Отиди на
Форум "Наука"

Издирване на данни за България


miroki

Recommended Posts

  • Потребител

Здравейте

Създавам тази тема за да се допитам

Има ли в България създадена група от хора , без значение каква и какви по степен са хората, която да се занимава (занимавала)в момента с издирване на български артефакти по света(и всякакви исторически данни в наша и чужда писменност за Нас).Изпращано ли е до всички страни, музеи и библиотеки искане за информация за нашата страна?

Питам защото от всичко което виждаме по музеите случайно, се замислям, че такова нещо не е правено или греша?

Ако не е правено е равносилно на пълна незаитересованост за нашата страна от стрна на нашата държавност.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За група не съм чул,може би има такъв отдел към разузнаването,но има отделни човеци,като моя милост,които издирват такива артефакти чрез интернет,предимно преглеждайки западните аукциони - искам да уточня,че това ми е просто хоби,не съм на държавна служба :biggrin:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да това е хубава новина за мен въпреки, че знам че има такива хора които за собствено удовлетворение го правят по интернет както дори и аз, но дали е не само по интернет, а с официални молби до всички страни и т.н. нещо по-сериозно или дори правителствено назначена комисия и ли екип за целта , дори да не е от изторици, та дори да е от иманяри. Просто да се разбере има ли Държавата изобщо желание за това.

Както знам за направените и филмирани от БТВ разкрития по страните "по пътя на България"

Интересното е да се знае освен такива самоинициативи за намиране на Българското, така да ги нарека. Имали по-сериозно начинание.

Не става въпрос само за пари, тука става въпрос дори едно елементарно писмо от името на Държавава до други страни или музеи и т.н.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Държавата следи преди всичко за предмети, които са изнесени незаконно от България, каквито, особено през последните години, има хиляди. Един специалист лесно може да ги разпознае като произхождащи от нашите земи, но след това е изключително трудно да бъдат върнати обратно.

В чисто научен план също се правят такива издирвания и са открити много неща. По-важните музеи и библиотеки са сравнително добре прегледани. Има и материали, за които се знае, но сякаш не се проявява особен интерес.

Разбира се, това не може да се направи така генерално, както, струва ми се, ти предлагаш - да се тръгне и да се провери всичко и навсякъде. Трудно е да има и специална група за тази цел, доколкото проучваните материали са от съвсем различно естество; освен това в нашата държава едно такова начинание бързо би се опорочило и разни хора просто биха се разхождали насам-натам по света за държавна сметка (както се е случвало много пъти досега при подобни мероприятия).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Нови данни не се откриват с бюрократични способи. Ако просто пратим писмо може да ни позволят да преснемем да речем Мадридския препис на Скилица или да идат наши специалисти да търсят в техните библиотеки. Друг е въпросът как нашата държава реализира чуждестраната любезност - за миниатюрите от хрониката на Скилица да речем е било разрешено да се изпратят специалисти да я преснемат, а вместо това командировали чиновници да закупят снимки. Или пък приемат Божо във Ватиканската библиотека, а той вместо да търси извори, пише доноси. Същата работа и с агент Атанас (това дето е в ТИБИ е от архивите останали преди някой нашенски умник да ги изгори или донесени в България преди 1944г.). Но намирането става трудно, защото някои библиотеки са огромни. То аз не мога да открия книгите в моя компютър, а какво остава да се намери нещо в ръкопис, който си има библиотечен номер, но никой не знае, че в него има дадни да България. Или пък може да има нещо в частната библиотеката на някой аристократ, но дори и той да не подозира какво има там. Напр. черепа на св. Кирил е бил открит в библиотеката на херцозите Матея и е бил върнат в "Сан Клементе". В нета имаше дискусии дали гробът е бил точно там, където са сега плочите, но в интерес на истината не само паметните плочи са отскоро, но и черепа беше върнат наскоро там.

По-достъпният начин е този, по който го правим и ние тук. Като се публикува нещо, което може да е интересно, се включваме и ние. Хубавото е, че чудесната Бонска поредица на по-важните извори благодарение на Гугъла вече е достояние и на простосмърните българи.

Редактирано от Galahad
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...