Отиди на
Форум "Наука"

Pesho

Потребител
  • Брой отговори

    3
  • Регистрация

  • Последен вход

Отговори публикувано от Pesho

  1. Здравейте!

    Фреските от Боянската църква са невероятни! Благодаря на г-н Теодосиев, че е качил толкова качетвени изображения! Искам да го помоля, ако е възможно, да качи детайла с царица Ирина в Уикипедия, за да се използва в биографичната й страница, тъй като портретът й, който е там в момента, е с по-лошо качество. Много ще съм благодарен! Поздрави!

    • Харесва ми! 1
  2. В българската статия има грешка - папския легат, който я придружавал при отиването й в Русия е Антоний, Йоан е името на цар Иван ІІІ и руския пратеник в Рим покръстения италианец Йоан Фрязин, Висарион е бивш Никейски митрополит, сподвижник на низвергнатия руски митрополит-униат Исидор (тук малко повече). Щи видя да я пооправя.

    Склуптурата май беше реконструкция. Другото изображение е от една "пелена" - плащеница от 1498г. Има изображение на нейния свадбан вход и в Лицевовия лет. свод, но той вече е от 16в.

    Благодаря много! Аз бях качил веднъж реконструкцията на лицето й, ама ми го изтриха! Т`ва за грешките е възможно! Бях го превеждал от руската статия за София Палеологина! Сега подготвям нещо по-добро, но когато стане ще ти го пратя предварително за одобрение! Поздрави!

  3. Този въпрос е разгледан в края на книгата на сър Стивън Рънсиман "Падането на Константинопол" - има я издадена на български език (от тук може да се дръпне на руски сайта Книжные полки книгата Рансимен С. ”Падение Константинополя в 1453 году”. (С картами и рисунками). 1,6 Mb. в зип

    Последният виз. император Константин Драгаш Палеолог не оставя деца. Заради затрудненото положение на държавицата си не е можел да сключи подходях полит. брак. Негови наследници се явяват братята му, които са го надживели. Основната линия от наследниците пребивава в Италия, като разчинтали на парични помощи, някой да им отпусне пенсийка и дори си продавали правото на наследяване на виз. трон.

    Sofia.jpg

    Зоя Палеолог

    А с Русия - брата на имп. Константин - Тома отишъл в Рим. Неговата дъщеря Зоя (Зинаида) се омъжила за руския княз Иван ІІІ под името София Палеолог. Въз основа на този брак московските князе решили, че Русия е правоприемник на Византия - Два Рима загинаха, а четвърти няма да има. Макар че днешните руснаци да считат, че и без този брак е можело да си вадят претенциите заради един друг по-раншен на св. Владимир и сестрата на императорите Василий ІІ и Константин VІІІ.

    paleolog1.jpg

    Изображение на великата московска княгиня София Палеолог от 1498г.

    Ами може ли нещо повече за изображенията й? От къде са взети? Ще съм ти благодарен ако може да сложиш изображенията в страницата за София Палеологина в Уикипедия !

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...