Отиди на
Форум "Наука"

gogo84

Потребител
  • Брой отговори

    14
  • Регистрация

  • Последен вход

Отговори публикувано от gogo84

  1. Честно казано, пръстена от темата ми изглежда най-автентично, поради простият факт, че следите от времето са изцяло по него за разлика от другите които са доволно излъскани. Факт е, че халката е твърде равно направена, но съм виждал и други добре направени халки които са от епохата на Рим. Относно снимката на първия лот, пръстена напълно съвпада като орнаменти, разликата единствено е, че е почистен и излъскан. А поради малкия размер на снимката не мога да потвърдя, че халката е с неправилна форма, от това което виждам ми изглежда същата.

  2. Само споделям, нищо не твърдя. Дали човека е в час с датировките нямам представа, но 100% факт е, че неговия пръстен е същия. Другото което виждам е, че е от Германия, което противоречи на варианта за малко местно ателие, освен ако не е купен от тук.  Ще го попитам от къде го е взел и какво го навежда на мисълта, че е римски.

  3. Хем мислех да не ровя повече, но любопитството ме накара да поразгледам още малко и открих много интересно нещо което води в напълно различна посока. Пръстенът на снимката по долу е абсолютно същия като въпросния, но е оприличен на римски. Също намерих подобен на постнатите по горе датиран като късен рим.

    Ето и линк към темата: https://www.coincommunity.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=198163

     

    20150215_IMAG2901_opt.jpg.3c93c60a2b2e8ac62b4c9ecedbb130c1.jpg

  4. Преди 18 минути, roca said:

    Принципно сходствата с български обяви са по достоверни, понеже винаги за друга държава има възможност за промени в периода. Сега дали е датирано в БГ обявата вярно или не, това е друга тема, но за мен поне това му е датировката.

    При пръстени и изцяло битови предмети, трябва да съобразяваш стила на предмета и със чисто историческият план на периода и битът на хората за историческият план.

    Напълно съм съгласен, проблема е че нямам база за сравнение. За късмет обаче го има този форум и този раздел, и хора като теб които споделят знанията си.

  5. Напълно е възможно Rоса, даже открих още един сходен пръстен в българска обява който затвърждава твоето мнение. Въпреки това пръстените не са съвсем еднакви по форма а по състояние да не говорим(това ме озадачаваше най-много), но неоспоримо фактите клонят към твоето предположение.

    https://www.olx.bg/ad/star-prasten-ID6CJnh.html#5a9349d0fc

  6. Намерих снимка на подобен пръстен, но датировката която са дали там (достоверността не е ясна) е 1500 - 1700 AD.
    Възможно е да се окаже по-стар.

    http://josephancient.com/product/post-medieval-open-work-bronze-ring-89

  7. Здравей и благодаря за отговора. Принципно прилича на железен, но мисля, че зеленото, което на горните снимки не се вижда е патина(под нея е червеникав). Не оставя следи от ръжда по пръстите, което също ме навежда на мисълта, че не е от желязо. Направих други снимки, дано се различи по-добре.

     

    IMAG0138_g.jpg

    IMAG0140_g.jpg

    IMAG0141_g.jpg

    IMAG0142_g.jpg

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...