Отиди на
Форум "Наука"

taurus

Потребител
  • Брой отговори

    65
  • Регистрация

  • Последен вход

Отговори публикувано от taurus

  1. A:  Колко грама Na2SO4•10H2O трябват за приготвянето на 1L 0.5M разтвор на Na2SO4?
    Използва се Na2SO4•10H2O, Molar Mass: 322.19
    Чистота: 99,5%
    водно съдържание (LOD): 10%

    И някаква лесна (запомняща) се формула за разреждане на разтвори, кръстното правило не всеки път мога да го приложа.
    Ex.
    1) Имаме 50% H3PO4
    Трябват ни 40мл  20% H3PO4

    2) Или за смесване на %-ни разтвори

    3) Или концентриране: Имаме 10% разтвор на етанол и искаме да го направим на 30%


    4) Искате да направите 3N H2SO4 / KOH

    Поздрави

  2. Здравейте.
    Бихте ли ми препоръчали книга (1-2 заглавия), която да не е много голяма по обем, да не е претрупана с дати и излишни факти, които ще забравиш след 1 седмица. В училище не бях добър в нея, понеже много неща трябваше да се помнят наизуст, а това не ми е силата.
    Искам да се запозная с най-значимите факти (добри и лоши) от българската история.

    Събития, личности, факти, които всеки българин трябва да знае.
    Целта ми е да си обогатя общата култура и да почуствам духът на миналото и прадедите ни. Не искам да се задълбавам с някоя дебела книга или многотомник.

    Искам просто да добия знанията за по-важните събития от историята на България и тези, които ни свързват със световната история.

    Също така да е максимално достоверна информацията.

    На Ст. Цанев Хрониките, съм чувал, че не са му 100% истина писанията, а са доукрасени...?! Може ли да се пренебрегне този факт?

     

    ПП:  Oткрих тези, но първата е само до том 1. излязла, а втората е писана по време на комунизма...

    Кратка история на българите. Kнига I + CD - Васил Василев, 2010г
    http://iztok-zapad.eu/books/book/591/кратка-история-на-българите.-kнига-i----%2B-cd-васил-василев


    Кратка история на България  1981г
    http://knizhen-pazar.net/index.php?option=add_book&id=1053906&title=Кратка история на България

     

  3. Kъде в Европа има подобни големи изложения за нови технологии, изобретения, продукти, материали, концепции, идеи?!

    http://www.iena.de/en/home.html

    Това е най-близкото, има и в Женева и Франция (не помня града, но беше забутано място).
     

  4. Ако искаш може да започнеш да идваш на лекции по механика във Фзф. Лекции по термодинамика и молекулна физика в момента не се четат. Те са през другия семестър. А другите, които споменаваш са избираеми дисциплини и при тях не знам как стоят нещата.

    А, за математиката сега се сетих. Всеки четвъртък от 8 до 12 ч. във Фзф, зала А 301има факултативен курс "Увод във висшата математика". Води го доц. Мърваков. На този курс се припомня всичко по математика от 7-8 до 12 клас и решаваме задачи.

    Веднъж даже бях на този курс, но и за него не се чувствах уверен. Знаете ли дали се води по план, теми? Това ще ми е насока.

    Не смятам да ставам "добър математик", все пак вече има и програми, за по-сложните пресмятания.

     

  5. Може ли някой с по-голям опит, да ме ориентира към най-краткия маршрут за наваксване с математиката от 7-12клас + част от висшата математика?


    Целта е да разбирам физичните закони (както и в химията), а именно математичния смисъл, понеже там смятам да се развивам и в следването си много знания "пропуснах" понеже се налагаше да наизустявам уравнения, закони, извеждания, задачи...
    Логиката ми е силна страна, но не и паметта.
    Идеята ми засега е магистър във химическия факултет, в специалност близка до физиката (материалознание или друго, но с по-приложен характер, не теоретичен) - искам да посещавам и курсове във Физическия факултет.
    Интересни са ми: Електрохимия, термодинамика, молекулна физика, бионика, механика, кристалография, физикохимия

    Или нахвърляйте тук темите, пък с учителя ще ги навързваме последователно.
    Мисля, че тези ще ми трябват:
    - Логаритми, тригонометрични функции, квадратни
    уравнения, степени, функции; разлагане на многочлени, умножение и събиране и изваждане на членове, повдигнати на -/+ дробна степен...
    След това ще започна с химия и физика (с фундаментите).
     

  6. В работата (акто химик-аналитик) ми се налага да включвам и знания по химия, физикохимия...

    Искам да си припомня/науча повече неща, които съчетани с практика (нещо което във следването почти липсваше) да затвърдя нещата, а не да работя като оператор.

    Ето няколко примера, които сега се сещам:
    За количествено определяне се използва екстракция с хлороформ или етанол... и последващо филтруване, и се питам как се изпаряват (скорост) - съответно концентрацията се увеличава и анализа пропада в един момент (ако прекалиш с филтруването - гравитачно). Хубавото е, че имам достъп до доста апаратура, ако остане време да пробвам някой друг опит. Например, виждал съм колба с метанол върху аналитична везна, като последната цифра се менеше като на бензинова колонка (но с намаляваща посока) :grin:

    Така мога да установя и с каква скорост се изпаряват разтворителите.

    Атмосферното налягане едва ли играе сериозна роля тук?

    Някои техники на разделяне също биха ми били от полза и кога мога да ги заменя (с бавното филтруване, например центрофужно).

    Веднъж се опитах да изпаря хлороформ (с активно вещество) в колба от 50мл с шлиф, с широко гърло, на котлон, е 15мин не мръдна, а с топъл поток от въздух излъхна за по-малко от минута! на какво се дължи...

    Други въпроси възникват при изчисленията, като различните величини, стойности са с точност до даден знак, как да знам до кой ще ми е точен и крайния резултат (тази стойност с най-ниската точност ли ще я определи)?

    Та, ще съм благодарен ако препоръчате по-подробна литература (предимно на български), понеже моите ръководства по лаб. упр-я, като ги погледнах (преди 10г съм ги взимал) не ми се сториха изчерпателни и прегледни.

    Справочник с химични/физични свойства също ще е добре да имам под ръка (може и онлайн/мобилен).

  7. Включвам се с питане за насока - ще започвам скоро работа (основно ВЕТХ на лекарства, изходни в-ва...), та искам да се подготвя теоретично. Над кои теми да наблегна, ако може и по-разбираем/практичен учебник да препоръчате?

    Благодаря

  8. Някой има ли идея за условията на труд в Декафос - Девня (технолог)?! Трябва да реша до утре дали да приема среща, в завода.

    Гледах и сайта на Агрополихим, явно са два различни собственика, но за последните четох кофти коментари в небезисветен сайт. За Декафос нищо не открих, а е доста далеч от София.

    Отделно чакам от Актавис (като химик) да ме одобрят (което повече ме устройва).

    В София разбрах, че имало преди 2 седмици конкурси, но не съм ги видял навреме...

  9. Разглеждал съм в библиотеката англоезични издания и много ми харесаха - някой дали има в електронен формат?

    За справочници по химия намерих тези (май няма други):


    Справочник по органична химия 164стр
    Справочник по обща и неорганична химия 76стр
    Силвия Райкова
    Справочник по химия - 1987, 384стр
    Владимир Дякович, Александър Добрев, Валентин Никифоров
  10. Извинете ме за качеството на предложения ПДФ, обаче идеята му не е да ви смая, а просто да илюстрирам по една тема, която избрах "на случаен принцип" какво пише в два учебника. Единият е български, ново издание, вторият - италиански, също тово издание (на еднакви години са).

    Ако можете да прочетете италианския, ще установите, че информацията, съдържаща се в българския учебник се съдържа в историческия му преглед. И оттам нататък хората тепърва започват да нищят въпросите.

    Мога да ви снимам целия учебник, обаче положението е същото по всички теми.

    ...

    Това важи за биомедицинските науки. За другите науки може да важи, може и да не важи, не зная.

    3 страници в българския учебник срещу 16 страници в италианския.

    Аз наистина си мисля, че техните студенти само да гледат на лекциите, да стоят с отворени очи, пак научават повече от нас.

    Кога ли ще има и на български такива учебници?! По математика бях гледал едни, за 6-8кл - ами добре ги бяха нарисували, но ако говорим за академични издания... имам чувството, че и от печата е изстискано до максимум.

    Разглеждал съм английски издания по химия, физика... еми то да ти е кеф да четеш/учиш, а нашите само текст и черно-бели илюстрации, на вестникарска или обемна хартия (гланц - never) :fool:

    • Upvote 1
  11. Според мен най-добре си избери лаборатория, която да ти пасне като тематика. Също така избери си такава, която да работи по международни проекти. Аз някога направих грешката да започна на първото място което ми предложиха и не мисля че спечелих особено. Но тогава нямаше избор. А сега има, просто е нужно да намериш лаборатории работещи по темите които те интересуват и да си уредиш по някакъв начин личен контакт с ръководителя и. Посещение на конференция в дадената област е перфектния повод. Но и един e-mail става.

    Това смятам и да направя, макар че през това време сигурно ще изтърва свободната позиция, за която говорих преди 5 дни.

    Все пак миграцията как се тълкува, то може да прекъсна и за 1г да кажем, предвид заплащането, но прехвърлянето в друга лаборатория/институт - не мога да оправдая с парите. А на първото място малко или много ще са отделили време, за да ме обучат и ще е гадно да си тръгна/преместя след 5-6мес например.

    Например преди време питах в лаб-ята за ЯМР - обучението е 6-12мес и си търсеха човек за постоянно, мотивиран и т.н.

    ПП: Все пак не мога да си обясни заплата от 320лв (брутно) - сигурно чистачките с 4то отделение взимат толкова (в БАН) :frusty2: За магистри е 400 и нещо.

    Поне привилегиите да не им бяха отнели, не плащам квартира, нямам опит, вълнува ме научно-изследователската работа, ще мога и да следвам маг-ра успоредно - това засега ме задържа на тази идея с БАН.

  12. Интересно ми е какво ви е мнението за институтите на БАН (тези които имат досег с химията)? Смятам да поразпитам за работа в някои от тях. Чувал съм добри неща за Института по Полимери.

    Ако започна в лаборатория Х в институт ХУ и след известно време реша да мигрирам в друг институт (или в същия, но в друга лаб-я) - как ще се възприеме това, ще имам ли петно?

    Обмислям дали да започна в една лаборатория (ако ме одобрят), но интересите ни (на първо четене) не се припокриват много, а не ми се ще след 3 месеца да си тръгна - утре може пак там да ме довее вятъра. (възможностите/местата в БГ за научно-изследователска работа са единици) :lightbulb::hmmm:

    ПП: Плюса в БАН освен стажа, е че може да се съчетае с лекциите (бъдеща магистратура).

  13. Привет,
    От известно време се колебая по коя от двете специалности, които съм изучавал да тръгна. :frusty2:
    Ще ми се да е научната (инженер-химик съм), страст ми е науката, а и повече ме влече от полиграфията. :umnik:
    Мисля си, че като мина 30-ка, едва ли някой ще ми обърне внимание ако реша да се насоча към науката (без опит в тази сфера).
    Питам се има ли някаква надежда в близките 5-10г в България да процъфти научно-изледователската дейност, производството ( по-специално с химията, физиката, материалознанието, биотехнологиите - иновациите)? :hmmm:
    В момента има няколко развиващи се големи производствени предприятия, но за развойна дейност, се сещам само за едно място и то е в доста неизгодно положение (БАН). Засега там ми се вижда най-смислено да започна работа.
    Четох някакви планове - за СофияТех парк, но в близките години не виждам как ще стане, а и ще е основно в IT сектора... най-много да има нещо за биотехнологиите (лекарства...).
    :dunno::post-70473-1124971712:
  14. Според мен би трябвало да могат да се преснимат и на по-ниска цена. Трябвало е да ми кажеш - да те уредя :)

    Лошото е, че май няма друг основен курс по физика на български език като за студенти. Бях попадала преди време на свитъци от ХТИ, но твърде съкратени. Но може да се изтеглят прилични курсове от интернет на руски, има и на английски.

    Aко наистина си заслужават - бих ги взел или преснимал по-нататък, Doris?!

    За мен ценна е тази литература, от която сам да мога да извличам информацията, понеже времето зад скамейката отмина (т.е. да не е прекалено разтегнато и абстрактно описано).

    Тези дни доста се порових за книги на научно-популярна тематика. Попаднах на доста интересни находки (аз се очакват да излязат още), една от тях, вече издадена - е умопомрачителното издание: Гьодел, Ешер, Бах: една гирлянда към безкрайността - Дъглас Хофстатър

    http://iztok-zapad.eu/books/book/666

    picture_666.jpg

    Та, онзи ден си писах с ИК Изток-Запад и споменах също и Фейнман (той ми дойде на ума като най-близко до чистата физика/наука, а и е популярен), имат го като идея, най-вероятно ще е тази:

    Surely You're Joking, Mr. Feynman!

    http://www.goodreads.com/book/show/5544.Surely_You_re_Joking_Mr_Feynman_

    Ще попитам и за лекциите, макар че силно се съмнявам.

    Препоръчах им да издадат нещо по-сериозно за Биониката, биомиметиката, очакват да им дам някое друго заглавие. Засега открих това:

    "Biomimicry: Innovation Inspired by Nature" (ISBN 0-06-053322-6), Janine M. Benyus

    http://www.goodreads.com/book/show/432853.Biomimicry

    "Нашите приятели на планетата (растения, животни и микроби) търпеливо са усъвършенствали методите си в продължение на 3.8 милиарда години... превръщайки скали и морета в удобни за живот домове. Какви по-добри модели може да има?"

    Книгата изброява много примери за хора, които изучават постиженията на природата, вкл. фотосинтезис, естествена селекция и поддържащи се екосистеми, както и други. След това Benyus обяснява как тези изследователи използват вдъхновението, което намират в природата за да възпроизведат "гения на живота" с цел подобряване на производството, създаване на нови лекарства, промяна на начините, по които хората отглеждат храна, или овладяване на енергии."

    Ако знаете някое добро издание относно: Биониката, Биомиметиката (biomimicry, biomimetics, bio-inspiration, biognosis) - споделете. :good:

    Направих си един списък с книги на научна (философска) тематика, тъй като не съм ги чел, не знам дали е уместно да ги излагам тук. Смятам да започна от "Математик ли е Бог" от Марио Ливио :book:

    http://iztok-zapad.eu/books/book/555

  15. Привет,

    Можете ли да препоръчате учебници по обща физика и такива за отделните подраздели, но не на много високо ниво. За начало нещо по-лесно смилаемо, без много висша математика.

    Има ли ги преведени лекциите на Фейман?

    Също и по математика (сборници, учебници 7-12 и висша математика - за самостоятелна подготовка) Имам доста пропуски в математиката. :fool:

    2. Също търся, сериозна книга за Биониката, биомиметиката (може и на чужд език, на БГ само една малка съм виждал).

    Благодаря

    Привет,

    Можете ли да препоръчате учебници по обща физика и такива за отделните подраздели, но не на много високо ниво. За начало нещо по-лесно смилаемо, без много висша математика.

    Има ли ги преведени лекциите на Фейман?

    Също и по математика (сборници, учебници 7-12 и висша математика - за самостоятелна подготовка) Имам доста пропуски в математиката. :fool:

    2. Също търся, сериозна книга за Биониката, биомиметиката (може и на чужд език, на БГ само една малка съм виждал).

    3. Литература за физични, химични и др. явления, ефекти, парадокси.

    Тук попаднах на тези, но са само в областта на физиката:

    Физични ефекти и явления
    Доц. д-р Надежда Нанчева 2003
    Физични явления и ефекти в твърдото тяло Едуин Дж. Шайбнер 1971
    Химик съм, интересувам се от алтернативни източници на енергия, материалознание и др.
    ​Благодаря
  16. Търся качествена литература, източници, помагала на следните тематики:

    - Химия

    Учил съм я първите две години в ХТМУ, но от тогава минаха 4-5г и ще се наложи да я започна почти от начало - искам този път да нямам пропуски. Ще се готвя за магистратура в областна на химията (неорганична, физикохимия), материалознанието.

    - Математика

    Липсата на знания от определени теми (7-12клас) ми създадоха сериозни главоболия и пропуски в доста от дисциплините (въпреки че ми бяха много интересни). Като бях на уроци в 1 курс - учителката ме подготвяше по едни жълти ръководства (4-5части), доста добри, но така и не можах да ги открия (не знам кой им е автора). Та, търся читави ръководства, по които да мога и сам (до колкото е възможно) да напредвам с математиката, но ще се опитам да наблегна само на най-важните теми.

    - Физикохимия, Физика (да не е предназначена за баш физици);

    - Визуализация на физични, химични, физикохимични закони, явления, ефекти... парадокси.

    Също така ръководство за любопитни химични опити, постановки, синтези и др.

    - Химическа енциклопедия.

    Имам "Химически енциклопедичен речник", английски колектив (Глазгоу) - Шарп, 1993, но ми е кратък. Искам да има малко по-подробни описание за физични, химични, физиологични свойства на съединенията и простите вещества. ФМТЕ - 3те тома (след почти 20г чакане ги събрах) - общо взето покрай тези и още няколко енциклопедии се запалих по естествените науки :)

    За физиологичните действия - имам 2 том на "Вредните вещества в промишлеността" (руски автори) 1971, Техника, но за органичните съединения го нямам :/

    - Справочник (химичен) и инженерен. Докато следвах си взех един химичен, на Петър Петров, няколко пъти ми е потрябвал и открих 2-3 грешки, дори цели страници са объркани (колоните)...

    - И последно - научно-популярна литература свързана с горните теми.

    Засега ползвам само роден език, по-нататък ще се постарая и на английски да кълва, руския ми е по-далечен, за жалост.

    Разглеждал съм англоезичните - много по-добри изглеждат от родните, поне като оформление, илюстрации, онагледено... цветно :frusty2:

    Първите две точки (+английския) са ми приоритетни :excl:

    Благодаря :happy:

  17. Интересувам се има ли база данни като imdb.com, в която в описанието на дадена книга има изредени подобни на нея книги, както в енциклопедията за филми, ето пример:

    The Pursuit of Happynes

    http://www.imdb.com/title/tt0454921/?ref_=tt_rec_tti

    Под: People who liked this also liked... са изброени няколко филма, които в случая има доста добри попадания.

  18. Привет,

    Понеже търся идеи, инспирация за научни тематики, в които бих могъл да се развивам (химично ми е образованието).

    1. Търся книги на научно-популярна тематика, може и към академичния тон да спадат, също и онлайн журнали с новите открития в различите сфери.

    Чел съм Забавна механика, По-кратка история на времето, имаше една за различни природни/странни явления с обяснения от учен, но сега не мога да стопля как се казваше.

    На Мел Гил - Кваркът и Ягуарът мисля също е добра.

    2. Има ли алманах/справочник/класификатор на подразделите в химията и физиката.

    Дали може да се поразровя в Скопус или друга база данни за статии/открития в определени раздели - например Фотоволтаика; Батерии; Фотоника; Горива...?

  19. Аз също обмислям идеята, вече няколко години, за "домашна" лаборатория, имам разни неща и още бая да събирам, но основния проблем е - мястото.

    Ако ще е вкъщи/мазето - ще да е нещо безобидно, немиризливо, неотровно... и то химията почти изчезна :frusty2:

    Да бях в къща, ехее... :guitar:

    ПП: Какви са тези вечери на химията - може да дойда следващия път?! :elvis:

  20. От Софийския - физикохимията я има като "Дисперсни системи в химичните технологии" ...

    Иначе електрохимия (също няма, но имат група ако не се лъжа), магистратурите от фундаментален характер, които се откроят при мен са следните:

    -Материалознание или Наноматериали и нанотехнологии (сходен учебен план) - първата е активна.

    -Полимери (силна група)

    -Органични материали във висшите технологии

    -Химия на твърдото състояние (тази май не работи от години)

    -Изчислителна химия (работеща)

    Зелена химия e доста интересна, но все още не е тръгнала (поради липса на интерес).

    Лошото е, че тази година тръгнаха само 4-5 специалности (поне 3-4 студента трябва да се запишат).

    Преди около две години разговарях с декана по тази тема (тъй като и сега не мога да се спра на нито една от специалностите) - спомена, че имало идея да се направи една маг-ра на тема алтернативна енергия, ВЕИ - имат ресурса, но така и не се е получило все още. В Пловдивския и техническия видях нещо такова, на пръв поглед ми се сториха малко повърхностни... едната още не съм видял учебния план.

    Засега ще е някоя от първите. Мислил съм и за специалност, която да ми даде знания по извличане на съставки от растения и др (>хран. добавки).

    Евентуално мога да разпитам дали има групи, които работят над подобни теми.

    http://www.uni-sofia...t_rski_programi

    Нещо с механика (техника, физика) ми се щеше, по-макро, но е малко далеч от специалността ми - ще трябва в ТУ, но един гърмян заек ми сподели, че маг-рите са им на доста ниско, стара програма... (това преди 3-4г), после се опитах във Физическия факултет към СУ, но там скока е още по-голям. :frusty2:

    Според вас инженер-химик, дали може да се впише в института по механика към БАН (в момента)?!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...