Отиди на
Форум "Наука"

Annie

Потребител
  • Брой отговори

    4
  • Регистрация

  • Последен вход

Отговори публикувано от Annie

  1. Така и така сме подхванали тази генетика, вчера ми мина през ума дали съществува неоткрита зависимост, според която в един сличай един алел да е рецесивен, а вдруг да е доминантен. Т.е. да проявява някакъв двойнствен характер. :sneaky2:

    При дихибридно, трихибридно и полихибридно кръстосване един от алелните гени обикновенно е доминантен, защото при хибридизацията в F1 се проявавява неговият признак, а другият е рецесивен. В резултат от генетичните съчетания на доминатния и рецесивния алел в F2 монохетерозиготният организъм се разпада по фенотип 3:1 и по генотип 1:2:1. Мисля че това беше експериментът с грахчетата... Двойнствен характер се проявава:

    Ако се разгледа внимателно решетката на Пънет може да се установи следното:

    1.В F1 всичките индивида са с жълти и гладки семена и са дихетерозиготни (хетерозиготни и по двата гена).

    2. В F2 1/16 от индивидите са хомозиготни по доминантните алели и на двата гена и 1/16 са хомозиготни по рецесивните им алели.

    3. Белегът повърхност на семето се разпределя независимо от белега цвят и обратно.

    4. Количественото отношение между различните типове семена в F2 е резултат от независимото разпределяне на алелите на гените за цвят и за повърхност в гаметите на хибридите от F1 и следващото независимо комбиниране на гаметите. Количественото отношение на разпадане на белезите в F2 при дихибридното кръстосване е резултат от произведението между отношенията на разпадане на двата белега поотделно (3:1) х (3:1) = 9:3:3:1.

    Изводите, които Мендел прави от резултатите, получени при моно- и дихибридното кръстосване, днес са известни като закони на Мендел. По-късно те са потвърдени и в опита с три- и полихибридно кръстосване и от други изследователи. Днес може да бъдат формулирани така:

    Първи закон (закон за доминираието). В резултат от кръстосването на индивиди, които се различават помежду си по една или по няколко алтернативни двойки белези, в F1 се получава еднообразно потомство. То проявява само по един от всяка двойка белези — доминантния.

    Втори закон (закон за разпадането). В F2 се проявяват и рецесивните белези. Настъпва разпадане на белезите в отношение 3:1 за всяка двойка белези.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...