Отиди на
Форум "Наука"

Влюбени скакалци


К.ГЕРБОВ

Recommended Posts

  • Потребители

Любовният сезон на скакалците е към своя край. Според писаното в интернет за тях, възрастните насекоми се появяват в края на юни и през юли, чифтосват се и се движат през летните месеци по двойки.

post-2642-006465900 1285146883_thumb.jpg

Аз видях такава двойка за първи път едва в началото на септември. След това успях да направя снимки и на още няколко такива любовници. Всички снимки са на скакалци от един и същ вид, чието наименование поради оскъдните сведения за скакалците в България, каквито се срещат тук-там в интернет, не успях да установя със сигурност. Май е някакъв вид Тетрикс (Tetrix).

Като незапознат с материята и виждащ за първи път такава сцена, помислих първо, че това е майка с малкото си, които така се движат или играят „на конче”. После разбрах, че става дума за съвместно съществуване на мъжки и женски скакалец в размножителния период.

Донякъде парадоксално, но за животинския свят често срещано явление е „мъничето”, качило се върху по-масивния екземпляр, да е мъжкият индивид. Спрямо него женската на снимката има къде-къде по-пищни форми и изглежда като Вилендорфската Венера. (С търсачката може да узнаете как изглежда този уникален праисторически артефакт, ако не сте го виждали вече.)

post-2642-063185900 1285146892_thumb.jpg

От тази снимка се вижда, че двойките скакалци нямат проблеми със съвместното си съществуване по отношение на положението си в пространството. Върху хоризонтален растителен лист или вертикално стъбло те се чувстват еднакво добре заедно. Веднъж като подплаших едни, те скочиха заедно, май както са си двойка, защото минута след това ги открих в същото положение на съседния лист от повета. Два дена все около едно място се въртяха, после ги изгубих.

post-2642-028412800 1285146901_thumb.jpg

На тази снимка с класическа поза от Кама сутра се виждат малки дупки по листата. Дали те не са вследствие на необходимостта от изхранването на скакалците? Все пак за здрав секс е необходима и здрава храна!

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...