Отиди на
Форум "Наука"

Мишки летят в лаборатория


Р. Теодосиев

Recommended Posts

  • Администратор

http://www.livescience.com/animals/090909-mouse-levitation.html

Мишки летят в лаборатория

от Чарлс Чой

Учени са постигнали левитация на мишки използвайки магнитни полета.

Други учени са успявали да накарат живи жаби и скакалци да се носят във въздуха, но изследването с мишки, които са биологично по-близки до човека, може да помогне в изследванията целящи противодействие на загубата на костно вещество поради намалена за продължително време гравитация, което се очаква при мисии в дълбокия космос или по повърхността на други планети.

Учените работещи за НАСА са създали устройство, което симулира променливи нива на гравитацията. То се състои от свръхпроводящ магниг, който генерира поле, достатъчно силно за да левитира водата вътре в животните, като темпертурата във вътрешността на устройството е достатъчно висока, а самото устройство е широко достатъчно голямо - 6.6 см, така, че малките същества могат да се носят комфортно във въздуха по време на екпериментите.

Дезориетирани

Първоначално изследователите левитирали млада мишка, на възраст само 3 седмици и с тегло 10 грама. Тя изглеждала възбудена и дезориентирана, опитаваща се да се задържи за нещо.

„Тя риташе насам-натам и започна да се върти, а без триене можеше да се върти все по-бързо и по-бързо и мислим, че това я дезориентира още повече“ казва Юанмин Лиу, физик от Джет Пръпълшън Лаборатъри в Пасадина, Калифорния. Затова учените решили да приложат не много силна упойка на следващата мишка, която левитирали; тя изглеждала доволна от летенето.

Физикът Да-Мин Жу от Университета на Мисури, Канзас Сити направил пластмасова клетка, в която се поставя мишката при левитация. Отгоре клетката е отворена за да се осигури достъп на въздух, за да може да се дават на мишката храна и вода, както и за видеонаблюдение, а в дъното на клетката има малки дупчици за изхвърляне на отпадъците.

Понякога мишката рита стените на клетката, като я кара да излезе от зоната за левитация, след което се връща и отново се понася във въздуха.

Изследователите могат да левитират мишката с или без клетката, но „е по-лесно да сложим мишката в клетката, когато я носим към зоната за левитация“ обяснява Лиу. Освен това ако искате да направите екперимент сравняващ поведението на мишката в и извън левитатора, то за да сравните резултатите ще искате да има доколкото е възможно същите условия на живот.

Резултати

Тестовете показват, че мишките, дори ако не са упоени, бързо се аклиматизират и свикват с левитацията, когато са в клетката. След три-четири часа мишките действат нормално, включително пият и се хранят. Изглежда, че силните магнитни полета нямат негативно въздействие върху тях в краткосрочен аспект, а предишни изследвания са показали, че при плъховете няма неблагоприятни ефекти след прилагане на силни не-левитационни магнитни полета в продължение на 10 седмици .

„Опитваме се да разберем какво ще бъде физиологическото въздействие при продължителна микрогравитация, а също и какви контрамерки могат да се вземат за защита на астронавтите.“ казва Лиу. „Ако можем да допринесем за изследването на космоса от човека, ще бъдем много щастливи.“ Сега те кандидатстват за средства за извъряване на такива изследвания с техния левитатор.

Изследователите са левитирали и водни капки с размери до 5 см. Те считат, че симулаторът на променлива гравитация може да бъде използван за иследване на поведението на течности при намалена гравитация, като например топлообмена или поведението на мехурчетата.

Лиу, Жу и техните колеги описват в детайли своите открития на 6 септември в списание Advances in Space Research.

post-1-042323600 1285067664_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...