Отиди на
Форум "Наука"

nayden_popov

Потребител
  • Брой отговори

    4
  • Регистрация

  • Последен вход

Отговори публикувано от nayden_popov

  1. Златен кинжал и още 545 предмета откриха археолози в Карловско

    Новооткритото златно съкровище от третото хилядолетие преди Христа ще бъде показано от 9 август в Националния исторически музей

    06.08.2006

    Аргеолози намериха 545 златни украшения и кинжал от златна сплав от третото хилядолетие преди Христа в могила край село Дъбене, Карловско.

    Откритието направил научния сътрудник в Националния исторически музей Мартин Христов.

    Златното находище край Дъбене беше открито преди две години и в него продължават да намират нови предмети. През 2005 г. са били открити 15 500 златни елемента, които вече са показвани на изложби в Италия и Дания, а в момента част от тях са включени в голямата изложба на тракийското злато във Варна.

    Новата сензация от Дъбене е идеално запазеният кинжал, който не завършва с остър връх, а със заточена равна част и е с високо съдържание на злато в сплавта. Кинжалът няма утилитарни функции, а е по-скоро символ на царска или на първожреческа власт. Освен високата си художествена стойност той е свидетелство за високо организиран живот на праисторическото общество в карловското поле преди пет хиляди години и образуването на първите раннокласови държавни формации, коментират от националния музей.

    Огромният брой златни предмети говори за интензивен добив на злато и за високи технологии при обработката на метала. Находки от този тип в Средна и Южна Европа са съвсем малко. Изводът на учените е, че център, снабдяващ цяла Европа със златни украшения, се е намирал в карловското поле, каза пред журналисти директорът на НИМ Божидар Димитров.

    Но пълна загадка остава естеството на находището. Хилядите златни фрагменти са в десетки малки могилки, но в тях липсват човешки кости и керамика, т.е. няма погребения. Не са и останки от опожарени работилници, както се мислеше първоначално, тъй като липсват следи от сгради и пожари.

    На терена няма следи от селище от тази епоха - то се намира на километри от мястото на златното съкровище. Налага се тезата, че предметите са полагани в земята в рамките на ритуал като дарове за неизвестен бог.

    Новите открития ще бъдат изложени в Националния исторически музей на 9 август, тъй като не се нуждаят от специална консервация.

    Нетинфо

    Статията е страхотна определено ме заинтригува. Според мен това е уникална находка:)

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...