Отиди на
Форум "Наука"

Kalina Hitsova

Потребител
  • Брой отговори

    61
  • Регистрация

  • Последен вход

Отговори публикувано от Kalina Hitsova

  1. Тъй вярно :) 2 дни по-късно на същото място... но в друга връзка. Изнесъл е академично слово и е бил удостоен с почетното знание Доктор хонорис кауза :)

    За съжаление нямаше как да отида и не мога да кажа нищо повече по въпроса... но за щастие се сдобих с издадената от СУ книжка с превод на словото "Християнството и политическите институции"

  2. Новина в сайта: http://nauka.bg/index.php?mod=front&fnc=pub_page&pid=12346

    Преди броени дни Фабрицио Мастрофини изнесе открита лекция в СУ. Събитието беше интересно, защото нямаше проповеднически или строго религиозен характер, а се говореше за отношенията между църквата и политиката, между вярата и светския живот. С малко хумор, с добро отношение и желание да се приобщи към публиката, цитирайки няколко изречения на български език, с много достъпен изказ професорът направи лекцията интересна и увлекателна дори за не дотам заинтересованите от темата ;)

    post-1-1276524584,8501_thumb.jpg

    post-1-1276524585,708_thumb.jpg

    post-1-1276524589,4463_thumb.jpg

    • Upvote 1
  3. Благодаря за сърдечния коментар, Историк :) Сега наистина съм стимулирана да продължа да споделям по нещичко и в идните броеве ;)

    Сайтът, посветен на викингите, наистина беше ценна находка и източник на информация, която не намерих дори отчасти в много сериозни и задълбочени научни книги. Препоръчвам го на всички англоговорящи и интересуващи се от темата.

    А колкото до масовото четене... книжките, които носех, надали биха впечатлили някого тук... едната беше с българска любовна лирика, втората беше с любовни писма на велики мъже от световната история към техните възлюбени, а романът е "Бонбонени обувки", продължението на по-известния "Шоколад" от Джоан Харис :blush::book:

    Новият брой на списанието е богат и интересен... и може само да очакваме следващия, който да е още ПО- ;)

  4. Няма абсолютно никакъв проблем. Тази книжарница същата ли е като книжарница "Пингвините", дето я има на Веслец 4?

    Иначе и на мен ми се струва доста приемлива цената, имайки предвид, че на Кестнер книгите на немски са по 25-30 лв.

    Благодаря за информацията, много съм благодарен. :worshippy:

    Точно за "Пингвините" говоря, моя грешка :baby:

    Лошото е, че в сайта им няма информация за книгата, а преди около час ходих в книжарницата на Славейков и прегледах чуждоезиковата литература.... всъщност нямаше кой знае колко за преглеждане ... :head_hurts_kr:

    Така че стискам палци! Ако се докопаш до книгата, ще останеш доволен !

  5. А откъде си я купи? :whistling:

    взех си я от "Пингвини" (в Плевен) като изданието е с илюстрации (черно-бели) и твърди корици. Цената беше 16лв. което ми се стори повече от приемливо!

    p.s. извинявай, че се забавих с отговора...

  6. Много благодаря за линковете, въпреки, че някои от тях не работят. Аз лично съм привърженик на "хартиените" книги (ако може така да ги нарека) и наскоро търсих книги на Ерих Кестнер и на братя Грим приказките, но на българския пазар има много малко книги на немски и те са на немските цени. А определено в Германия книгите са по-скъпи отколкото и при нас.

    Отново благодаря! :yahoo::))::worshippy::thumbsup::notworthy::coolthumb::clap3::book:

    миналото лято се поглезих и си купих един том с приказки на братя Грим в оригинал на немски ... около 700-800 странички :book: усещането не може да се сравни с какъвто и да било виртуален вариант... освен да ти заема личната си тухличка да почетеш от нея, друго не мога да предложа :unsure:

  7. намерих друга статийка... за генетично предаваното щастие по наследство... отново се е провело с помoщта на двойки близнаци, така че ето каквp пише по въпроса...

    Освен генетичните изследвания на участниците в любопитния експеримент (близнаци на възраст от 25 до 75 години), са били задавани въпроси за самите тях - за тяхното усещане за света и степента на удовлетвореност от собствения им живот.

    Според резултатите близнаците са оценявали почти еднакво удовлетвореността от собствения си живот. Учените още от самото начало са убедени, че това може да се обясни с наличието или липсата на определени гени.

    И наистина в хода на изследването те са успели да открият тези части от човешкото ДНК, които определят различните черти от характера и формират личността, “предразположена” към щастието.

  8. Нашето място в обществото се определя от вродени генетични фактори, твърдят американски учени от Харвардския университет.

    За пръв път учените са провели изследване с цел изучаване на социалните мрежи и ролята на генетиката в тяхното формиране и регулиране. Експертите смятат, че особеното място на всеки човек в обширните социални взаимодействия има генетична основа: по този начин, наследените гени влияят не само на нашия характер и личностни черти, но и на положението, което ще заемаме в обществото.

    Благодарение на изследването на над хиляда близнаци е било установено, че популярността на човека в обществото и даже наличието на приятели и уважение от страна на околните е тясно свързано с генетиката. Гените също така управляват социалната роля и мястото на човека в една или друга социална група, но броят на приятелите не се наследява.

    Според биолозите откритието представлява еволюционно обяснение на тенденцията, защо някои хора се намират винаги в центъра на внимание, а други не. Социалните мрежи могат да бъдат основна част от нашето генетично наследство, заяви един от авторите на изследването.

    Източник: dariknews.bg

  9. болна тема :unsure: септември месец ходих да си извадя временно местожителство, а миналата седмица разбрах, че всъщност съм регистрирана за постоянен адрес и се водя официално софиянка :hmmm: и сега предстои поредното тичане за документи...

  10. Любовни любопитни факти

    icon12.gifПрез XVII в. момичетата са варели яйца и са ги слагали под възглавницата си в нощта на 13-ти срещу 14-ти февруари. Те са вярвали, че по този начин ще им се присъни любимия човек.

    icon12.gifПовечето мъже все още остават кавалери в деня на св. Валентин. 91% от тях отварят вратата на дамите.

    icon12.gifНад 1 млрд. рози ще бъдат продадени в деня на св. Валентин.

    icon12.gifРозите символизират мир, война, любов и забрава. Белите рози означават истинска и искрена, а червените - страстна любов, жълтите рози са знак на приятелство, черните - символ на раздяла. Още ненапъпилата роза е поглед към бъдещето, надежда, а по-разцъфналата изразява чувствата на човека в настоящия момент.

    icon12.gifДокато розите са цветята на Афродита (богинята на любовта), сладкишите са символ на ласките.

    icon12.gifПиленцата от шоколад, които се подаряват на св. Валентин имат по-дълбок подтекст. Поверието, че всяко хвъркато си избира партньор в деня на св. Валентин е продиктувано от английския поет Джефри Чосър през XVI в. Истината е, че само яребицата, косът и дроздът се чифтосват през февруари.

    icon12.gif70% от празнуващите изпращат картички, 49% излизат с половинките си, 48% подаряват нещичко, 37% приготвят празнична вечеря, 33% подаряват бонбони, 30% отиват да вечерят в заведение и едва 19% подаряват цветя.

    icon12.gifПървата истинска запазена картичка за св. Валентин е от дюка на Орлиънс. Затворен в лондонска кула, през 1415 г. той написал любовна поема или "валентинка" на жена си във Франция.

    icon12.gifДори по време на 100-годишната война са се продавали картички с панделки от сатен, перли, метални и стъклени орнаменти.

    icon12.gifСамо децата изпращат над 650 млн. картички за св. Валентин на техните учители, приятели и семейства.

    icon12.gifФирмата "Hallmark" произвежда 1330 различни вида картички за св. Валентин.

    icon12.gifЛюбовната пейка (тези, дето ги рисуват обикновено завързани за Луната) първо била направена за жени с огромни рокли, познати от Средновековието. Днес такива пейки се продават по света, само че модифицирани за влюбени двойки.

    icon12.gifСпоред проучване, почти 100% от анкетираните предпочитат да получат за Св. Валентин саморъчно направена картичка наместо закупена.

    icon12.gif46 % от жените предпочитат да прекарат празничната нощ в ползотворна почивка вместо да правят секс. 68% от мъжете не са съгласни ;-)

    icon12.gifСПИН и новият век са превърнали денят на св. Валентин в кръстоска между кичозен празник и веселяшка романтика. Често се случва младите господа да получат слипове с грапава краставица отпред или пък презерватив с брадавица. Дамите пък понякога биват "приятно изненадани" със светещи бикини или пък сутиени с изрисувани длани на чашките...

  11. *Вероятността да уцелите шестица от тото 2 / 6 от 49 е едно на 13 983 816. Толкова са възможните комбинации.

    *Пчелния мед е единствения хранителен продукт, който не се разваля с времето. Намерен е запазен пчелен мед в египетските пирамиди

    *111 111 111 х 111 111 111 = 12345678 9 87654321

    *от раждането си до съзряване кенгуруто увеличава размерите си 50 000 пъти.

    *Кубчето на Рубик има 43 000 000 000 000 000 000 (43 квинтилиона) комбинации.

    *От птиците на най-голяма височина лети Дивата гъска. Забелязана е на 9500м. Южноамериканския кондор лети до 7500м.

    *Кръвта на раците е синя, понеже вместо хемоглобин съдържа хемоцианин

    *Паяжинната нишка е най-здравата нишка открита до сега. Паяжинна нишка с дебелина на молив би могла да спре боинг 747 в полет.

    *Ако разкъсате дъждовния червей на две части той не умира, а продължават да живеят два червея.

    *Първите факти, подтвърждаващи използването на тоалетна хартия, датират от 1391 год.

  12. от 212 г. всеки жител на империята е получил римско гражданство, благодарение на едикта на Каракала. Така различията между Италия и провинциите, между римляни и неримляни окончателно изчезнали.

    Римлянин се става с това, че си гражданин на град, независимо какъв си по етнос в него. Като урбанистични хора, обитатели на градове, те всички са римляни и са от държавата на рим. Античната римска империя включва всичкчи градско-живеещи хора и това е в средиземноморието единствената държава. Други няма. Както дотогава всеки град е бил за себе си държава, така след това рим създава държава от държавите градове и в нея всички сирийци, гърци, италийци и т.н. са римляни. Всички те образуват държавата на рим. Римлянин е гражданин, независимо от етноса си, който може да бъде всякакъв, а не италийски само. Когато в тези градове започнат да идват други хора като войници, те се свързват с държавата, не с етноса. Всички граждани от всеки етнос принадлежат на тази държава.

    Всъщност, има теория, която успорва упадъка и края на Римската империя. Според нея, дори разпокъсаните кралства, херцогства и графства от Средновековието не са нищо друго, освен самата стара империя. Тя просто е влязла в нов етап от развитието си и от държава от градове се е превърнала в държава от държави. Кралствата, херцогствата са частни собствености, патримонии. Те са реалии с частно-правен характер. Но реалията с публично-правен статут е единствената позната и съществуваща държава- Римската империя.

    Само че... аз май тръгнах доста в страни от темата ...

  13. хм...

    ето го единият ми пъзел-гордост. жалко, че само той ми е под ръка... другите са на около 200 км от мен и ще почакат малко за снимка

    klz1233157811m.JPG

    пъзели обожавам от мъничка като в най-"болния" си период съм стигала до там сама да си правя.... сещам се за един с картинка от филмчето "Парижката Света Богородица"

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...