Отиди на
Форум "Наука"

stayqta

Потребител
  • Брой отговори

    6
  • Регистрация

  • Последен вход

Отговори публикувано от stayqta

  1. Уважаеми съфорумници,

    Искам да попитам дали в кораловите атоли на южния пасифик се срещат много членестоноги,защото имам ентомофобия,а съм планирал екскурзия до Френска Полинезия.Също така искам да попитам дали там комарите пренасят болести като малария и жълта треска?Благодаря предварително.

  2. 7. Известно е, че от дълго време до скоро, в Родопите някои местни родове - зидари са използвали т.н. таен дюлгерски говор, съдържащ много неразбираеми за българите думи. Тези думи са записани от много автори и събрани в една дипломна работа [Павел Борисов Николов. Наблюдения върху тайния зидарски (мещренски) говор в селата Гела и Момчиловци. Речник на лексикалния материал, залегнал в основата на разработката. Студентска дипломна работа - студент по българска филология - фак. № 2203. ВТУ "Кирил и Методий" - гр. Велико Търново. Филологически факултет. Катедра "Българско езикознание". 1979 г.]. Установено е, че този т.н. мещренски говор на родопските дюлгери е донесен от българи - бежанци от Западна Македония. По тази причина в него има извънредно много думи от албанския език. Някои от думите са в същото време и старо-български, даже прабългарски. Например:

    Кен

    Стопанин

    Думата прилича на КАН - прабългарската владетелска титла. Защо КАН да не означава "стопанин на държавата", нали той "държи" страната си според Именника.

    protobulgarians.com

  3. Май със всички змии като им стане нещо на главата правят така.Аз имам една котка-ловджийка,всеки ден носи по един слепок.Езна привечер се сби с една медянка и накрая и откъсна главата!Тялото и започна да се гърчи и да си променя цвета и така докато умря.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...