Отиди на
Форум "Наука"

Мощи на светци в България


Galahad

Recommended Posts

  • Потребители

gljeankr.jpg

Главата на св. Йоан Кръстител от катедралата в Амиен

Струва ми се, че покрай изцепките от последните дни във връзка с рамереният реликварий под престолният камък на една от черквите на манастира "Свети Йоан Продром" на едноименния остров край Созопол е добре да направим преглед на мощите на светци, които се намират в България. Ще се види, че у нас се пазят доста по-големи реликви от намереното в манастира.

Разбира се в началото на нашия списък както се и очаква стоят светите мощи на св. Иван Рилски, които се пазят в основания от него Рилски манастир.

10.19_sv_I_Rilski_moshti.jpg

И като става дума за Рилския манастир, то непременно трабва да споменем чудотворната му икона "Света Богородица Осеновица", на която около образа на Божията майка са вградени частица от мощите на 32 светци.

Odigitria.jpg

На следващо място трябва да споменем мощите на св. Крал Стефан Милутин, около които при предишното правителство нашумя скандал заради идеята да бъдат продадени на Сърбия. Не се намират в столичната митрополитска черква "Света Неделя", ккоято заради мощите понякога е наричана и "Свети Крал".

milutin.JPG

Други два големи реликвария са тези с мощите на цариградския патриарх свети Дионисий и св. Матрона.

Около мощите на св. Дионисий също неотдавна се разгоря голям скандал, тъй като Георги Първанов и Божидар Димитров се опитаха да ги продадат на Цариградската патриаршия или на Гърция. В крайна сметка гърците получиха само частица от мощите на този светец. В замяна на това обаче от Цариградската патриаршия подариха мощи на св. Андрай Първозвани и св. Власий.

121188667440966.jpg

P1010665.JPG

1i400.jpg

Реликварий с частица от мощите на св. Панталеймон, св. Йоан Залтоуст, св. Дионисий и св. Андрей Първозвани - НИМ.

11.09_sv_Matrona_moshtehranitelnica_NIM.jpg

Мощите нан св. Матрона - НИМ

Редактирано от Galahad
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
  • Потребител
И като става дума за Рилския манастир, то непременно трабва да споменем чудотворната му икона "Света Богородица Осеновица", на която около образа на Божията майка са вградени частица от мощите на 32 светци.

Тия мощи съм ги виждала и честно казано изпитах голям ужас.

Въпреки че не съм от най-набожните много обичам да се мотая по църкви и манастири. На една екскурзия до Рилския манастир се отделих от групата и влязох в черквата. Там нямаше никой. Един сноп светлина падаше от кукпола върху някаква кутия с отворен стъклен похлупак. Приближих се и ги видях. С тия преградчици мощехранителницата приличаше на бонбониера, само че с изсъхнали парчета месо и кокалчета.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ако се съберат на едно място всички кости на даден светец, предполагам, че ще са достатъчни за сглобяване на поне 2-3 динозавъра...smokeing.gif

Я да видим колко динозавъра ще направиш от мощите на монсеньор Евгени Босилков? Предполагам католиците-светци са по твой вкус? Може да пропуснеш частите от дрехи, че ако събереш само това накой ще помисли, че си излапал останалото.

http://www.omda.bg/bulg/narod/bosilkov.html

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...