Отиди на
Форум "Наука"

Дългият лов на вещици


Recommended Posts

  • Администратор

Дългият лов на вещици

Цялата статия в сайта на БГ наука: http://nauka.bg/index.php?mod=front&fnc=pub_page&pid=12420

Няма ли да изглежда едновременно суетно и празно желанието след толкова много автори отново да се пише за инквизицията? Като се започне от инквизиторите от XII и XIV век, които са описали в своите наставления и ръководства еретиците и техните доктрини, за да облекчат работата на агентите от своето ведомство, до писателите в наши дни – обвинители и защитници на инквизицията, породили толкова спорове, - нима те вече не са казали всичко и нима не рискуваме да изпаднем в безплодни повторения, ако се впуснем в подобни изследвания? Въпреки това, липсва цялостната картина на масовите еретични движения, всички „изкривявания” на християнската религия и излизането от догмите й вярвания.

Инквизицията е един от историческите инструменти, дейността на който в продължение на много векове е повлияла на хиляди в Европа и извън нея. Проследявайки историята ние се сблъскваме с много противопоставени един с друг факти. През втората половина на XIV век испанският инквизитор Николас Еймарик пише един от първите исторически документи описващи инквизицията – „наръчника” описващ методите на свещения трибунал – той пише: „Може би ще се намерят честни хора и чувствителни души, които ще ни обвинят, че сме обнародвали ужасни картини, нарисувани в миналото. Те ще попитат каква е ползата или какво удоволствие може да се получи от запознаването с толкова отвратителни неща. За да отхвърлим упреците им, достатъчно ще бъде да отбележим: именно защото картините са отвратителни, за нас е ужасно да ги изложим на показ, за да предизвикат ужас.” Тук нямаме за цел да оправдаваме или да упрекваме дейността на инквизицията, а да опишем един определен – дори може и психологичен такъв – проблем в историята на тази така наречена институция, а именно „Ловът на вещици”....

Цялата статия в сайта на БГ наука: http://nauka.bg/index.php?mod=front&fnc=pub_page&pid=12420

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...