Отиди на
Форум "Наука"

tonev

Потребител
  • Брой отговори

    104
  • Регистрация

  • Последен вход

Отговори публикувано от tonev

  1. Женева. Над 1100 души в целия свят са починали вследствие на свински грип от началото на април, когато вирусът за първи път бе регистриран в Мексико, съобщи днес Световната здравна организация, предаде агенция Интерфакс.

    Според информацията на СЗО, към дата 31 юли в света са регистрирани 1154 случая на починали вследствие на заболяването.

  2. Някой може ли да подреди по елитност медицинските университети в БГ?Кой е най-елитния?

    кой ще те пита това? ще те гледат дали можеш или не можеш... когато осъзнаеш че не можеш много ще стане човек от тебе... а дотогава няколко души ще убиеш или осакатиш...

  3. Напълно съгласен съм.

    Нека да учат онези които найстина имат желание. В медицината се необходими преди всичко хора обичащи и желаещи да работят.

    необходими са хора с акъл. онези които искат да помагат да стават психолози.

  4. Като се лекува защо има хора пенсионирани поради тази болест

    той и ракът се лекува в голям процент от случайите но всеки ден умират хора от него. същото важи и за грипа. късно поставяне на правилна диагноза, неправилно лечение, лоша храна, съпътстващи заболявания, тютюнопушене, други специфични случаи... има много хора които не могат да си позволят лечението.

  5. не мога да разбера само дерматологията как се води ? може би специализация в медицината или нещо такова.. И изпит по химия дали се държи за нея и изобщо кои специалности са без химия :post-20645-1121105496:

    помагайте - мн съм боса по тея въпроси :biggrin:

    Завършваш медицина /6г/ и специализираш 3-4 г дерматология, ако има някъде такива места. ако няма... ставаш спешен.

  6. Буквите са 38, за да излезе броя при съпоставката с гръцките 38 букви - авторът не е можел да не се съобрази с гръцките източници, които е ползвал.

    Иначе, ако ти трябва славянска азбука от 38 букви, вземи буквите, с които започват стиховете от Азбучната молитва, общо 36, и добави към тях Ъ и Ь, които в молитвата не са били включени, защото с тях не започва никоя дума. :good:

    азбучна молитва определено е писана на кирилица в БГ. това е нещото което не се връзва с за буквите, което уж е писано на глаголица в моравия през 9 в.

  7. По-ранните източници ясно ни казват, че учениците на изпратените във Великоморавия византийски мисионери Кирил и Методий са моравски славяни:

    „Когато пристигна в Моравия, Ростислав го прие с голяма почит. И като събра ученици, предаде му ги да ги учи. В кратко време проведе целия църковен чин, запозна ги с утрената, часовете, вечернята, малката вечерня и с литургията".

    Италианската легенда потвърждава тези данни, като внася и някои нови подробности:

    „И така, те [моравяните] излезли извън града и ги посрещнали и ги приели с почит и голяма радост. [Апостолите] започнали усърдно да вършат това, за което били дошли: учили децата им на азбуката, уреждали църковни служби и си служели с косата на своето красноречие за премахване на различните заблуждения, които намерили сред онзи народ."

    Кирил и Методий най-напред започват с подготовката на ученици, свои заместници и продължители на делото. Тези хора е трябвало да проведат широка просветителска работа и да изместят немското духовенство от моравските църкви.

    да но няма никаква податка че те са точно св.Седмочисленици. дори напротив. а отделно има данни че част от учениците им са били ромейски "служители", които след достигането си във ИРИ са били върнати "на старите им санове" след разгрома на мисията.

  8. Няма никакви конкретни данни какви точно са учениците етнически, макар че в житията на някой от тях се намеква за социалния им статус, мисля по отношение на Наум се споменаваше, че бил от по-така род. Проблемът с етничностите в този период е, че племенните идентичности са изчезнали, славянското определение май върви основно по линията на езика и оттам "славянин" би могъл да е всеки, говорещ матерно славянски език, бил той жител на Великоморавия, България, Византия.

    само че български /вероятно/ род... т.е. напълно възможно е в оригиналната версия да е пишело български навсякъде където днес виждаме славянски...

  9. Учениците са моравски славяни. Те са пробирани във Великоморавия и са обучавани там за нуждите на мисията на Кирил и Методий във връзка със въвеждане на славянския език като литургичен в процеса на формиране на провизантийска църковна структура подчинена на константинополската патриаршия.

    само че моравия тогава не се казва моравия. къде пише че са такива впрочем?

  10. Те буквите на глаголицата са си 38! "Грешката е вярна". :smokeing:

    в моите данни 40-42.

    най - популярна версия http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%...B:Glagolica.png

    хъватска версия - http://hr.wikipedia.org/wiki/Datoteka:Uglata_glagoljica.gif ги преброих 36, но никъде не намерих версия с 38 /обаче има кирилица с толкова/.

    http://hr.wikipedia.org/wiki/Glagoljica

  11. Властите в САЩ потвърдиха трети смъртен случай в резултат на „свински” грип в северозападния щат Вашингтон, предаде АФП. Здравните власти в щата съобщиха, че мъж на около 30 години е починал през миналата седмица, както изглежда от усложнения предизвикани от грипния вирус H1N1.

    Броят на регистрираните в сащ случаи надхвърля този в мексико.

  12. Може да е сбъркал просто при писането...? Другите неща кои са?

    4пъти ли е сбъркал? :116:

    ми глаголицата въобще не се споменава... става дума само за кирилицата.... а не тя е азбуката написана от братята или е?

    /затва вариантът да е писан в Моравия нещо не се връзва/.

    честото използване на думата "славянски".... как мислиш какви са били св. Седмочисленици? всякакви други биха се нарекли но не и славяни... българи, ромеи, моравци /хм, това моравци също ме смущава/ - може. говори се и само за 7 ученици.... а те не са толкова.... и за реформи - а те са чак по времето на св. Евтимий.... когато /какво съвпадение!/ е и първият известен препис.

  13. Наистина любопитно. Да видим:)

    примерно пише че буквите са 38... хубаво ама ако наистина става дума за създадената от св.св. Кирил и Методий азбука тя има 40-42 букви... това в 9 в няма как да не го знаят...

  14. Препрочитах наскоро "За Буквите" и ми направиха впечатление многото несъответствия между написаното там и приетите исторически факти. Та рекох да попитам как мислите?

    досега приетата теза - http://www.pravoslavieto.com/history/09/Ch.../za_bukvite.htm

  15. E нали и аз това казвам при отриц. манту само тогава се ваксинира. Защо да не информативно, просто при положителна реакция да кажем едно изследване с интерферонов тест, за да се разбере реакцията на ваксината ли се дължи или на инфекция, при отрицателна е ясно вече.

    E да ама не... по сегашната схема се ваксинира наред /на 3 ден/, а после се прави манту.... и всичко се заплесква... и се търсят едни белези /нищо че нормално при около 30 % от ваксинираните не се образува видим белег/... едни проби.... дали е успешна ваксинацията... още дози и още дози.... ненужно и опасно.... и за какво? никой не може да каже - и виждат тази схема явно не работи - в БГ броят на болните скача... обаче не... миналата година като дошли експерти от световната здравна организация се фанали за главата... отпуснаха 50 млн за обучение на специалисти... нашите затриха парите и си карат както си знаят....

    едновременно догодина в БГ с 20 г закъснение най - после се въвежда хемофилус инф. В ваксина... световна ваксина от 83г... а все още не се и говори за ваксинация срещу стрептококус пневмоние... задължителна ваксина от 7-8г.... България продължава да е страната с най- висока детска смъртност в ЕС.

  16. Но какво правим при отрицателна проба манту при положение, че ваксинацията в Бг е задължителна? Там където ваксината не е задължителна разбира се, че няма никакъв смисъл от втора доза, но какво да направим в нашето положение при липса на алергична реакция? А референтните стойности за големината на инфилтрата са различни вероятно, защото се използват различни UI туберкулин в различни страни ( не съм сигурен къде как е, но например в САЩ се използват 5, а в Русия 2 международни единици).

    нищо не правим. манту след ваксина не е информативно... и не е нужно да се прави. или правим ваксина /примерно на 6м че да е ефективна/ и не правим манту, или правим първо манту и ако е /-/ правим ваксина... или правим пълен скрининг с манту през няколко години... /както е при ветеринарите/.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...