Отиди на
Форум "Наука"

Филофоб

Потребител
 • Брой отговори

  9
 • Регистрация

 • Последен вход

Отговори публикувано от Филофоб

 1. Не искам да се намесвам в тази интересна алтернативка, но все пак да предложа и друг вариант. Какво би станало ако Одрин не е бил обсаждан, а още с блокирането му и след първия опит за излаз на османските части, градът биде щурмуван. Знаем, че тези легенди за непревземаемата крепост са неверни. И ПСВ показва, че при достатъчна подготовка много по-сериозни крепости падат за дни. След това освободени части от втора армия скоростно да бъдат превозени македонския фронт преди още сърбите да са се предвижили до Прилеп. Идеята е  да се заеме възможно най-много територия преди сърбите. След Куманвската битка османските части се изтеглят на юг и не би трябвало да има сериозна съпротива по поречието на Вардар. 

 2. On 3/15/2018 at 14:04, resavsky said:

  Велес никога не е бил цел  на 7 рилска дивизия.Целта е повече от ясна - Солун.Сега от дистанцията на времето едно настъпление на запад вместо на юг изглежда по оправдано но тогава Солун е бил магнетизирал всички.Най удачния вариант би бил Македоно-одриноското опълчение да не се създава в 12 без 5 преди войната а да има готово изградени структури отпреди това и да се включи от първия ден на войната.Тогава трите бригади на МОО съвсем спокойно можеха да си настъпят към Велес,Битоля и Охрид без от това да страда настъплението към Солун.Но за съжаление никой  не послушва Протогеров и Дървингов които години преди войната настояват за изграждане на подобна опълченска структура.Но заповедта за създаване е издадена едва през втората половина на месец септември 1912 година.безнадеждно късно.МОО няма време да участва в настъплението в Македония където би било най полезно.

  Чак сега виждам отговорът. Малко трудно ми се вижда 15 000 леко въоръжени,на практика опълченци, да се борят в открит бой с редовната турска войска в Македония, срещу, която и  на сръбската армия не ѝ е лесно. А точно в района на Битоля са последните сражения във Вардарско:ac: Освен това МОО все пак са били част от армията в Източна Тракия и Родопите, а както знаем всеки човек там е бил важен.
  Та затова идеята ми беше с оглед на послезнанието, което имаме дали е било реалистично да измъкнем(дали биха ни оставили)  център като Велес и още малко земи с българи във вакума докато едните отстъпват към Прилеп, а другите още не са дошли. Опирайки си основно на местните чети, които и без това го правят, плюс съвсем малко регулярни части, които да представляват българската армия.

   

 3. Бих ти препоръчал този форум https://strelki.info/viewforum.php?f=70&sid=d4fbf2432241aad2811eac55e406aa63 Като линкът е специално към търговския им раздел. Виж в търговете от 1 лв и свободните търгове. Там се предлагат интересни винтидж часовници.Като крайните цени, които се достигат, поне според мен, са по-реални отколкото в Аукцион и Базар. Предимството е, че форумът е изключително солиден. Има си правила за обявите,самите потребители са запознати и следят да не се лъже и пускат боклуци. Като цяло продаващите са също хора любители и колекционери, които държат на доброто си име, защото при оплакване ще понесат неблагоприятни последици.

  Другия специализиран форум, в който се продават ретро часовници е http://chasove.com/viewforum.php?f=13&sid=8f34a008461624be210cfa63a413840e, но като гледам там няма такъв контрол

   

  Разбира се винаги можеш да видиш и в Auction. Aз имам два часовника от там и съм доволен, но мисля, че цените в повечето случаи са завишени.

 4. Да опитам да пробутам и един друг сценарий, да размажем АКО-т. Приемаме, че Сърбия взима спорната и по-голямата част от безспорната, но какво би станало, ако все пак  български части целенасочесно бяха  преминали Вардар и заели Велес, като един от най-големите и най-български градове в Македония, съответно и долината на Вардар на юг до към Гевгелия, а може и дори още малко територии на запад. Всичко това е било осъществимо със съвсем малко войски, след Кумановската битка, когато турците отстъпват на юг, а сърбите още не са дошли. В реалността Велес е освободен от местна чета. Като добавим някаква малка част от редовната армия за официалност. А напълно възможна е и  хитроста, с която ВМРО задържа Щип за България
  Какво би станало тогава с тезата за фактическа окупация.? Сърбия има нужда от долината на Вардар, но тя е фактически окупирана от български войски! Ще искат ли България не просто да се откаже от договореното, но и да освободи вече заети територии?

  За малко цвят ще добавя и някой други промени в насочени към печелене на някакво частично руско благоразположение. Фердинанд от самото начало заявява на императора, че Цариград е за Русия, няма опит за  пробив при Чаталджа, който да изнерви руската, а и западната дипломация. Обещаваме на Русия да и дадем под аренда за 99г. Дедеагач и Мидия(ако има възможност за сериозно пристанище) за военни бази от двете страни на проливите

   

  • Харесва ми! 1
 5. В случая е малко трудно да се дескридитира. Говорим за известен вирусолог, носител на Нобелова награда за медицина. Самото му име има тежест.В бг мама сигурно вият от кеф. Вече не можеш им затвори устите.

 6. Прочетох това и бях потресен. Сега нямам време да гледам и самото интервю.
  Проф. Люк Монтание: Алуминият във ваксините причинява аутизъм  wtf!!!!
  https://www.actualno.com/health/prof-luk-montanie-aluminijat-vyv-vaksinite-prichinjava-autizym-news_641219.html

 7. Тъкмо обратното, не съм антиваксър и смятам, че това е изключително опасн тенденция.Опасна е и липсата на всякаква критична мисъл видима в спорове между хора без реални познания, но вярващи, че са прави и такива с нужната подготовка. много добре е видимо в твоя спор с кухарите(точно такива са) под статията. Идеята ми беше да покажа, че и хора, които принципно трябва да са най-компетентни всъщност могат да са причина за разпространяване на заблуди.В този случай много виновни са лекарите, а не хората, които ги слушат. Според мен това не е някаква нова материя, за да трябва тепърва да се запознават.По-скоро анти простотиите и бума на хомеопатията, която пък излиза, че се изучава в медицински вузове са нови явления

  • Харесва ми! 2
 8. Привет. Като цяло предпочитам да чета форума и да се информирам, вместо да засилвам "шума" от недотам компетентни, но желаещи да се изкажат по дадена тема. 
  Приемайки научно обоснованото мнение по въпроса, все пак се сблъсках с няколко житейски абсурда, които  зорлем могат да превърнат дори разумния родител в съмняващ се във ваксините.
   Оказва се, че доктори и то нормални, а не като коментиралият под статията в Терминал 3 шарлатанин, имат доста нееднозначно мнение относно имунизациите.Преразказвам свободно какво са казали ТРИМА лекари на моя позната-млада майка. 
  Ваксините не били, това което на нас ни били били едно време. Сега имало 6-валентни ваксини, което значило, че се "набутват" 6 болести в един съвсем малък организъм!!! Това е лошо явно! Според съответния лекар-децата сега масово прохождат и проговарят по-късно защото се борят с изкуствено вкарани болести вместо да растат нормално:ai: Като особено това се отнася за първите две ваксини, които се слагат на новороденото. Като тази за хепатит Б, била се била от 92ра и в общи линии съответният "специалист" смята, че е ненужна защото вирусът се предава по кръвен и полов път, така че и без това трудно би се осъществило заразяване. В общи линии при живот в нормални условия и възпитание са излишни и не бива да се натоварва детски организъм с тях. Подобно и за туберколозата.Като цяло, за съответните лекари имунологията била най-неизучената глава от медицината и направо си играем с нея!!! В резултат на тези съвети от медици, майката е решила да изчака с ваксинациите докато детето стане на 2-3 години
  Та въпросите са:
  1. Има ли нещо вярно във всичко написано и най вече относно това за "натоварването" на детски организъм от многото и многокомпонентни ваксини.(предполагам, че за пореден път ще се обясни, че вирусите са убити....ама лекарите явно не го знаят).                                                                                                            

   2. Какви биха могли да се  вредни последици за детето от отлагането на ваксинациите и наистин до колко са необходими първите две ваксини, ако не живееш в цигански катун?

  3. И след като получа отговорите, които предполагам, най-важният въпрос- защо лекари, твърдят подобни неща? Все пак те би трябвало да са изключително добре запознати с имунизациите и още повече да имат наблюдения относно тяхното влияние върху детския организъм. Ще го кажа, като антивкасър-вие тук преразказвате каквото сте чели по книгите, но моят лекар, който всеки ден се сблъсква с болни деца и има реален опит твърди друго. На вас ли да вярвам или на него?!?:aggressive:

  По принцип трябва да се има доверие именно на специалистите в дадена сфера, още повече за нещо толкова базово, но такива становища и съвети само внасят объркване. Трябва да се предприеме нещо, ако става въпрос за невежество.

   

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...