Отиди на
Форум "Наука"

fluidmind

Потребител
  • Брой отговори

    8
  • Регистрация

  • Последен вход

Отговори публикувано от fluidmind

  1. On 5.04.2023 г. at 20:10, scaner said:

    Това с което разполагаме в момента, сочи че разширението се ускорява, и ако продулжава така, ще се стигне до Голямото пукване, антипода на Големият взрив. Тоест до състояние, при което и най-близките частици се раздалечават със скоростта на светлината.

    Изглежда глобално механизмът прилича на фабрика за надуване на балони (вселени). Надува, пуква, хвърля. Пак надува, пуква, хвърля. А най-вероятно много се надуват едновременно...

    Всичко е възможно, според многото нейзвестни, който се крият от нас, вероятно е невъзможно на този етап от развитие да се разгадае "началото", същността и истината... 

  2. On 31.03.2023 г. at 20:13, scaner said:

    Какво значи "абсолютно начало"? Ако е в терминологията на 'време", това е малко след Големият взрив. Ако представите ви за "начало" са извън понятието време, трябва да обясните какво е това. Изобщо, от къде следва че има такова начало, за да е смислен въпросът?

    Същото се отнася за "нещо". Всяко нещо след големият взрив има някакво начало. Преди големият взрив, без понятия като пространство и време, трябва да се дефинира какво се има пред вид под "нещо".  И пак, защо трябва да има начало, за да се стига до противоречието "създаване на нещо от нищо".

    Липсата на дефиниция води до блокировките :)

    Нормално мозъкът изиква кохерентност на информацията за околната среда, обяснение и причина за всичко. Това спомага човек да се чувства спокоен и уверен, че контролира нещата. За повечето ежедневни ситуации той се справя като си доизмисля неусетно обяснения, причини, дори събития. При по-сложни ситуации спасението се намира в създаване и консумиране на конспиративни теории.  За човек, който не желае консумация на конспиративни обяснения, може да се появи проблем,  и обикновено на това му се вика "блокиране". Но това може да се преодолява, човек може да се тренира да живее и без да да държи пълен контрол, осъзнавайки границите на знанието си. Тогава мозъкът бързо се превключва в друго направление.

    Имам предвид преди големия взрив, преди вселената е била в състояние на сингулярност. Какво има от въд това? Коя външна сила, кара Биг Банг да се случи? Какво е абсолутното начало на съществуване, това начало което предхожда Биг Банг, това преди Биг Банг, и много още стапала който, ние хората не проумяваме. 

    А ако няма голям взрив? Все пак това няма как да се докаже с сигорност.

    • Харесва ми! 1
  3. Преди 34 минути, Втори след княза said:

    Мозъкът ми блокира, когато се замисля, че някое действие на другите е интрига. 

    Първо, защото нямам информация и генерирам множество възможни варианти, т.е. "забивам" го
    второ, защото означава някакво отношение на враждебност, което е плашещо, т.е. реагирам със стъписване.

    За да не изпадна в параноя, взимам хапче Непуксин или Заебин.

    Хората могат да бъдат интриганти по различни причини, като едина от главните причини е желанието за контролнад  ситуацията и да манипулират другите хора, за да постигнат своите цели. Хората се чувстват удобно да използват интриги, за да получат информация или власт над други хора, за да задоволят своето любопитство или да получат някакъв вид задоволство.

  4. Преди 5 минути, Gladius said:

    При някой от другите случай които иначе наглед са по "леки" но и много интересни въпроси пак така само че позволява да достигнеш малко по надалеч но и зависи ...

    Може ли пример, че ми е интересно?

  5. Преди 3 минути, Gladius said:

     

    Е тъкмо там някъде е само единият от случаите при които почва да зацикля и не след дълго вече и напълно отказва.  

    Нали, идва момент в който просто мозака се бъгва и забива тотално в този "момент" ... Чудиш се, как това е възможно, след като е толкова невъзможно...

    • Харесва ми! 1
  6. Преди 6 минути, Gladius said:

    Добър въпрос!

    При мен най често е когато мисля но и най вече когато започна да разсъждавам по въпросите и работите във Вселената, особено като стигна до едно по задълбочено размишляваме но разбира се може и толкова да ми е капацитета до мента ..

    При мен е трудността за проумяване, на кое е първото нещо което се е създало.Говориме за абсолутното начало, много преди големия взрив. Как се е създало първото нещо, ако преди него е нямало нищо ?

  7. Преди 54 минути, scaner said:

    Това сигурен ли сте? Или сте цитирали отговор на ChatGPT? :)

    Интересно ми е, какво ви кара да мислите така? Надявам се да не съдите по copy paste, и използване на online инструменти за идентифициране на текст. :) Голяма част от начина, по който AI прогнозирането работи е чрез опити за пресъздаване на модели . Моделите са страхотни индикатори, защото AI генераторите са буквално обучени да ги разпознават, за да произвеждат това, което „пасва“ най-добре на съществуващите модели. Колкото повече вашият текст съвпада със съществуващите формати на писане, толкова по-голяма е вероятността да е генериран, което не доказва генериран текст, ами логическа последователност на думи.

  8. Генетиката може да бъде използвана като инструмент за изучаване на историята на народите и техните миграции. Едно от изследвания в тази насока е свързано с произхода на българите и славяните.

    Изследването е проведено от международен екип, който е анализирал генетичните данни на българи, славяни и други народи от Европа и Азия. Резултатите показват, че българите и славяните имат общ произход с сарматите, древен народ от Централна и Източна Европа.

    Според изследването, българите и славяните имат генетични характеристики, които са общи с тези на сарматите. Също така, се предполага, че голяма част от съвременното население в Централна и Източна Европа може да има сарматски произход. 

    • Харесва ми! 1
    • ХаХа 1
  9. On 15.08.2010 г. at 11:37, Pentcho Valev said:

    Светлинен лъч се движи в гравитационното поле на небесно тяло, в радиална посока. Скоростта му варира с гравитационния потенциал, V, в съответствие с:

     

    (А) Уравнението c'=c(1+V/c^2) произхождащо от емисионната теория на Нютон и експлицитно взаимствано от Айнщайн в периода 1907-1915.

     

    (В) Уравнението c'=c(1+2V/c^2) зададено от окончателния вариант на общата теория на Айнщайн.

     

    (С) Скоростта на светлината не варира с V (остава константа) както твърди Stephen Hawking например.

     

    Кое е вярно: (А), (В) или (С)?

    Бих казал, че вярното твърдение е (А). Уравнението c' = c(1 + V/c^2) действително произлиза от емисионната теория на Нютон и е било взаимствано от Айнщайн в публикациите му между 1907 и 1915 г. Това уравнение показва, че скоростта на светлината може да бъде променена от гравитационния потенциал на небесното тяло, през което минава лъчът. Това е един от ключовите резултати, които Айнщайн е използвал в развитието на общата теория на относителността. Вариант (В) - уравнението c' = c(1 + 2V/c^2) - е вярно, но е взаимствано от по-късна версия на теорията на Айнщайн. Вариант (С), че скоростта на светлината не се променя в гравитационното поле на небесно тяло, не е вярно според теорията на общата теория на относителността.

  10. Големите експерименти във физиката са много големи научни проекти, които имат за цел да отговорят на някои от най-важните въпроси в науката за природата на Вселената. Тези експерименти обикновено са насочени към изследване на много малки или много големи явления в природата, които са трудни или невъзможни да бъдат изучавани по друг начин.

    Някои от големите експерименти във физиката включват:

    Large Hadron Collider (LHC) - това е най-голямият ускорител на частици в света, който се използва за изследване на фундаменталните частици и техните взаимодействия.

    IceCube - това е голям експеримент за детектиране на нейтрината, който се използва за изследване на много различни явления, включително гама-лъчи, супернови, черни дупки и други.

    Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO) - това е голям експеримент за наблюдение на гравитационните вълни, които се генерират от много мощни явления в космоса, като сливането на черни дупки и неутронни звезди.

    Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) - това е голям радио телескоп, който се използва за изследване на газовите облаци и праховите облаци в космоса.

    Human Connectome Project (HCP) - това е голям проект за изследване на човешкия мозък, който има за цел да разбере как различните региони на мозъка се взаимодействат, за да произведат сложни мисловни и поведенчески процеси.

    Тези и други големи експерименти във физиката играят важна роля в развитието на науката и помагат да се разберат основните закони на Вселената.

    On 22.01.2011 г. at 16:56, Doris said:

    опита на Толмен с любопитни технически подробности за провеждането на експеримента

    Експериментът на Толмен, известен още като "експериментът на Толмен-Дайсън", беше проведен през 1913 г. с цел да се измери топлината на светлинните вълни и да се потвърди доказателството на Планк, че енергията се предава чрез кванти.

    Техническите подробности на експеримента са следните:

    Толмен използва камера от мед, която е била обвита във вълнообразни медни ленти. Тези ленти служат като рефлектори на светлината, което позволява на светлинните вълни да се отразят повече пъти в камерата.

    Във вътрешността на камерата е поставена термопара, която се използва за измерване на температурата.

    За да се избегне всякаква интерференция, камерата е поставена във вакуум.

    Светлината от източник се управлява през малка дупка на метална плоча, която е поставена в една от стените на камерата. Тази метална плоча служи като телескопичен окуляр за наблюдение на светлинните вълни.

    Камерата е изолирана, за да се избегне губене на топлина.

    Експериментът се извършва при различни температури, за да се измерят различните стойности на топлината на светлината.

    Резултатите от експеримента са били сравнени с теоретичните стойности, изчислени от Планк, и са били потвърдени.

    Тези технически подробности на експеримента на Толмен показват, че той е бил много внимателно планиран и изпълнен, за да се получат точни измервания на топлината на светлинните вълни и да се потвърдят доказателствата на Планк.

  11. Бронята с обеднен уран е тип броня, която използва обеднен уран като компонент в бронежните плочи. Обедненият уран е тежък метал, който има висока плътност, която го прави ефективен за употреба в броня.

    Въпреки това, бронята с обеднен уран е контроверзна поради факта, че обедненият уран е радиоактивен и може да бъде вреден за здравето на хората, които са били изложени на него, особено при дълготрайна експозиция. Това може да е особено проблематично за военни войски, които са изложени на бронята с обеднен уран за продължителни периоди от време.

    Въпреки това, има разногласия относно това дали бронята с обеднен уран е причина за здравословни проблеми. Някои изследователи и правозащитни организации твърдят, че употребата на бронята с обеднен уран е свързана с увеличаване на риска от рак и други здравословни проблеми, докато други учени казват, че не са намерени конкретни доказателства, които да подкрепят тези твърдения.

    В крайна сметка, употребата на броня с обеднен уран е още една контроверзна тема в света на военната технология и съответните здравословни рискове трябва да бъдат внимателно обмислени и оценени преди прилагането на тази технология в реални бойни условия.

  12. Физиката не е чиста математика и не може да бъде определена като "нищо повече".

    Физиката е наука, която използва математика за да описва и обясни природните явления, като използва експериментални данни и теоретични модели. Математиката е важен инструмент в физиката, но тя не е само математическа дисциплина.

    Физиката се занимава с различни области, като механика, електромагнетизъм, оптика, квантова механика, термодинамика и други. Всички тези области са свързани с фактически явления и процеси в природата, които не могат да бъдат обяснени само чрез математика.

  13. България има свои космически програми и участия в международни космически мисии. Ето някои от по-значимите моменти в историята на българската космическа програма:

    През 1988 г. българският космонавт Александър Александров лети в космос на борда на космическия кораб "Союз 29". Той е първият българин в космоса и третият космонавт от Съветския съюз, който е бил на борда на космическа станция.

    През 2002 г. българската компания "Булсатком" пуска първия български сателит "Булсатком-1". Това е комуникационен сателит, който предоставя телевизионни и радио услуги на българските и балканските зрители.

    През 2011 г. българският космически апарат "Булгара-1" бе изстрелян в космос с руския ракетен носач "Рокот". "Булгара-1" е научен сателит, който се използва за мониторинг на околната среда и за изследвания в областта на космическата физика.

    През 2020 г. българската компания "Микрофабрика" изработва и пуска в космос малък сателит, който е проектиран за изследвания в областта на космическата енергетика и комуникациите.

    Тези са само някои от моментите в историята на българската космическа програма. В бъдеще, с развитието на технологиите и научните изследвания, се очаква България да има още участия в международни космически мисии и да развива свои космически програми.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...