Отиди на
Форум "Наука"

Чия е заслугата за бъдещия възход на България? На хан Кардам или - на хан Крум?


Recommended Posts

  • Потребител

Този въпрос мисля, че е спорен затова реших да се допитам до вас:). От една страна Кардам подготвя почвата за бъдещия възход на България, но от друга той не прави такива завоевания като Крум. Крум обаче действа с експанзия в своята външна политика и печели много територии. Но сякаш Кардам е забравен - отделя се внимание на подвизите на Крум. На мнение съм, че Кардам е добър владетел, тъй като царува близо 25 години. А това е факт, че тогавашните ни сънародници са доволни от него. Може ли Крум без заслугите на Кардам?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Тук ще повторя омразната мантра, че всъщност не знаем достатъчно. Но това не трябва да ни плаши излишно. Поне да предполагаме можем - стига да помним, че става дума само за предположения.

Най-общо казано, единият подготвя почвата за другия. Успехите на Крум изглеждат още по-значими на фона на предходния период, а и като добавим, че все пак Никифор наистина опожарява Плиска, царуването на Крум изглежда като победа (всъщност поредица победи), изтръгната от челюстите на поражението. Царуването на Кардам обаче прави това възможно. Четвърт век без дрязги в страната сочат, от една страна, че България излиза от кризата на VІІІ в. и, от друга, че Кардам е успял да удържи каквито сили се е налагало, за да не продължат вътрешните конфликти.

В по-дългосрочна перспектива Омуртаг обира лаврите. Кардам подготвя България да издържи на поредния външен удар, Крум не само поема удара, но и му отвръща, а Омуртаг се възползва от стабилизирането и от експанзията, за да превърне страната в нещо като империя. Поне на мен така ми изглежда.

Редактирано от glishev
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Управлението на Кардам е несъмнено успешно. Не е ясно обаче колко е продължило - дори приблизително. Тези 20-25 години царуване, които се спрягат в литературата, са голо предположение.

Първото споменаване за Кардам като владетел на България се отнася за 789/90г. Но понеже той е първият известен владетел след падането на Телериг, смята се, че му е приемник единствено поради липса на друго име в източниците. Всъщност нищо не пречи между Телериг и Кардам да са се изредили неколцина други владетели, останали неспоменати в гръцките извори подобно на Севар.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

За Кардам знаем, че е възрастен мъж, когато се появява в изворите. Мисля за разумно да допуснем, че в смутни времена старци рядко взимат властта. Но ако е бил с достатъчен личен авторитет и е достигнал по-сериозна възраст вече на власт, това би съвпаднало и с предположението за царуване от четвърт век, и с излизането на България от тогавашната криза.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Спомням си, че в една книжка от 1998 година (казваше се Детска илюстрована история на България), когато я четох като много малък ученик, беше илюстрирано как днешна Източна Румъния била влязла в границите на Българската държава в периода 721-803 година, но незнайно как. Този въпрос за границите на държавата ни е разискван много пъти, затова бих искал да насоча внимание към друг факт - защо пък Кардам да не е направил някои промени в армията, та Крум да постигне толкова победи. Може би ще си отговоря на въпроса като кажа, че няма данни.:) Но все пак...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Източна Румъния ли? Че що само Източна? Може би заради аварите на запад?

И що точно след 721? Че преди Тервел и Аспарух къде са живели българите? Поне от 668 влашката низина и териториите на днешна Молдова, Буковина, Приднестровието и украинският клин, вбит между Молдова и морето трябва да са си били български територии. Поне така ми се струва логично.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ами нямало война според книжката, та затова в този период. Може да звучи нелогично, но България се намира между враждебно настроени към нея съседи, така че не може само да печели територии. Възможно е и да е загубила нещо. Но по-добре до тук - не съм чак такъв специалист.:)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Нещата не започват ли да се стабилизират още при Телериг, спомням си, че така пишеше в учебниците едно време? Въпреки че вътрешните борби явно са продължавали, щом е избягал при ромеите.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Нещата не започват ли да се стабилизират още при Телериг, спомням си, че така пишеше в учебниците едно време? Въпреки че вътрешните борби явно са продължавали, щом е избягал при ромеите.

Вътрешни борби има винаги - във всяко общество и по всяко време. Много серизни вътрешни борби има и по времето на кана сюбиги Крум, ама дядо Златарски не е писал за тях, което автоматично означава, че и останалите български историци след него не са писали за тях.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...