Отиди на
Форум "Наука"

Никола

Banned
  • Брой отговори

    9
  • Регистрация

  • Последен вход

Отговори публикувано от Никола

  1. Коментара си плаче за триене /не се случва за първи път на същия автор/,а ти си тръгнал шпалири да му правиш.Ами вземи тогава му изкарай нещо на някой представител на романтизма,като Робърт Бърнс например......Смешници?!  :biggrin:

    За кой коментар става на въпрос ?

  2. Защото въведе бързо, решително и отгоре капитализъм. Има още какво да се желае, но там е изток, а в изтока държавата винаги е била по-активна. Дори в Япония след войната, имаше едно МИТИ, министерство на индустрията и технологиите, което доста помагаше на японските фирми.

    Идеологията в Китай е "национално-модернизационна". От комунизма им останаха портретите на Мао и знамето, както и някои партийни мастодонти. 80% от БВП е частен.

    А каква е идеалогията в: Група на най-бедните страни в света ?

    И дали въобще идеалогията е най главното , дали няма и нещо друго ? На България в момента идеалогията ли и пречи да има развита икономика?

  3. Ето едно твое мнение в една друга тема. По същия начин си застъпвал тезата, че между Източна и Западна Германия сериозни културни различия също няма (при нужда и тук мога да те цитирам).

    Е, хайде бъди така добър да ни обясниш, как така, хем между двете германски или корейски държави няма сериозни културни различия (т.е. човешкия фактор е приблизително един и същ), хем след периода на комунизъм се появиха огромни политически, икономически, материални различия, т.е. май комунистическата идеология е виновна за това?!? :tooth: :tooth: :tooth:

    А? :w00t:

    А за Китай какво да кажем ? Там каква е идеологията ? И защо Китай продължава да се развива със много добри темпове ? :)

    Да не би все пак да се окаже че

    "Не в звездите е вината Бруте мой , а в нас самите !"
  4. Лекари и учени обединяват усилията си в борбата с прекомерната употреба на солта, съдържаща се в различните храни

    Salt%20feature.jpg

    Цялата новина: http://nauka.bg/index.php?mod=front&fnc=pub_page&pid=12555

    В подкрепа на вредите от прекалената употреба на сол поствам и този цитат:

    Солта

    Според много хора солта, захарта и брашното са „трите бели отрови на съвременния човек”. Наистина разликата между лекарството и отровата е в дозата. Солта е задължителна за съществуването на живота, но прекомерната й употреба води до болести. Колкото вода пием, толкова вода отделяме (затова препоръчваме на хората повече течности). Солта е тази, която задържа изпитата вода в тялото. Когато се употребява прекомерно количество сол, това води първо до увеличен обем на кръвта (обемна хипертония), която с времето преминава в типичната хипертонична болест. Артериалната хипертония от своя страна благоприятства появата на исхемична болест на сърцето и мозъчен инсулт. Установена е и връзка между високия прием на сол и риска за рак на стомаха, увреждане на бъбречната функция, увеличена загуба на калций и риск за остеопороза при възрастните.

    Днес препоръчва дневната консумация на сол да не превишава 5 грама (тоест приблизително 1 чаена лъжичка) от всички хранителни източници.

    Солта постъпва с храната главно чрез консумацията на технологично обработените и консервирани храни като хляб и хлебни изделия, колбаси, консервирани меса и риба, сухи супи, чипс, сирена, консервирани зеленчуци и особено туршии, сосове за подправки на ястия и салати, маслини и др.

    Важен източник е добавената сол при приготвяне на ястията. Източник на сол са също храните, естествено съдържащи натриев хлорид в състава си, като прясната риба и месата. Високият прием на натрий особено през зимния сезон (2-3 пъти над горните препоръчителни граници за дневен прием) е един от сериозните проблеми в храненето у нас. Българите консумират над 10 грама сол дневно. Основният източник на натрий е солта, която се влага в хляба и хлебните изделия (40-50% от общото количество приет натрий), следвано от добавената сол към ястията (25-30% от приема на натрий), колбасите, туршиите, саламуреното сирене, пържените картофи и чипса и други солени храни. Много българи имат навика да солят допълнително готовите храни, даже без да ги опитат предварително.

    Предпочитанията към солени храни са резултат на навик. Човек във всеки период от живота си може да привикне към по-малко съдържание на сол в храната си. Постепенното намаляване на солта и приема на солени храни довежда до вкусова адаптация към по-малко съдържание на сол, засилва интензитета на соления вкус и намалява предпочитанията към солените храни.

    Ето няколко съвета как да намалим приема на сол:

    • Избирайте храни с ниско съдържание на сол.

    • Намалете консумацията на консервирани храни, колбаси, солена риба, туршии.

    • Консумирайте ядките неосолени.

    • Изкисвайте солените саламурени сирена и солените маслини във вода за известно време.

    • Приготвяйте храната с малко сол.

    • Избягвайте да солите допълнително блюдата на масата.

    • При приготвяне на ястията замествайте солта и подправяйте храната с растителни подправки, лимонов сок и оцет.

    • Консумирайте повече плодове и пресни зеленчуци, които са богати на калий. Този микроелемент повлиява благоприятно кръвното налягане.

    Отделих мненията от тази мета в отделна - Ваксинации: http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=10530

    • Upvote 1
  5. Ми дай да си направим, да събираме подобни стихчета. Последният Римлянин беше намерил едно: "Срещнали се на полянка..." и твърдеше че било на Р.Ралин, но не ми се вярва да го е писал той.

    Дзвер добре се е изявил, разсмя ме :) (само да не вземе пак да ме обвинява в кощунство спрямо траките)

    Нали траките са изчезнали като държава и етнос ? Кой в такъв случай ще ти търси отговорност за кощунство ?

    "Многократните нашествия на хуни, готи, келти и сармати и славяни в периода IV-VI в., съпровождани и с процеси на елинизация и славянизация, довеждат до отмирането на езика на траките и намаляването числения им състав и вследствие на това - и на културното им влияние. След заселването на прабългарите на Балканския полуостров и създаването на българската държава, траките в нейните земи, заедно със славяните, стават част от българския етнос."

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...