Отиди на
Форум "Наука"

pro15

Потребител
  • Брой отговори

    11
  • Регистрация

  • Последен вход

Отговори публикувано от pro15

  1. Това място е със специфична енергия.
    Не е за изпускане поне веднъж да се посети това необикновено място. Природата е уникална и неповторима.
    Беланташ
    Скалното плато Беланташ се намира на 60 км югоизточно от гр. Пловдив и на 34км. от Асеновград, над село Врата. Името означава бял, добър, а също и умен камък на знанието. Размерите на платото са 300м. на 40м., високо е 50м. Изглежда наистина вдъхновяващо. От самия Беланташ се открива спираща дъха панорама на околните местности. До скалния връх се стига по каменни стъпала, отвеждащи до площадката, на която и до ден днешен могат да се видят обредни урни и корита с улеи, на които са се извършвали ритуали. Площадката на платото е доста заравнена е гладка. Отлично запазени са двата резервоара с дълбочина 2,5 метра и диаметър 1,5 и 1,9 метра. Под Беланташ са открити старинни гробове, а на близък склон-тракийско поселище с интересни керамични находки.
    Има различни теории за платото.
    Една от тях е, че е тракийско светилище на бог Сабазий. Археолозите смятат така, заради откритата сребърна оброчна плочка с лика на бог Сабазий, изобразен като разгневен брадат старец, държащ преплетени змии в ръцете си. Заслугата за издирването и разкриването на учените за въпросната плочка е на асеновградчанина г-н Никола Боев, който е може би най-ревностният изследовател на скалния феномен. Дългогодишен турист, той е автор на две книги за интересното плато и е председател на фондация „Беланташ“.

    Има и още една теория или по скоро легенда, свързана с траките. Заради разположението си, Беланташ е естествена астрономическа обсерватория. По време на равноденствие слънцето изгрява точно над Сини връх и залязва над Караджов камък. Изследователите на тайния район са единодушни – Беланташ е било мястото, на което древните хора, най-вече траките са осъществявали своята връзка с Космоса. За пръв път през 1986г. се забелязва небесна карта в знаците на платото. В щерните се виждат прибори за определяне на мястото на звездите. С годините тази теория набира много последователи. В доказателство на тезата са правени опити да се проследи местонахождението на небесните тела преди 6 – 7 000 години. Резултатите са все още на ниво хипотеза. Съществува и трета теория, според която Беланташ е бил център на космическия туризъм. Издълбаните щерни може да са имали чисто техническо значение за приземяването и излитането на космическите кораби. В конфигурацията на скалните дупки учените намират отчетливо съзвездията Малка и Голяма Мечка, Лъв и Орион. Слънцето и Луната се отразяват точно в двата кладенеца в определени дати от годината.

    Има и легенда свързана с потопа. Твърди се, че там е спрял Ноевия ковчег, а за доказателство се смятат ясно личащите халки, за които са били привързани въжетата на кораба. Истина или не – кръглите отвори са там и до днес.

    Привържениците на НЛО от своя страна намират в Беланташ площадка за кацане на космически кораби, като картата върху скалата била координатна мрежа и им служела за ориентир. Затова според тях е изкуствено заравнено.

    Освен от туристи, Беланташ се посещава редовно и от екстрасенси, гадатели и медиуми. Наоколо могат да се видят палатки на „зареждащите се с енергия“ хора от невероятно силното според тях енергийно поле на скалата.
    http://archaeology.pro15.eu/
    източник http://ivandinkov.eu/archaeology/?p=26
    IMAGE0125.jpg
    IMAGE0012.jpg
    IMAGE0019.jpg
    IMAGE0075.jpg
    IMAGE0074.jpg
    IMAGE0067.jpg

    • Upvote 4
  2. Малко Търново
    Малко Търново се намира в Югоизточна България, намира се в природен парк „Странджа”. На запад от Малко Търново се издига най-високият връх на българска Странджа – Голямо Градище (709 м.н.в.). Само на територията на община Малко Търново са открити около 70 древни рудника, а в околностите на самия град – четири пещи за топене. За открит в м. Мишкова нива четиристранен мраморен жертвеник се говори за старото рударство в този край.

    Куполна гробница пропада
    Местността „Пропада“ се намира на 3 километра северозападно от Малко Търново, на склон са разположени около 40 надгробни могили, в местността има комплекс от четири различни типа гробници и цистови гробове, функционира като своеобразен „град на мъртвите” през елинистическата и римската епоха. В изградените от мраморни блокове гробове са открити монети, свидетелстващи за съществуването на “Хароновия обол” – обичай, свързан с плащане за преминаването на мъртвия през подземната река Стикс. Малка бронзова монета (обол) била поставяна под езика на погребвания, за да плати на Харон – лодкаря на подземното царство. Археологически анализ посочва последната дата на използване на обекта – ІV век от новата ера. Архитектурата на куполната гробница на върха на хълма напълно съответства на V – ІІІ в. пр. Хр. тракийски култови сгради под могилен насип. В периода до ІV в. от н.е. е използвана многократно.
    imag00841.jpg
    1041.jpg
    IMAG0106.jpg

    Тракийската гробница в Мишкова нива
    В местноста Мишкова нива през 1981г. до 1983г. е намерена тракийска гробница светилище. Намира се на 3 километра югозападно от Малко Търново. Светилището е част от голям комплекс, който се състои се от крепост на върха Голямо градище, рудници в подножието му, могилен некропол, укрепени сгради и урбанистични останки. В края на бронзовата епоха на Мишкова нива е бил изграден долмен. През старожелязната епоха около това свещено място се образува могилен некропол, поддържан през цялото първо хилядолетие пр.н.е. и по-късно. В последствие недалеч от разрушения долмен започва да се изгражда култово съоръжение. Първият етап на което наподобява долменна конструкция, вторият е гробница, градена с хоросан и крепида, а третият – мраморна куполна гробница от императорската епоха. Била е използвана като хероон (светилище на митично или реално съществуващ цар, жрец или герой) или като мавзолей на знатен тракийски владетел.
    IMAG0153.jpg
    IMAG01341.jpg
    IMAG0146.jpg
    IMAG0170.jpg
    IMAG01641.jpg
    IMAG0173.jpg


    http://ivandinkov.eu/archaeology/?p=28

    • Upvote 1
  3. Като споменахте варненското съкровище Там където е открито. Какво има на това място има ли археологически останки, селище.

    Къде точно се намира някои може ли да ме насочи ?

    Говорим за най старото обработено злато открито до момента в Европа.

  4. Дуранкулак

    Дуранкулак е малко село и се намира в североизточната част на България в община Шабла, на около 106 км. от Варна и само на 5 км от границата на България с Румъния.

    Големият остров е 20 дка и на него се намира първият праисторически музей на открито в България.
    На него се намира единственото в Европа пещерно светилище на богинята Кибела и енеолитна селищна могила от 4600 г.пр.н.е.
    Тук са намерени следи от най-древното земеделско-скотовъдно население на Добруджа. Открит и изследван е и най-големият засега праисторически некропол в света, функционирал непрекъснато повече от хилядолетие и половина (5300 – 3800 г. пр. Хр.).
    Селищната могила на Големия остров е обитавана с известни прекъсвания повече от 6 хилядолетия – до края на Първото българско царство.
    Тук посетителите могат да разгледат най-старата каменна архитектура в континентална Европа, както и храма на великата Богиня Майка Кибела. Находки от Големия остров се съхраняват в историческия музей в Добрич и в музейната сбирка в селото.

    Археологически комплекс „Големия остров“ се намира в непосредствена близост до главен международен път и има асфалтиран път с възможност за паркиране.

    golemiaostrov-1024x768.jpgrazkopki1.jpg

    razkopki2.jpg

    razkopki3.jpg

    rastitelni-vidove1-1024x768.jpg

    http://archaeology.pro15.eu

    източник: http://ivandinkov.eu/archaeology/?p=6

    • Upvote 2

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...