Отиди на
Форум "Наука"
Иванко Тертер

Златният некропол - частна собственост

Recommended Posts

"Година след като „Народно дело“ предупреди, че златният некропол може да бъде реституиран, това вече е факт. Мястото, на което е открито най-старото злато в света, вече е частна собственост. За терена от 4350 кв.м има издаден нотариален акт, съобщи председателят на сдружение „Култура и туризъм на Българския североизток” Димитър Дичев. Той изрази дълбоко съжаление, че там няма да бъде поставен никакъв знак, че тук е направено едно от най-великите археологически открития в България. Дичев отказа да посочи кой е собственикът на уникалния археологически обект, но „Народно дело“ откри, че това е Иван Малинов, шеф на „Водно строителство“ АД. Той заяви, че няма намерение да строи на това място. Навремето теренът е бил собственост на държавното предприятие „Водно строителство“, което после бива приватизирано от РМД. Тази година изтече срокът, в който обектът бе археологически резерват. Така частното дружество спокойно може да влезе във владение като пълноправен собственик".

17.09.2010

Веселин Златков, Мартин Марков

Read more: http://www.narodnodelo.bg/news.php?news=46654#ixzz0zoWhPmFd

Under Creative Commons License: Attribution

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ами оказва се, че приватизацията по принцип не е толкова страшна, стига да не е от РМД.

За съжаление държавата след като е национализирала ред обекти ги е оставила в днешно време да се рушат. Както се вижда и от темата за рушащите се културни паметници положението е плачевно. Сгради, оцелели столетия сега стават в руини. И въобще не е ясно коя от държавните институции лакомеещи да ги имат трябва да ги поддържа и опазва от разруха.

Тъй че ако не бъдат приватизирана от някоя номенклатурна рожба приучена на обира мандрата докато фалира, а от хора, които имат визия как да печелят преминаването в частни ръце може и да е за добро. В случая една табела на мястото където е открито съкровището би била чудесна реклама за една фирма.

Важно е също да се помисли дали да не се сложи край на държавния монополизъм върху музейното дело. Така ще може да се изкарат на светло частните колекции. Тях и така си ги има, но така ще станат достояние на обществото.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Какво ви пука, Българската история започва от 7 век, всичко преди това кучетата го яли, нал тъй!

Но благодаря за информирането все пак, утре ще седна да напиша петиция до ЕС по този въпрос тъй като е част от европейското културно наследство. Ако на някой друг му пука може да се опита да ми помогне да формулирам петицията.

Също така смятам да информирам BBC и други големи медии..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Особено държа да информираш и NG по въпроса за автохтонния произход на българите. Може пък да излезе сензация. :bigwink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Нещо ново да кажеш? Аман от папагалщина, сериозно ти говоря. Сменете я тази плоча, или за толкова стига надника?

Тук става въпрос за много сериозно престъпление, не само върху българското или европейското ами и върху световното наследство

и единственото което измисляте е "поживем - увидим, товарищи..." или "Важно е също да се помисли дали да не се сложи край на държавния монополизъм върху музейното дело."

Що за лудост е туй!? Или искате американизиране на историята ни? Най-голямо впечатление на хората, когато идат в Лондон е че има големи музеи и входът е безплатен.

Историята се прави от хората като цялост и трябва да принадлежи на хората.

По-скоро трябва да се върне меценатсвото в музеите, където частните колекционери да покажат колекциите си и да ми се погали егото.

Докога ще бъдем само кучетата дето лаят по кервана?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
  • Create New...