Отиди на
Форум "Наука"

Две смъртносни земетресения – необичайно активна ли е Земята?


Recommended Posts

  • Администратор

Две смъртносни земетресения – необичайно активна ли е Земята?

Автор – Андреа Томпсън

Превел: Тихомир Георгиев

Предвид земетресенията, от които пострадаха пострадаха Самоа1 и Индонезия2 и труса, който разруши Л'Акуила, Италия в началото на миналата година3 изглежда, че Земята е била доста нестабилна през изминалата година. Това обаче не е така. „Това не е нещо необичайно в рамките на 2009 г.“ казва Джон Белини, геофизик от Геоложкото дружество на САЩ.

Доколкото не е необичайно да има няколко силни земетресения през дадена година, тези трусове могат да имат различен характер, да се случват в различни типове разломи и да задействат различни поредици от събития, включително цунами и дори други земетресения. Учените трърдят, че двете земетресения в Самоа и Индонезия може да са свързани, но все още не знаят дали е така. Междувременно, изследователите вече имат някои обяснения защо земетресението в Самоа причини цунами, а индонезийското – не.

Година от земетресения

Земната повърхност е разтърсвана от над милион земетресения всяка година. Хората усещат повечето от тях съвсем слабо или въобще не ги усещат. Колкото е по-голям магнитудът, толкова по-редки са земетресенията. По света в рамките на една година средно има 17 земетресения с магнитуд между 7.0 и 7.9, а тези с магнитуд над 8.0 са средно само веднъж годишно. Логаритмичното естество на скалата за измерване означава, че земетресение с магнитуд 8.0 е десет пъти по-силно от това с магнитуд 7.0.

Подводното земетресение в близост до Самоа има магнитуд 8.0 според Геоложкото дружество на САЩ4.

Земетресението с епицентър близо до Суматра, Индонезия е с магнитуд 7.6 (а това от Л'Акуила – 6.3). Тези земетресения напълно се вместват в осреднените данни за дадена година. „Просто имахме твърде натоварена седмица.“ казва Белини

Различни последствия

Самоанското земетресение причини цунами връхлетяло островите в Южния Пасифик, изравни със земята градове със вълни от 3 или повече метра и причини смъртта на много хора, докато индонезийското причини само малко, местно цунами. Трусът бе причина за по-голямата част от жертвите и щетите в Индонезия.

Щетите нанесени от земетресение не са въпрос само на това колко силно е земетресението. Те „зависят от това как става разрушението на земната кора“ каза Белини пред LiveScience

Движението на земната кора покрай бреговете на Суматра е било на дълбочина около 80 км. Самоанското земетресение, причинило цунами, е било много по-близо до повърхността – на 18 км.

„Необходимо е повърхностно земетресение за да се появи цунами“ казва Белини.

Видът на разрушението на земната кора оказва влияние дали ще се образува цунами или не. Самоанското земетресение е край разлом, при който част от част от тектоничната плоча се надига нагоре, действайки като гребло и придавайки енегрия на водата. Понякога този ефект на енергиен трансфер е минимален или разломът се движи хоризонтално, а не вертикално,

Цунамито в Индийския океан през 2004 г. бе причинено от колосално земетресение с магнитуд 9.3. През 2005 г. земетресение с магнитуд 8.7 на същия епицентър не причини цунами. Учените твърдят, че със сигурност е било достатъчно силно за да направи това. Причините защо не е остават загадка.

Свързани земетресения?

Един любопитен аспект на скорошните събития е колко близо са те във времето и пространството. Близостта може да захрани спекулациите, че първото земетресение е причинило второто.

„Не бих казал, че е невъзможно“ казва Леонардо Сийбър, старши изследовател в Института за земни изследшания Ламонт-Дохърти5 в Ню Йорк. В поледните десетилетия учените доказаха, че едно земетресение може да стане причина за сеизмични явления далеч от него, каза Сийбър.

Наример публикация от 2008 г. показа, че изключително силните земетресения могат да причинят много по-слаби земетресения на отдалечени от тях места по целия свят. Друго изследване от миналата година разкри така наречените „земетръсни дублети“ - при които едно силно земетресение е причина за друго с подобен магнитуд (за разлика от вторичните трусове, които са по-слаби от основното земетресение). Такива дублети се случват, макар и рядко.

А сега в ново изследване бе обявено, че силни земетресения могат да отслабят зоните на разломите на другата страна на света. Публикацията разкри, че земетресението в Индийския океан през 2004 г. е отслабило зоната на разлома Сан Андреас в Калифорния.

„Не е толкова лесно да бъде доказано“ каза Сийбър пред LiveScience. Според него е възможно близостта на земетресенията да е просто съвпадение, „защото има достатъчно земетресения“, така че две от тях да се случат по едно и също време.

Въпреки това, все още е много рано сеизмолозите да разберат дали земетресенията са свързани, въпреки, че Белини се съгласи, че това е възможно. „Те са по границите на една и съще тектонична плоча“ обясни той, така че напреженията може да са били пренесени по разлома.

„Този не е нещо, което ще бъде разкрито на една нощ“ допълни той

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

1- земетресение на 29 септември 2009 г., по данни към 03 октомври загиналите са най-малко 189 човека, стотици са ранени

2- земетресение на 30 септември 2009 г., по данни към 03 октомври е потвърдена смъртта на 715 човека, възможно е броят на жертвите да надхвърли 1100.

3-земетресението на 6 април 2009 г. причинява смъртта на 307 човека.

4-Геоложкото дружество на САЩ използва моментната магнитудна скала.

5-изследователски център в Колумбийския Университет в Ню Йорк

post-6-029733600 1285066766_thumb.jpg

Карта показваща епицентъра на земетресението в Италия в началото на миналата година

post-6-070712300 1285066766_thumb.jpg

Снимки от земетресението в Индонезия на 30 септември 1 октомври 2009 г.

post-6-051579400 1285066767_thumb.jpg

Остров Суматра, Индонезия, след цунамито предизвикано от земетресението през 2004 г.

post-6-019090900 1285066771_thumb.jpg

Индонезия - Банда Аче северния бряг (преди цунами)

post-6-004195600 1285066772_thumb.jpg

Индонезия - Банда Аче северния бряг (след цунами)

post-6-022406300 1285066765_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...