Отиди на
Форум "Наука"

Отворен клуб  ·  27 потребители

Пътуване

За този клуб:

Пътеписи, истории, съвети и любопитни факти за места и още нещо.
 1. Какво ново в тази група
 2. Новата класация: България е с 175 държави.
 3. Намрих друга класация, в която сме на 8 място https://www.passportindex.org/byRank.php
 4. Япония за пета поредна година остава начело в списъка, тъй като притежателите на японски паспорти могат да посетят 193 дестинации без виза. Сингапур и Южна Корея заемат второ място, като и двете имат достъп до 192 държави. Плътно зад тях са Германия и Испания, осигуряващи достъп до 190 държави. 1. Japan (193 destinations)2. Singapore, South Korea (192 destinations)3. Germany, Spain (190 destinations)4. Finland, Italy, Luxembourg (189 destinations)5. Austria, Denmark, Netherlands, Sweden (188 destinations)6. Ireland, Portugal, France, United Kingdom (187 destinations)7. Belgium, New Zealand, Norway, Switzerland, United States (186 destinations)8. Australia, Canada, Czech Republic, Greece, Malta (185 destinations)9. Hungary (183 destinations)10. Lithuania, Poland, Slovakia (182 destinations) България е на 17 място с 173 държави. Целия списък: https://www.henleyglobal.com/passport-index/ranking
 5. Смисъл ...пирамидите се оказаха под очакванията ви ? Влизахте ли в тях (Великата)? Иначе да, на външен вид отблизо може и да поразочароват (не съм бил, а съм чувал различни отзиви)...Въпреки, че се казва ..Всичко на този свят е подвластно на Времето, но то от своя страна е под властта на Пирамидите... Все пак 4 500 години са си казали думата. За разлика от мистиката на платото Гиза от архаичните времена, Луксор е рожба на Новото царство - Имперски Египет ...но както Вие казахте това за
 6. Всичко беше много впечатляващо и много ни хареса Пирамидите бяха Лау, но Луксор и Крнак си бяха истинску бижу. Също така много ме впечатли Абу Симбел. Тръгнахме от София към Кайро със самолет, след това от Кайро към Луксор с вкла. В Луксор се настанихме на круизен кораб и пътувахме 4 дни по Нил като всеки ден спирахме и обикаляхме различни забележителности. Наистина беше много приятно и интересно пътуване Иска ми се да направя отделна тема за Египет, защото имам много въпроси от исторически и културен аспект, но все нямам време
 7. Ееее, много накратко така...Кажете за Египет малко по-подробно : Оправдаха ли се очакванията Ви или не дотам...или пък бяха надхвърлени ? Кое е най-впечатляващото - Пирамидите или Луксор/Карнак ?
 8. Въпреки пандемията, сертификатите за PCR, ваксини и други тестове много хора направиха своите пътувания и посетиха много туристически забележителности. Нашето семейство тази година сбъдна две големи мечти Ние посетихме Египет, като обиколихме в рамките на 10 дни едни от най-големите забележителности на този древен свят., Направихме една обиколка на круиз из груцките острови отново за около десетина дни и още няколко малки пътешествия около морето и планината в България. Къде бяхте през тази година и къде планувате да отидете до края на годината?
 9. Да, радвам се! Дано върши работа! Това са моите хора в Пловдив: 0888 826 351 За други градове можеш да видиш тук: https://motoexpert.bg/bg/services/index/cities/110
 10. Взех си същата, мерси за съвета! Дали може да дадеш контакт със сервиза?
 11. Нека в тази тема да събираме информация за различни дестинации и как се пътува на там. Аз вчера се прибрах от Египет. Изискват PCR тест при влизане изкаран до 72 часа от влизането в държвата. Там се носи маска само при чек пойтове, където се влиза с проверка на багаж. По улиците хората ходят без маски, в хотелите на някои места също се иска носене на маска. Като цяло изглеждаше доста добре положението. При влизане в България имахме организиран транспорт на близо 100 човека в лаборатория и си направихме антигенен тест, който до час и нещо излезе отрицателен. Изпращаме го към РЗИ и всичко е точно.
 12. Аз ползвам delphi ds150e. В началото ми беше малко сложна работа с нея но пичовете в сервиза, където си обслужвам колата ми показаха как се работи с нея.
 13. Супер, екстремно си е било пътуването. То и мен ме чака нещо подобно, но за сега се отложиха нещата, заради натегналата обстановка. Може ли да разкажеш за тази машинка за грешките повече, понеже моята кола е с електроника.
 14. Аз не съм голям фен на стоповете :D, но за щастие не съм изпадал в безизходици, за да ми се налага. Мерси за съветите иначе.
 15. Здравейте! Аз също пътувам доста в чужбина ходил съм и по работа и екскурзии, като най-дългото ми пътуване с кола беше България - Венеция - Женева - Париж - Сардиния - България. Сега като си го спомних и аз не мога да си повярвам Относно предаването... ние тогава бяхме с една алфа, която надценихме и имахме едно закъсване с нея, заради електрониката, та наистина най-важния съвет тук е да си стегнеш колата. Препоръчвам ти да и направиш едно ако не пълно то почти пълно обслужване, профилактичен преглед и една застраховка за път за всеки случай и ако имаш много електроника една машинка за премахване на грешки може да ти свърши доста работа.
 16. Аз лично на дълги пътувания си хващам самолета Но и аз съм правил планове да пътувам до далечни дестинации с кола, до Испания, Москва и т.н. Най-дължите ми преходи с кола са едно пътувано до Одеса (Украйна) и една седмица обикаляхме Румъния - София - Добрич - Букурещ - Синая - Брашов и после на обратно. До Одеса беше лесно, че бяхме 3-ма шофьори, но в Румъния карах само аз и накрая яки се изморих. Другият любим начин за предвижване е пътуването на стоп Вдигаш палеца и си навсякъде Последно миналата година бяхме в Турция и след малко непредвидени преживявания се осозвах в Одрин от където трябваше да се прибера бързо за София. Сутринта тръгнах да търся транспорт и се оказа се, че има само един рейс и той тръгва в 12 вечерта. Не го мислих много и час по-късно се озовах на магистралата за България от където започнах да стопирам. До 16 часа вече бях в София.
 17. Здравейте, пътешественици! Можете ли да споделите тези от вас които предприемат по-дълги (седмични) пътувания с какви коли пътувате и как ги подготвяте да са изрядни и да не Ви предадат по време на пътя. За да Ви ориентирам предстои ми пътуване до Португалия с кола. Някой сблъсквал ли се е? Всякакви съвети ще ми бъдат полезни.
 18. Живот и здраве искам да направя пътуване с теснолинейката в Родопите. За жалост тази година не успях, поради КОВИД Някой има ли впечатления?
 19. Нещата отново отиват към затваряне на граници, отменяме на полети и въобще трудно предвижване и трудни пътувания. Лично аз имах доста планове за тази година, които не се случиха, отмених пътувания, самолетни билети и нощувки. Но пък пообиколих малко България и видях неща, които до момента не бях виждал по нашите ширини Пътувахте ли някъде през тази година? Какви препятствия срещнахте и струваше ли си? Какви са ви плановете?
 20. OK. Бях убеден, че са вече вътре. От танто години са кандидати.... Мерси
 21. Нека да уточним, че ЕУ е Европейски съюз - Турция не е част от Европейски съюз! Държави в Европейски съюз: Австрия Малта Белгия Нидерландия България Германия Полша Гърция Португалия Дания Румъния Естония Словакия Ирландия Словения Испания Унгария Италия Финландия Кипър Франция Латвия Хърватия Литва Чехия Люксембург Швеция Държави в шенгенското пространство: Австрия Белгия Германия Гърция Дания Естония Испания Исландия Италия Латвия Литва Лихтенщайн Люксембург Малта Нидерландия Норвегия Полша Португалия Словакия Словения Унгария Финландия Франция Чехия Швейцария Швеция Държави кандидатки: Албания Северна Македония Сърбия Турция Черна гора Източник: https://europa.eu/european-union/about-eu/countries_bg
 22. Не е ли пълноправен член на ЕУ Турция? Ако не, тогава всичко ОК. Ако да, тогава......Веднъж си влязал веднъж в ЕУ тогава можеш да бродиш из цяла Европа без допълнителни визи, и да се върнеш там където си влязал първо....Затова не ми е ясно защо са го спрели. Защото ако беше отишал в Швейцария или Сърбия, тогава ясно. Напуснал ЕУ, няма как да се върне защото визата му изтича.... Но за руснаци, турци, българи и то на балкана всичко мога да си представя, даже и противоположното. Наведнъж.....
 23. Турция какъв член е на ЕУ?! Нашия човек е руснак и си издава виза, за да влезе в България, но за да влезе в Турция не му трябва виза - както и на нас не ни трябва виза за Турция. Руските граждани се нуждаят от виза, за да влязат в ЕУ. За стопа ли? Премеждие беше да стигна до правилното място От там вече беше много лесно. Качиха ме 2 турци, които отиваха в Свиленград на казино
 24. Сингапур и Южна Корея ако коронавируса позволи ...
 25. Нещо, въобще не си разбрал ... Иначе браво за трансграничната схема ... Аз не бих се решил да се заигравам с комшиите така.
 26. Нещо не разбирам...България член на ЕУ. Турция също. Значи ако влезеш веднъж, свободно можеш да се движеш...Или нещо лошо съм разбрал?
 27.  За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...