Отиди на
Форум "Наука"

Stefan Panayotov

Потребител
  • Брой отговори

    1
  • Регистрация

  • Последен вход

Отговори публикувано от Stefan Panayotov

  1. On 22.03.2020 г. at 18:07, scaner said:

    Здравейте!

    Електролизирана вода нямам идея какво е, нещо като "паметта на водата", някаква търговска марка на водата, за да се продава ? Не съм чел водата да придобива някакви особени свойства, ако е участвала в електролиза, променят се само солите в нея - самата вода служи само за да разкъса солите на йони за да участват в електролитните реакции. Мисля че може с чиста съвест да замените електролитната вода с обикновена.

    NaCl е обикновена сол. В белината може да я има, може да я няма. Ако белината е получена по електролитен начин, ще я има. Ако е получена чрез пропускане на газообразен хлор през разтвор на NaOH, пак ще я има но в по-малко съотношение. Физиологичният разтвор, който е 0.9% разтвор на NaCl не дразни очите и може да се използва за промивки, ако използвате по-разреден разтвор, ще е още по-безопасно.

    В електролитната белина солта е ориентировъчно равна по количество на HOCl. Тоест такъв разтвор ако го разреждате, солта ще остане със същата концентрация както и HOCl. Ако се очаква да ви трябва повече NaCl, добавете съответно сол, но гледайте да не надвишава концентрацията на физиологичния разтвор - вероятно ще дразни. На мен лично не ми е ясна ролята на солта в такъв продукт, но поне не вреди.

    Това което казах, 2-3% концентрация на NaOCl в белинзта, се отнасяше за "социалистическата" белна, която се продаваше преди доста години, до и около началото на демокрацията. От тогава се повиха милион версии, Аче, Доместос, не знам какви, Не съм наясно какво  съдържат. На етикета на Доместос пише около 5% натриев хипохлорит, плюс повърхностноактивни вещества плюс някакви други дезинфектанти и сапуни.Не бих го ползвал. Ако ще опитвате, четете внимателно етикетите или правете справка по мрежата за съдържанието.

    Но моето мнение, хлор в очите или гърлото, не е добра стратегия по принцип. В такива малки концентрации трябва доста продължително третиране за да има ефект, не мисля че е безопасно. Всъщност това се приближава до хлорираната вода, която навремето пускаха по тръбопроводите. Сега се счита, че тя потенцилно може да доведе и до рак... Така че внимателно с хлора в организма, ако може да измислите нещо друго, ще бъде по-добре.

    Scaner поздравявам ви за знанията в областта.  Аз ще опитам с електроди от нераждавейка 316  дано не реагира със солта.  Имам един въпрос - каква би била трайността на получения "ДЕЗИНФЕКТАНТ" поставен в стъклена бутилка.  По моя опит с водорода при такова съхранение изкарва няколко месеца а хлора надявам се няма да дифундира като него и би трябвало разтвора по-дълго да запази качествата си.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...