Отиди на
Форум "Наука"

Ако Наполеон бе спечелил при Ватерлоо...


Recommended Posts

  • Потребител

Изтъркан въпрос може би, но все пак... Навремето чух Слави Трифонов да казва пред един свой гост, че ако Наполеон бе спечелил, днес Европа щеше да говори френски. Смятам, че няма основание в това. Как обаче мислите?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

При Ватерло вече е късно да се променя историята - в 1815 той е в позиция, при която трябва само да побеждава. И едно поражение би му дошло в повече, защото вече няма откъде да вземе нови резерви и му липсва сигурен тил.

По-скоро може би адмиралите му не е трябвало да се плашат и сами да се оставят да бъдат блокирани в Кадис още преди 1812, а и е трябвало да даде свобода на цяла Полша преди кампанията в Русия. Може би обаче въпреки всички старания френският флот пак не би успял да събере нужните съдове за десант в Англия. Все пак кампанията в Русия е имала известни шансове за успех. Вероятно в 1806-1812 Наполеон е имал шансовете да закрепи империята, династията и визията си за Европа. Но допускам, че британците, дори да приемат мир с него, биха го нарушавали при всяка възможност, Германия би се бунтувала страшно в 1848, а и Русия би се възстановила от едно поражение. Все пак, Наполеон е имал шансове за трайна хегемония. Но само той би могъл да я поддържа. Със смъртта му системата би западнала, според мен.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Две грешки: нападението над Русия и кампанията в Испания. Те с Хитлер си приличат с това, с атаката над Русия, имам предвид. А Ватерло е можел да има огромни въздействия върху морала на всеки европеец. Доста страх от Наполеон е щяло да прихне като чума! Но въпреки това англичаните пак са имали по-добър флот. Твърде е възможно ако Наполеон е спечелил да създаде отново националните държави - Италия, Германия. С известни договори да гарантира мира между тях. Прусия и Австрия естествено не биха желали да им се отнема приоритета на водещи държави с нов Рейнски съюз, например.Русия не би се противила много. Просто би изчаквала удобен момент. Даже ако Наполеон е бил спечелил Ватерло и след това да се съюзи с Русия, то преспокойно е можело да си поделят Европа. Спечелвайки благорпиятни настроения, ако обедини Италия и Германия. Пък и двете държави не им остава друг път на развитие.

Относно дали системата ще се разпадне - положително съм съгласен. Положението в Европа е такова, че няма как да задържиш толкова нации в една империя, подобно на Австрийската.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Руската кампания сякаш не е толкова погрешна, колкото испанската. Основната грешка на Наполеон в Русия е недоверието му към поляците.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

И да е спечелил при Ватерлоо, щял е да загуби след това рано или късно, да не би три чифта м.. да имат тия французи за да воюват срещу цяла Европа безкрайно? ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ами първо не ми е много ясно как е щял да спечели при Ватерло. Разузнаването му работи ужасно - той не знае какво е движението на неговите войски, пък да не говорим за вражеските. От там логично иде, лошия избор на време и място за битката. В положението при което е бил тактиката му не е много уместна. Успехът му в тази битка щеше да си е чист късмет.

Но да речем, беше успял. Щеше да има някакво консолидиране на определени ресурси около него, но и враговете му нямаше да го оставят да се възползва от победата. Тъй че е било въпрос на време да замине на о-в "Св. Елена". Иначе аз мисля, че по-скоро можеше да постигне нещо с една война с Турция в съюз с Русия - той разбира се трябваше да действя някъде в Близкия Изток. Разбира се от тази работа кяра за Франция можеше да е между малък и никакъв. Но щеше да скара Русия и Англия, а парче от "Болния човек" щеше да си е истински бонус. Пък и с една такава война можеше да постави под контрол прусаците и като прати войската им срещу турците да им направи малко кръвопускане, та да не им кипи толкова кръвта. За да не се усили прекалено Русия от успеха, то можеше да направи съюза за освобождение на християните на Балканите. Тъй се появяват нови държави, които православието ще ги тляска към Русия, но пък старите феод. порядки там, ще ги оттласкват към модернизираща се Франция. Иначе казано Русия и папата ще си мислят, че това е успех за тях, но и Франция ще получи симпатиите на новите държави, а същевременно ще е можела да пакости на Англия без Русия да й пречи. По-точно е щял да има уникалната възможност да се разправи сам с Англия, правейки се нов Фридрих Барбароса отвоюващ християнските земи. Нещо сплотяващо европейските му поданици, които до преди няколко века дружно са ходили на поход, злепоставяне на Англия, че помага на иноверци и при това положение кой би го винил и би му пречил да се опита да направи успешен десент на острова?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Това е забавен алтернативен вариант. Може би на по-ранен етап Наполеон би обмислил нещо такова, но в 1812-1815 изобщо не му е до това.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...