Отиди на
Форум "Наука"

Stanislav85

Потребител
  • Брой отговори

    2
  • Регистрация

  • Последен вход

Отговори публикувано от Stanislav85

  1. НАМЕРЕНА Е В АДРИАТИЧЕСКО МОРЕ КРАЙ БРЕГОВЕТЕ НА ИТАЛИЯ. (Gargano)

    Според вас има ли нумизматична стойност ?

     

    По молба на някой потребители и поради факта, че няма такава тема, а в същото време има потребители който нямат идея какво да правят реших да направя една подобна, като някакво семпло начало. Все пак да поясня, че не съм някакъв невероятен специалист в областа, но все пак имам известен опит на принципите проба грешка.

    Почистването на монети не е от най-лесните занимания, както много хора мислят. От голямо значение за начина на почистване имат:

    - епоха (антична, средновековна, модерна (XV-XIX в), и съвременни) - като следствие колко време е престояла в земята, или как е била съхранявана при по-новите.

    - метал (благороден (злато, сребро), бронз, мед, посребрени, месенг, алуминий и др.)

    - в каква среба е била (примерно почва с торове, или скрин в който е имало възможност за образуване на влага) също влият.

    Комбинацията от горните съставя много вариантни решения на въпроса как да почистим една монета. Често 2 монети от един и същи период и от един и същ метал, намерени на едно място, могат да имат нужда от различни начини (средства) за почистване за да има еднакъв ефект.

    Патина: представлява защитен слой на една монета. Грубо бива: злокачествена и доброкачествена (като туморите). Злокачествената е препоръчително да се премахне. Доброкачествената е препоръчително (задължително) да не се нарушава освен ако не е невъзможно. Как да ги различавате: най-вече по цвета. Доброкачествената обикновенно (но не винаги) е в светли нюанси: светло кафяво, светло зелено, синьо-зелено и др. Злокачествената: черно, тъмно кафяво, тъмно зелено. Химически, патината винаги е окис на метала и представлява оксид (съединение с кислород). Ръждата примерно е вид патина за Желязото (железен оксид) и е злокачествена. Патината на медта може да бъде доброкачествена и злокачествена. Бронзът обикновенно е с доброкачествена партина. Среброто и златото (в чист вид) не образуват патина или тя не е злокачествена. И при двата метала тези патини представляват леко потъмняване на метала, което не е проблемно. Среброто във чист вид потъмнява, но това са едно на милион, то винаги има % примеси. Колкото по-чисто толкова по-добре. Колкото повече примеси, толкова по зле може да е и понякога може да е злокачествна, заради агресия на средата към някоя от съставните материали.При съвременни монети: цинк, алуминий, биметални и др. често първо потъмняват, а след това корозират в зависимост от средата и материала, като патината при цинка и алуминия обикновенно е злокачествена и трудно се премахва.

    Искуствена патина: Из интернет може да намерите толкова много глупости на тая тема, че вицовете са малко. Като цяло винаги се създава по химичен начин, бива изкуствен и естествен. Естествен е когато се използват реалните възможности, почва, влажност и др. става бавно но по-естествен път повърноста се покрива с окис. Често този вид патина, трудно се различава от естествената. Химически (ей тука идват глупостите) има хиледи разтвори, но трябва да се знае че колкото са видовете патини и вариации за почистване толкова са и видовете за създаване и няма идентичен разтвор който винаги да прави патина на всички бронзови или всички медни монети. Кога се ползва: когато някой начинаещ (или неук) почиства монета и повреди здрава патина, когато се премахва злокачествена (за естетически вид) и др. Химеческата често се разпознава лесно и не препоръчвам използването и. По-добре оставете една монета в стаята в която обитавате със средна влажност и за известно време тя ще започне сама да образува защитен слой от влаж

    1445785427616-1192244151.jpg

    1445785450547647015621.jpg

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...