Отиди на
Форум "Наука"

gidikova

Потребител
  • Брой отговори

    2
  • Регистрация

  • Последен вход

Отговори публикувано от gidikova

  1. Здравейте! Ние сме частна фирма и имаме следния проблем: Имаме изготвен ПУП-ПЗ в стопански двор, наша собственост, за изграждане на силозно стопанство. За съгласуване на ПУП-а на ОЕСУТ в Общината ни поискаха становище от Историческия музей. Обърнахме се към тях да ни издадат такова становище, но се случи следното. Според тяхната археологическа карта, в този район "било възможно" да има археологически находки.Сформи рали са комисия от техни специалисти, която е идвала на място, без ние да бъдем уведомени и да присъстваме, и след няколко дни получихме обаждане да отидем да вземем становището, като трябва да заплатим за него скромната сума от 343,38 лв, която включва възнаграждение на 3 специалисти+осигуровки, командировки, превоз, документация и разходи за организация и управление.И в просволутото становище на компетентната комисия е написано, че е извършено "теренно археологическо обхождане",което по данни на охраната се е състояло в не повече от 5 мин оглед на терена, при което " се установи наличие на културен пласт в южната част на терена с фрагменти от битова керамика, която се отнася към ранната желязна епоха и средновековиет о". Това според тях налага да бъдат проведени спасителна разкопки на терена, за които забележете, ние трябва да платим сума от порядъка на 7-8 хиляди лева, защото в противен случай санкцията била 50 хил.лева.При проучване разбрахме, че преди време терена е бил дере, което в последствие е насипано с пръст. Моля Ви, ако има компетентни археолози или специалисти в тази област да ни насочат какъв е реда за подобни проучвания и за чия сметка са, и възможно ли е само заради откриването на няколко парчета от глинени съдове да ни карат да правим спасителни разкопки, защото на нас това ни се струва като чисто и просто извиване на ръце "за благородната кауза" на музея, което ще ни забави във времето със строителството и ще ни доведе до излишни и може би незаконни разходи. В наредбите, касаещи тези въпроси, пише, че "разкопки в имоти на гражданите са за сметка на държавата", както и че за извършените разкопки държавата дължи обезщетение на гражданите. Благодарим ви предварително!
    modify_inline.gif

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...