Отиди на
Форум "Наука"

JanaWhite

Потребител
  • Брой отговори

    31
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    1

Отговори публикувано от JanaWhite

  1. Едно въпросче и от мен :vertag:

    Апоптозата е т.нар програмирана клетъчна смърт.Един вид ензими наречени каспази се включват доста активно в осъществяването на този процес. Кой е главният клетъчен органел,който участва в процеса на активиране на каспазите?

  2. 1.) Възможно ли е с помощта само на индикатор да се идентифицират разтвори на веществата NaCl, Al2(SO4)3 , K2CO3? Обосновете отговора си.

    2.) Какви процеси ще протекат, ако залееем амониев хлорид с вода ? Обяснете какви промени ще настъпят ако към сместа се прибави : а) H2SO4 b) NaOH c) Na2So4

    3.) Посочете кои от разтворените соли се хидролизират: CuCl2 / Ba(NO3)2 / Rb2SO4 / K2CO3 / (NH4)2CO3 . Означете с химични уравнения хидролизните процеси и посочете характера на водния разтвор след хидролизата на солта.

    3-тият въпрос не е задължителен, но първите 2 много ми трябват. Благодаря предварително !

    1.Да възможно е с лакмус NaCl-не променя цвета му Al2(SO4)3 -променя цвета в червен, K2CO3-променя цвета му в син(всичките без NaCl хидролизират, както солта от зад 2 .Уравненията ги пишеш по този образец като спазваш правилата за хидролиза

    2.Амониевият хлорид е сол на слаба основа и силна киселина,следователно след като се залее с вода- хидролизира.

    NH4Cl + H2O <> NH4OH (NH3+H2O) + HCL - Qх

    NH4+Cl- + H2O <> NH4OH (NH3+H2O) + H+CL-

    и след това:

    NH4+ + H2O <> NH4OH + H+

    Ph<7 разтворът има кисел характер,лакмусът променя цвета си в червен

    Тъй като хидролизата е равновесен процес,(скоростта на правата и обратна р-я са равни......),при промяна на условията равновесието се измества по посока реакцията ,в която се конпенсира външното въздействие (деф принцип на Льо Шателие Браун)

    а)Тъй като Амониевият хлорид е сол на слаба основа и силна киселина,при прибавяне на H2SO4 равновесието се измества по посока обратната р-я(неутрализация).

    б)Припривавяне на силната NaOH -равновесието се измества по посока хидролиза.

    в) Na2So4- не дава общ йон в р-ра на NH4Cl=> не повлиява равновесието

    3. CuCl2 -хидролизира се / Ba(NO3)2-не се хидролизира / Rb2SO4 -не се хидролизира / K2CO3 -хидролизира се / (NH4)2CO3 -хидролизира се

    !Всичките уравнения ги пиши като примера от 2-ра задача като спазваш условията за хидролиза. (прочети си ги от учебника)

  3. Здравей.Давам ти схематично решение.Ако искаш разяснение кажи.

    1.CH3-CH2-CH3+Cl2>CH3-CH2-CH2Cl + HCl Al2Cl3

    2.CH3-CH2-CH2Cl + KOH > CH3-CH2-CH2OH + KCl воден разтвор на алкана основа

    3.CH3-CH2-CH2Cl + NaOH > CH3-CH=CH2 + NaCl+H2O алкохолен р-р на алкална основа

    4.CH3-CH2-CH2OH>CH3CH2CHO (умерено окисление с KMnO4,на първичен алкохол)

    5CH3CH2CHO + 2Cu(OH)2 > CH3CH2COOH + Cu2O + 2H2O (умерено окисление,качествена реакция за -CHO група, Cu2O-керемидено червена утайка )

    6.CH3-CH=CH2 +HCl> CH3CHClCH3 (присъединителна реакция,правило на Марковников)

    7CH3CHClCH3 +KOH> CH3CHOHCH3 + KCl (като 2)

    8.CH3CHOHCH3>CH3CHOCH3 (умерено окисление с KMnO4)

    (има цяла тема ,за такива въпроси,не е нужно да създаваш нова ;) )

  4. Ето няколко сайта, които ми бяха много полезни:

    Биология:

    Molecular Biology of the Cell

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/bookshelf/br.fcgi?book=mboc4

    Материали по цитология на български:

    http://cell-biology.hit.bg/

    http://www.mayamarkova.com/biology/home.htm

    Химия за начинаещи (с много добри обяснения):

    http://www.colorado.edu/physics/2000/index.pl

    МНОГО,много ти благодаря ! :)

  5. Ами това са записи от радиовълни на различни движения в пръстените на планетата. Обяснението навярно е много просто, но е много интересно като звук и дори от символична гл.т.

    Наистина е много интересно и загадъчно. Слушах го няколко пъти и дори посетих сайта. Там пише изключително много информация за Сатурн и самото изследване.

  6. Моля за помощ за две задачки по химия! Благодаря предварително, много се надявам да ми помогнете!!! :bigwink:

    1зад - Ще се промени ли и как скороста на хомогенно-каталитичния процес на разлагане на водородния пероксид(H2O2) в присъствие на катализатор йод(J2) ako:

    а) разтвора се разреди 3 пъти

    б)налягането над реакционната смес се повиши

    в)катализаторът се замени с друг

    2зад Изразете с химични уравнения възможните химични взаймотношения на простите вещества на химичните елементи Ca,Al,Zn,Ag,Fe с

    а)H2О

    б) разредена сярна киселина

    в) Концентрирана алкална основа

    г)солна киселина

    1 задача:Тук трябва да знаеш от какво зависи съответно състоянието на равновесие и Принципа на Льо-Шателие Браун,който гласи:Ако над една равновесна система се упражни външно въздействие, в системата настъпват промени и равновесието се измества по посока , в която стана намаляване на ефекта от това въздействие.

    Равновесието зависи от: Концентрацията, Налягането над системата и Температурата

    Следователно:

    а) При разреждане на разтвора (т.е при намаляване на концентрацията на Н2О2 ) Равновесието ще се измести пи посока ОБРАТНАТА реакция (Пр на ЛШБ)

    б)Зависимостта от налягането е в сила само при промяна в обема на системата. Т.е в случая от 2 молекули Н2О2 се получават 3молекули продукти. От закона на Бойл-Мариот p.V=const ,следва че при повишаване на налягането равновесието се измества по посока номаляване на обема .

    б) РАВНОВЕСИЕТО НЕ ЗАВИСИ ОТ КАТАЛИЗАТОРА, тъй като катализаторът променя скоростта както на правата ,така и на обратната реакция.

    в)С концентрирана алкална основа взаимодействат елементите с двойствен характер: (в случая Al и Zn )

    2 Задача:

    Al+NaOH+ H2O = NaAlO2 + H2

    Al + NaOH + H2O = Na3[Al(OH)6] + H2

    Zn+ NaOH = Na2ZnO2 + H2

    Zn+ NaOH + H2O = Na2[Zn(OH)4] + H2

    г) Със солна всички без Cu заради РОАМ

    Zn+ HCl= ZnCl + H2

    Al+ HCl = AlCl3 +H2

    Ca+HCl= CaCl2 + H2

    Fe.......................

    Ag и Cu могат да взаимодействат само с конц. HCl камо в присъствието на О2

    Cu + HCl + O2 = CuCl2 + H2O

    Ag......................................

    Мързеше ме да изравнявам,оставям го на теб и УСПЕХ!

  7. Хора ,имам проблем- реших да мина практиката по генно инженерство и реших да експериментирам с мутангенеза.Та реших да правя мутаци с азотиста киселина.Да ама тя е нестабилна и освен това не се продава в БГ .Затова реших да си я направя като смеся солна киселина и натриев нитрит.Да обаче

    се получава някаква оранжева смес и някакъв тъмно кафяв ,тежък газ вместо азотиста киселина и готварска сол.Хора къде сгреших?

    Едва ли толкова лесно ще получиш нестабилната азотиста киселина.

    Най известният метод за получаване на азотиста киселина,който знам е;

    No2 + H2O > HNO2 +HNO3

    Азотен диоксид се получава и от амоняк (каталитично окисление)

    NH3 + O2 > NO+ H2O t-800C

    NO+ O2> NO2 -спонтанно окисление от O2 на въздуха.

    Това е което знам по теория ама дали ще можеш да го направиш незнам... а и все пак се получава смес от азотна и азотиста...

    интересно ми е дали има други методи..

    тъмно кафяв газ не е ли NO2 :head_hurts_kr:

  8. Особено в медицината трябва да има строг контрол на изхода, а не на входа.

    От зубърите добри лекари не стават, а изпитната система е точно в тяхна полза, както и в полза на връзкарите.

    Трябва да приемат всички и след всеки курс да има чистка.

    Виж,не съм съгласна с теб.Чистки трябва да има и на входа и на изхода,а не само да се хабят средства. Относно "зубренето" с теб ще спорим доста,но както казах не искам темата да се превръща на трудно смилаема от кандидат-студентите.

    Поздрави.

  9. Факт е,че самият изпит не засяга до толкова знанията по биология и химия,колкото възможността да помниш(зубриш).Което е както много далече от съшноста на "занятието" така и много близо.Но както във всеки един университет в СВЕТА (не само в БГ) си има корупция (в големи количества), връзкари,несправедливо оценени и пр. и пр. Миналата форма на КСИ-то (която беше тестова и изискваше, що годе повече логическо мислене) предизвика такива мръсни далавери,че по едно време взе да става пародийно влизането в МУ.(имам познати от тези випуски)

    Относно предоставените учебници за зубрене мога да кажа,че са не само неразбираемо и повърхностно написани,но и пълни с много ненужни факти и в много сличаи направо смешни факти.Понякога съм се чудила да се смея ли да плача ли...НО аз споменах,че харесвам формата на изпита,а не тези безумщини.

    lubomir_yonchev: до болка си прав,но нали ние сме поколението ,което може да промени това.. вярвам ,че сред връзкарите и корупцията има и хора ,които учат медицина заради самата й същност..винаги са били малко но това са хората които променят нещата.

  10. Здравейте от мен.Аз съм автора на темата.Тази година кадидатствах медицина. Минах направо през ада, с тия частни даскали ,подготовки и куп още неща...но както се казва, малко не ми достигна за медицина :crying: ... не съжалявам за нищо.научих много неща не само по химия и биология но и за "системата" , живота ,дори за себе си. Не си мислете ,че спирам до тук, напротив вече съм по-подготвена и много на "ти" с нещата.Трудно е да се бориш за нещо,но още по трудно е, когато паднеш да намериш сили да станеш.

    Въпреки многото недостатъци на кандидат-студенският изпит ,аз харесвам формата на прием в университета.Изисква здрава психика и много упоритост.

    Както казах в началото, разбрах много за системата.По отношение на това кои са най-добрите УНИ-та в България и по-прицип може да се изпише много. Титуляри са МУ-София и МУ-Варна,но нека не задълбавам тази тема, че ще настанат спорове критики. Както и да е,обръщам се към всички кандидат -студенти ,ако имате въпроси и терзания можете да се обърнете към мен.Знам колко е трудно човек да се ориентира за изискванията и подготовката и с радост ще помогна.

    Ще помоля някои от потребиелите да не задръстват темата с такива тежки спорове и пр. Останалото го е казал lubomir_yonchev.

    Поздрави, и успехи на БГ Наука :iloveyou:

  11. Става въпрос за реакции ,в които се използва температура. Можете ли да ми кажете как да се ориентирам ,в кои се използва и в кои не(питам,защото има страшно много изключения)?

    Уча тези неща за изпит и ако забравя някъде температурата, ми режат много стотни.

    Много ще съм ви благодарна. :elvis:

  12. NH4+1 NO3-1 (амониева селитра)

    (NH4)+12SO4-2 (амониев сулфат)

    Ca+2(NO3)2-1 (калциева селитра)

    K+1NO3-1 (калиева селитра)

    K+1H2PO4-1 (Калиев дихидрогенфосфат)

    K+12CO3-2 (Калиев карбонат)

    K+1NO3-1 (Обикновена калиева селитра)

    K+12SO4-2 (Поташ)

    Ca+2(H2PO4)-1 2.Ca+2SO4-2.2H+2OH- (суперфосфат)

    Ca+2HPO4-2 (преципитат)

    Ca+2(H2PO4)-12 (двоен суперфосфат)

    Ca+23(PO4)-2 2 (фосфоритно брашно)

    Благодаря предварително.

    • Upvote 1
  13. a\

    6 Br2 + 10 KClO3 + 5 H2SO4 + 6 H2O = 12 HBrO3 + 5 K2SO4 + 10 HCl

    2AgNO3 + Zn =Zn(NO3)2 +2Ag окислително редукционен процес

    2Ag+ +2NO3- +Zn=Zn2+ +2NO3- +Ag

    Солите взаимодействат с метали,които са по-добри редуктори от метала в състава на солта.

    2AgNO3 + H2SO4 =Ag2SO4 + 2HNO3

    Взаимодействието на киселини със соли се извършва,когато един от крайните продукти е по-слаба киселина от изходната.

    Zn + H2SO4 = ZnSO4 + H2^ окислително редукционен процес

    :Металите намиращи се преди водорода в РОАМ взаимодействат с разредени разтвори на оксокиселини.Образуват се соли на съответната киселина.

    B/

    Br2 + Cu=X

    Zn+ Cu=X

    Cu + 2 H2SO4 = CuSO4 + SO2 + 2 H2O

    Когато метала се намира след водорода в РОАМ в случая Cu , не се отделя водород.

    Cu + 2 AgNO3 = Cu(NO3)2 + 2 Ag

    Пак РОАМ.... и ОРП

    V/ Br + HCL=HBr + Cl Пак РОАМ.... и ОРП

    Zn + 2HCl=ZnCl2 + H2 ^Пак РОАМ.... и ОРП

    H2SO4 + HCl= X

    AgNO3+ HCl =AgCl + HNO3

    Ag+ + NO3- + H+ + CL- = AgCl +H+ + NO3-

    Ag+ + Cl- =AgCl

    Не са много подредени,може да съм пропуснала нещо...но като цяло е това. Успех! :good:

    • Upvote 1
  14. Къде е оригиналът на първия текст?

    Забравих да спомена,че двата текста ги прочетох в http://izpoved.com/ и ми направи голямо вречатление (като се абстрахираме от ужасните изповеди срещани там),че малко (но значително) хора осъзнават положението,в което се намираме.Но за съжаление и тези хора са предвидени в такъв вид планове.

    Само малцина, много малко хора ще се досещат или даже ще разбират какво става... Но такива хора ние ще поставим в безпомощно положение, ще ги превърнем в посмешище, ще намерим начин да ги оклеветим и да ги обявим за измет на обществото. Ще изтръгваме духовните корени на болшевизма, ще опошляваме и унищожаваме основите на родната нравственост.

    Само като се замисля за корупцията,толерирането на общия работник и "смазването на висшисите",ниските заплати на учителите,които бавно но сигуно губят амбицията си,да ни образоват...дори и медиите,които ни пълнят главите с простотии и ни показват,че наш идол трябва да е изватения и скандален човек(няма смисъл да визирам хора,всички си ги знаем).....

    Колкото и да е ужасно,това е перфектен метод да ни превземат народа и държавата....

  15. ДЪЛЕС ( 1945 ГОДИНА )

    ( размисли за реализиране на американската следвоенна доктрина против СССР )

    „Ще свърши войната, всичко някак си ще улегне, ще се утаи и уреди. И ние ще хвърлим всички сили, всичкото злато, цялата материална сила за измамване и оглупяване на хората! Човешкият мозък, съзнанието са приспособими към промяна. Посявайки там хаос, ние незабелязано ще заменим човешките ценности с фалшиви, в които да вярват. Как? Ние ще намерим наши единомишленици, наши съюзници и помощници в самата Русия.

    Епизод по епизод ще се разиграва грандиозна по своя мащаб трагедия – гибелта на най-непокорния на Земята народ, окончателното и необратимо угасване на неговото самосъзнание. От литературата и изкуството например, ние постепенно ще изтръгнем тяхната социална същност, ще отучим художниците, ще им отнемем желанието да се занимават с изобразяване, с изследване на тези процеси, които се извършват в глъбините на народните маси. Литературата, театърът, киното ще изобразяват и прославят най-низките човешки усещания, чувства и страсти. Ние по всякакъв начин ще поддържаме и издигаме така наречените художници, които ще започнат да насаждат и втълпяват в човешкото съзнание култ към секса, насилието, садизма, предателството – с една дума, каквато и да е безнравственост. В управлението на държавата ще създадем хаос и бъркотия...

    Незабелязано, но активно и постоянно ние ще съдействаме за безпринципност на чиновниците, рушветчиите, те да вършат каквото им скимне. Бюрократизмът и недобросъвестната работа ще бъдат въздигнати до добродетел... Честността и почтеността ще се осмиват и ще станат никому ненужни, ще се превърнат в отживелици на миналото... Простащината и наглостта, лъжата и измамата, пиянството и наркоманията, животинският страх на един от друг, безсрамието, предателството, национализмът и враждебността между народите, най-вече враждебността и омразата към руския народ – всичко това ние ловко и незабелязано ще култивираме и то ще разцъфне с кичести цветове.

    Само малцина, много малко хора ще се досещат или даже ще разбират какво става... Но такива хора ние ще поставим в безпомощно положение, ще ги превърнем в посмешище, ще намерим начин да ги оклеветим и да ги обявим за измет на обществото. Ще изтръгваме духовните корени на болшевизма, ще опошляваме и унищожаваме основите на родната нравственост. По този начин ще разклащаме поколение след поколение, ще предизвикваме ерозия и ще отстраняваме ленинския фанатизъм. Ние ще се залавяме с хората още от детските и юношеските им години. Главният залог ще бъде на младежта, ще започнем да я разлагаме, развращаваме, да я лишаваме от чест. От младежите ще направим циници, вулгарни хора, простаци, космополити. Ето така това ние ще направим.”

    КЕНЕДИ ( 60-те ГОДИНИ )

    ( из речта му при встъпване на поста президент на САЩ )

    „Ние не можем да победим Съветския съюз в обикновена война. Това е непристъпна крепост. Можем да победим Съветския съюз само с други методи! Идеологически, психологически, с пропаганда, с икономика.”

    Забелязвате ли,че това до някъде се случва днес в България?

  16. Zn(No3)2+2H20<=>Zn(OH)2 + 2HNO3

    Zn2+ + 2NO3- +2H2O<=>Zn(OH)2 + 2H+ + 2NO3-

    Zn2+ +2H2O <=>Zn(OH)2 +2H+

    pH<7 kiselinen h-r

    Na2So4+2H2O<=>2NaOH +H2SO4 nqma hidroliza ph=7

    Nh4CL+H2O<=>NH4OH + HCl<=>NH3 +H2O

    NH4+ +Cl- +H2O <=> NH4OH + H+ + Cl-

    Nh4+ +H2O<=>NH4OH + H+

    pH<7 kiselinen

    Nh4No3+H2O<=>NH4OH + HNO3

    NH4+ +NO3- + H2O<=> NH4OH + H+ + NO3-

    NH4+ +H2O<=>NH4OH + H+

    pH<7 kiselinen

    KNo3+H2O<=>KOH +HNO3 nqma hidroliza pH=7

    Ch3COONa+H2O<=>CH3COOH + NaOH

    CH3COO- + H+ +H2O<=>CH3COOH + Na+ + OH-

    CH3COO- + H2O<=>CH3COOH + OH-

    pH>7 osnoven harakter

    Al(No3)3+ 3H2O<=>Al(OH)3 + 3HNO3

    Al3+ + 3NO3- +3H2O<=>Al(OH)3+ 3H+ + 3NO3-

    Al3+ +3H2O<=>Al(OH)3 + 3H+

    pH<7 kiselinen

    Na2Co3+2H2O<=>2NaOH + H2CO3

    2Na+ + CO3 2- +2H2O <=> 2Na+ + 2OH- + H2CO3

    CO3- +H2O <=> H2CO3 +OH-

    pH>7 osnoven

    Kcl

    K2S

    k2sO4

    Mg(NO3)2

    FeCL3

    Na2So3

    Всички са с долен индекс.

    И в учебника са дадени няколко примера как става,но с други съединения..

    Примерно CuSo4:

    Cu+So4+2H+2OH->Cu(OH)2+2H+So4 ---киселинен х-р

    Друг пример с Na2So3..

    2NA+CO3+2H+2OH->H2CO3+2Na+2OH-----основен характер.

    Останалите са на същият принцип като имаш предвид че:

    Соли получени от СЛАБА основа и СИЛНА киселина-образуват разтвор с КИСЕЛИНЕН ХАРАКТЕР.pH<7

    Соли получени от СИЛНА основа и СЛАБА киселина -образуват разтвор с ОСНОВЕН ХАРАКТЕР.pH>7

    Соли получени от СЛАБА киселина и СЛАБА основа-образуват разтвори които имат СЛАБОКИСЕЛИНЕН и СЛАБООСНОВЕН характер.pH,=' 7

    Соли получени от СИЛНА основа и СИЛНА киселина ,НЕ ХИДРОЛИЗИРАТ.pH=7

    :whistling:;)

    • Upvote 1

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...