Отиди на
Форум "Наука"

Радослав

Потребител
  • Брой отговори

    1
  • Регистрация

  • Последен вход

Отговори публикувано от Радослав

  1. On 1/8/2014 at 14:22, Атила Дуло said:

     

    Сред гагаузите е била разпространена т.н. "караманлийска книжнина", особено що се отнася до духовната (църковната) сфера (късните публицистика и журналистика, не са ги засегнали много). Тъй като за един от диалектите на "стария" гагаузки (както и конявския), се смята от световната лингвистика точно караманлийския (ISO 639-3 bgx), не без основание се смята, че повечето караманлии са потомци на българското население от Силистренския санджак и Бесарабия на Узи Еялет, преселени в района на Коня и Караман в края на 16, началото на 17 век (след пълния разгром от ОИ на Караманския бейбербейлик), за да се разреди християнското население в региона и да се освободи място за караманите и ногайците. Но по тази тема, както и по темата за етноса на читаците (гаджалите), патриотарите в България си мълчат (уж заради гагаузите - християни)... Да не обидим братята и съседи Турция и Гърция?

    Здравей, Атила! А знаеш ли има ли някакви върски между прабългарският и гагаузският език? 

    • Харесва ми! 1

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...