тодор и Добротица, Родопската област и Беломорска Тракия - на Момчил войвода и др.

Вариант 10:5 имена на бълг.политици,които преди Освобождението са активни участници в общественият живот и револ.борби

Тука и аз се колебаех доста.

1.Ст.Стамболов

2.Др.Цанков

3.Петко Каравелов

4.Тодор Бурмов

5.Васил Друмев

Васил Стоянов, Григор Начович, Иван Хаджиенов и общо взето повечето от видните политически дейци в първите десетилетия след Освобождението.

За тези става въпрос :)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

По вариант 9 (5 имена на личности,творили в областа на архитектурата и изобразителното изкуство през 15-19в.)

Колю Фичето става, но Сава Доброплодни не беше ли само писател? Владимир Димитров(Майстора)със сигурност твори главно през 20 век. За Кирил Цонев не се сещам, Цанко Лавренов също е през 20 век, Андрей Николов не го знам, а Кирил Лазаров ако е същият скулптор, за когото си мисля, пак е от 20 век. Сети се за Захарий Зограф и Станислав Доспевски например; Никола Образописов; още един строител - майстор Генчо от Трявна.

По вариант 1 (5 имена на личности, свързани с изграждането на модерната българска държавност от Освобождението до края на 19в.)- Иван Ев. Гешов е начело на правителство в началото на 20 век, така че леко излиза от периода.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Вариант 2:5 имена на дейци,свързани с борбата за независимиа българска църква през Възраждането:

1.Иларион Макариополски

2.Н.Бозвели

3.Др.Цанков

4.Антим 1-ви(несъм много сигорен за този)

5.

Антим също е в групата. Може да се добавят доста - Авксентий Велешки, Паисий Пловдивски - тея двамата са от водачите.

Вариант 5:5 имена на представители на бълг.икономически елит през Възраждането,които подпомагат развитието на бълг.просвета

1.Найден Геров

2.И.Богоров

3.Константин Фотинов

4.Христо Ботев

5.Любен Каравелов

Ако ще говорим за представители на икономическия елит предполага те да са богати, а не близките им. Пък Ботев не е бил от най-големите богаташи. По-добре е да се сложат хора като Петър Берон (освен че е написал буквара, той е имал имение в Румъния), братята Е. и Х. Георгиеви, братя Тъпчилещови (те може да се сложат и в борбата за църк. независимост ) ...

Вариант 7: 5 български книжовници творили в периода 15-17в

1.Григорий Цамблак

2.Петър Богдан

3.Константин Кoстенечки

4.поп Пейо

5.Матей Граматик

За Цамблак може да се приеме, че работи и през 14в. По-добре е вместо него да се сложи Владислав Граматик. Други са поп Петър от с. Мирково (написал е един кратък летопис), поп Методи Драгинов, Димитър Кантакузин.

Вариант 6:5 имена на дейци,свързани с борбата за национално обединение на българите след Освобождението

1.Яне Сандански

2.Гоце Делчев

3.Тодор Паница

4.Андрей Ляпчев

Тук са 4 - предполагам че изтървания е Даме Груев до 5. Пък и май е по-добре да се замени Люпчев с Тодор Александров, който в една песен е наречен "баш комита". От по-новите може да се сложи Ванче Михайлов.

Вариант 9:5 имена на личности,творили в областа на архитектурата и изобразителното изкуство през 15-19в

1.Колю Фичето

2.Сава Доброплодни

3.Владимир Димитров(Майстора)

4.

5.

Владимир Димитров - Майстора е роден през 19в., но твори през 20в. Поне Уикипедията ползвай за справка, ако нямаш под ръка нещо по-свястно.

Не виждам причина да слагаш Майстора дето е работил през 20в. за пълнеж при положение, че има толкова много други в периода зографи - св. Пимен Зографски, Захари Зограф, Станислав Доспевски, Михаил Белстойнев, Никола Образописов, Николай Павлович, Папа Витан ... Художниците са толкова много, че може за тях да се направи отделен въпрос.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 месеца по късно...
  • Потребител

Вариант 2: Напишете последователно 5 събития,свързани с дипломацията на средновековната бълг.държава след приемането на християнството

1.мирен договор с Византия 904г

2.мирен договор между България-Византия 1202г

3.мирен договор междъ българското царство-Дубровник 1253г

4.мирен договор между българия-византия 1307г

5.договор между Бъглария-Венеция 1347г

Извинявам се, че поствам след близо година по тази дискусия, просто ми се наби в очите.

Тук специално едва ли е нужно да се разпрострираш почти чак до края на Второто Българско царство.

По-логично е да се изброят 5 събития, свързани с дипломацията, непосредствено след приемането на християнството.

Още по-добре ако тези събития се явяват логично продължение на самия процес на приемане на християнството.

Например:

866 - интензивната кореспонденция княз Борис I и патриарх Фотий по въпроса за автономна българска църква

866 (лятото) - българска делегация (водена от Петър - роднина на княз Борис I) в Рим, натоварена с въпроси до

папа Николай I. Отново дипломатически ход с цел България да издейства независимост на българската църква.

Пратениците се връщат обратно, придружавани от епископите Формоза Портуенски и Павел Популонски.

866 - подновяване на мирния договор с Людовик Немски (Немското кралство). Една от целите е именно чрез Людовик Немски да се повлияе върху папа Николай I по въпроса за независимата българска църква.

867 - княз Борис I иска от папа Николай I да одобри и ръкоположи Формоза Портуенски за архиепископ на българската църква.

870 - признаване автономния статут българска църква с ранг - архиепископия на VIII вселенски събор в Константинопол

И ако нещо не ти харесва... 885 - България и Великоморавия подписват мирен договор.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

А тук:

Вариант 1:Напишете 5 имена на личности свързани с изграждането на модерната българска държавност от Освобождението до края на 19в

Изброил си "саде" министър-председатели. Не само те са свързани с изграждането на модерната държавност. Пропуснал

си проф. Марин Дринов.

Другото, за което си мисля е, че никъде не е указано това да са българи. Затова може би е уместно да се посочат

и Сергей Лукиянов (юрист, който изготвя Органическия устав) и княз Дондуков-Корсаков.

По въпроса за лицата, които са участвали в борбите преди Освобождението, и другия - за лица, които са участвали активно в националните борби след Съединението... пропуснат е Захари Стоянов. Голям пропуск, според мен.

Захари Стоянов участва в Старозагорското и Априлското въстание. След това е главна фигура около процеса по Съединението!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Понеже смятам,че по тази задача вече ми стига ,смятам да напиша втората задача,която незнам защо,но малко повече ме затрудни.Ето и въпросната задача:

Задача 1 :

Вариант 5:5 имена на представители на бълг.икономически елит през Възраждането,които подпомагат развитието на бълг.просвета

1.Найден Геров

2.И.Богоров

3.Константин Фотинов

4.Христо Ботев

5.Любен Каравелов

Посочените не са представители на икономическия елит, каквото е изискването. Би трябвало да се заместят с Христо и Евлоги Георгиеви, братя Мустакови, В.Априлов и т.н.

Вариант 9:5 имена на личности,творили в областа на архитектурата и изобразителното изкуство през 15-19в

1.Колю Фичето

2.Сава Доброплодни

3.Владимир Димитров(Майстора)

4.

5.

Сава Доброплодни е писател, а Вл.Димитров е творец от ХХ век.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...