Отиди на
Форум "Наука"

Mont Ferrand

Потребител
  • Брой отговори

    122
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    4

Отговори публикувано от Mont Ferrand

  1. Здравейте,

    За начало предлагам на вниманието на уважаемите съфорумци една статия за битката при Хатин, в която се споменава и за значението на кръстоносните походи за българската средновековна история: https://vladislavivanov.blogspot.com/2019/12/blog-post.html

    След това можем да коментираме всичко във връзка с темата, която - предполагам сещате се - е доволно обширна.

    Весели празници!

    • Харесва ми! 3
  2. Като погледнем историографията, това, което ни става ясно е, че българският замък е, общо взето, несигурна работа. Още съжалявам, че си купих страхотно звучащата книга "Замъкът в Европа и България през средните векове" - в нея нямаше нищо, заради което да заслужава моите 10-15 лева. Разбира се, че могат да се правят паралели не само със Западна Европа, но и с Кавказ и Близкия изток; разбира се, че релефът има значение. Но кога ще видим най-сетне един наистина добър обобщаващ труд по темата?

    Не надценявайте количеството на запазените замъци във Франция и това в България - в двете страни положението е било доста различно. Т.напр. във Франция до ден днешен има аристократи, които си живеят в преустроени замъци. Това османската власт трудно би го позволила и на мюсюлманската рая, камо ли на християнската. Запустелите и полуразрушени замъци са прекрасен източник на безплатен и качествен строителен материал - особено, когато няма кой да ги пази. В определени случаи самата държава го използва - не знаете ли за примера за строежа на железопътната линия с камъните от средновековна Плиска? По същото време във Франция отдавна действа закон за запазването на старините и на запазените замъци се гледа като на национално богатство.

    • Харесва ми! 4
  3. А що се отнася до твърденията на уличния историк, объркал се е със заселването на турките-маджари в долината на р. Вардар. Повече подробности може да намерите в последните статии на Милош Цветкович, публикувани в сборниците на ИБЦТ-БАН. 

  4. Хубав научнопопулярен материал с някои лесно обясними неточности. Тук искам само да добавя, че притокът на роби никога не е бил само от Европа - черните африканци са обект на същия лов и износ в същия период и просто е учудващо как някои племена, като например нуер и шилук, да не говорим за по-северните, оцеляват там, където живеят. Що се отнася до въпросния период и политическите взаимоотношения в Европа, които несъмнено са важни за робската търговия, за тях съм писал повечко тук : https://vladislavivanov.blogspot.com/2017/12/blog-post_10.html

    И темата според мен е много важна и интересна, би било наистина печално, ако авторът е прав да я смята за неблагодарна...

    • Харесва ми! 1
  5. On 24.09.2019 г. at 13:31, resavsky said:

    Аи по темата:тежка карматска конница от 2 век е нещо безкрайно различно от кръстоносната конница през 11-12 ВЕК.

    Дам, но карматите също са безкрайно различни от сарматите, макар че в редовете на първите може да е имало потомци на вторите :)

    Иначе, пирати са извършвали наземни операции. Иначе щеше да им е трудно да превземат някои крепости, които знаем, че са превзели. И к'во му е, аджеба, на Черно море различното от другите морета? Същата работа, викингр и верингаяр са вършали навсякъде по брегове и паланки, както казашките бръснати глави през 16-17 век. Някои нападения са били частни, т.е. пиратски, други - държавни, т.е. корсарски. Да не говорим за периода след упадъка на източноимперската флота и преди построяването на Румели Хисар. Тогава не просто има пиратство, ами то надхвърля в мащабите си онова по другите места.

    Та, теоретично е възможно българска тежка конница да се сблъска с пиратска тежка конница. Само че това най-вероятно си го чел в "Стоте подвига на бан Батил" или някоя друга подобна романтична книжка. Знам, че Амедео Савойски превзема турски кораби в пристанището на Ахтопол (мисля), които може и да са били пирати, обаче не съм сигурен, че конницата му е използвана в точно тази битка.

  6. А, хм, Аспандиат, можем ли да се доверим на хронологията у Михаил Сирийски относно инцидента на император Мануил с българина? Имам предвид не точната дата, а самата последователност на събитията, защото у близкоизточните автори тя също често е объркана, особено когато става въпрос за събития в Константинопол или по-далеч из Европата... 

    Струва ми се добра идея и да се провери как е изписан "българин" в сирийския оригинал, защото понякога стават грешки.

    Поздрави! Извинявам се за по-острия си тон, който съм показал преди години в темата, но явно съм бил провокиран от нещо друго в друга тема ☺️

  7. Имам предвид древните гърци, известни като, например, "ахейци" и "данайци". След извънредно широкото разпространение на гръцкия като лингва франка в елинистичския свят чак до Индия, пък и с "глобалните интереси" на полисите на Елада по-рано, смятам, че расовият тип на съвременните гърци се променя. Но лошо няма, аз лично обожавам брюнетки :ae:

    • Upvote 1
  8. Интересно е също така доколко тези класически представи са повлияли презрението, с което учени от XIX в., като Фалмерайер, се оказват спрямо съвременните им гърци - ниски, мургави и тн. :ag::) Ясно е обаче, смятам, че древните са дошли от север и сред тях сините очи и русата коса не са били непознати. Бай дъ уей, това може да има значение и за разпространената в Средновековието представа, че българите са идентични с легендарните мирмидонци - и това не защото са произлезли от мравки, а поради северното им разположение и расов тип. Интересен е също иконографския образ на Ахил в древността, пък и популярността на култа му сред скитите, които, както показват собствените им изображения, приличат на това, което си представяме като предците на славяните (или на скандинавци) - дълги и гъсти, но "меки" бради и коси, европоидни черти и тн.

  9. Ето впрочем император Филип Арабина:

    http://media.gettyimages.com/photos/philip-the-arab-3rd-century-picture-id102522023?s=170667a 

    portrait_of_philip_the_arab__244-249_ad-

    и възстановка:

    13f130a572052f1585b847526904543c.jpg

    която, кхъм, пак не ми изглежда особено добра. Като че ли жителите на Римската империя са били по-бели, отколкото днес, но в това няма нещо кой знае колко изненадващо. Защо е този стремеж да ги изкарат черни обаче, нямам идея!

  10. Преди 20 часа, Aspandiat said:

     

    Тия цветови възстановки са пълен ташак. На първата гледаме чист семит (финикиец от Картаген примерно), на втората рижавеещ грък. Интересно ако се пусне възстановка, на която Каракала е рус или рижав със сини или сиви очи и с бяла луничава кожа, ще заприлича на английски футболен хулиган или на английски футболист-хулиган като Уейн Рууни например.

    Празна работа са тези цветови еквилибристики. Можем само да се осланяме на съобщения от антични автори, като онези, които си дал по-горе, или на запазени от онова време стенописи.

    Макар че постът ме усмихна, не мога напълно да се съглася с него. Честно казано, втората възстановка ми изглежда по-близка до оригинала от "арабската", на която римският нос на статуята е превърнат в "арменски" или по-скоро близкоизточен. Римляните поне в едно не могат да бъдат обвинявани - че са правели нереалистични портретни статуи!

  11. On 24.04.2017 at 21:48, Aspandiat said:

    Нещо повече по темата можеш ли да споделиш? Особено за този първия, за когото чувам за първи път.

    За съжаление няма много инфо в изворите; сега в новия сборник от поредицата Studia balcanica трябва да излезе една моя статия, в която бегло съм засегнал въпроса. Кара Кишек е един от по-малките синове на Ногай, който бяга във Видин от Токтай и се установява там с още две или три хиляди души и, по думите на летописеца, години по-късно още "преживява благодарение на това, което изкара с меча си", т.е. най-вероятно е наемник на Шишмановци, които може би понякога го заемат и на сръбските си съюзници. Иван Русина е маджарски боец, който преминава на служба при Шишмановци по време на една от войните им срещу Шарл Робер д'Анжу (Карой Робер на маджарски) и васалите му по границиите на владенията им с Унгария. Как си мечтая да напиша сценарий за филм, в който да има сблъсъци между анжуйски рицари и български витязи във влашките равнини, еххх :) Нашият ще пуца франка със стрели, но ако не стане така, ще има и съвсем "по рицарски" сблъсък с тежки копия и събаряне от седлата, всъщност наскоро измислих някаква такава историйка, в която главният герой е наемник на българска служба, а по произход е трансилвански саксонец - Анакин, но без Скайуокър, вместо това фон Херманщадт или нещо от сорта. Desperta ferres, както се казва!

    • Upvote 1
  12. Ами да де, а що се отнася до това кому е нужно - и аз смятам, че авторът на Джагфар Тарихьи се е престарал. Най-вероятно е бил фен на "Песен за нибелунгите" човекът и на интересните истории - също като нас, с тази разлика, че не се е посвенил да ...представи фантастиката си за чиста монета. Но знаем, че в периода националистическите тенденции са силни...

    • Upvote 2
  13. On 3/2/2016 at 21:17, vorfax said:

    А защо няма спомен за разрушеното и избито Казанско ханство от същия Иван?

    Хаха, защото няма кратуни, които да възраждат спомена за "изгубените братя волжки българи" и да ги идентифицират с казанските татари :564da112d749c_wink(1): 

  14. А, да не забравяме и идентификацията на днешните татари с едновремешните волжки българи - също въпрос от първостепенна важност за извоюването на независимостта, както и, разбира се, принадлежността към ислямската общност. И, кхъм, границите на земите, за които ще се претендира, нали...

    • Upvote 1
  15. On 27.01.2015 at 17:54, Aspandiat said:

    Проф. Георги Атанасов: Сушата, а не чумата, съсипала България, преди да я завладеят османците

    22.05.2013 07:00

     

    - Проф. Атанасов, “24 часа” публикува статията на Росен Янков “Пресъхнала и чумава България пада под турско робство”. Тя се позовава и на картите, които вие публикувате в своята книга “Добруджанското деспотство” (2009). И така - наистина ли чумата и сушата са два от най-важните фактори, заради които България пада под турско робство? Какви исторически и археологически аргументи има за това?

     

    - Първо за чумата - едно ужасно явление, което съвпада по време с колапса на Южна Европа, което намалява потенциала на християнска Европа и дава възможност на османските турци да напредват. Това според мен обаче е второстепенен факт за България. За Шишманова България, за Добруджанското деспотство е може би и третостепенен. Чумата в този период се разпространява главно от генуезките кораби, които я пренасят от Кафа, Северното Черноморие, към Генуа и Южна Европа. И тя се развива много бързо като пандемия. Засега обаче нямаме нито един източник, който да говори, че чумата е поразила Северна България. Кои са реперите за това мое твърдение? По това време Добруджанското деспотство в лицето на деспот Добротица е в ожесточена конфронтация с Генуа и нейни кораби не биха могли да акостират по пристанищата на Добротица - Варна, Калиакра, Карвуна. В този смисъл Северна България и Добруджа са били “имунизирани” срещу генуезки кораби, които пренасят чумната епидемия. 

    Ау, това е ужасно невярно, проф. Атанасов е трябвало да се консултира с хронологията преди да ги говори такива! Първата вълна на чумата, както много добре знаем, започва в 1346-47 г., а по това време "ожесточена конфронтация с Генуа" йок, няма, най-ранните сведения за тази война са за поне десет години по-късно! Изобщо да не говорим, че по това време Добруджанското деспотство съвсем не е онази сила, която става през 60-те години, а Варна например е пристанище под властта на Йоан Александър - и това си е факт поне до 1367 г., цели две десетилетия след първата чумна пандемия. Всеки може да провери в Балар (примерно) дали има сведения за генуезки търговци в нашите пристанища от периода 1346-1360 г., а аз със сигурност мога да заявя, че, както показаха последните проучвания на академик Гюзелев и колегата Симеон Хинковски, флотът на генуезкия адмирал Паганино Дория се снабдява с жито и други храни от българските пристанища, което става в началото на 50-те години на XIV в.! Е как тогава "Северна България и Добруджа са били “имунизирани” срещу генуезки кораби, които пренасят чумната епидемия."? 

  16. On 04.12.2016 at 16:54, Стоедин said:

    През последните няколко дена чета книга за кръстроносните походи и ми направи впечатление, че мамелюците са описани точно като еничарите като философия  на създаване и развитие на корпуса им. Разликите са, че не еволюират в събиране на християнски деца и далеч по радикално се намесват във властта. Някой има ли информация за други подобни примери за създаване на военни съединения от покръстени друговерци с високо КПД? Туркопулите във Византия? Куманите в руските княжества? Нещо подобно в нашата история дали има? Дали няма нещо подобно при наследниците на Александър Македонски и местните народи от Персия, Сирия, Египет и т.н.?

    Ето линк към един стар мой материал по въпроса: http://vladislavivanov.blogspot.bg/2013/02/blog-post.html Има мегдан за развитие, по-голям от "Майдан"-а :animatedwink: Бай дъ уей, туркопулите не са толкова "във Византия", колкото във франкските държави на изток (от сорта на Йеруслимското кралство и княжество Морея), нищо, че терминът е гръцки. Има множество данни за ренегати на служба при мамелюците, вкл. тамплиери, но не се сещам да са били организирани в отделен корпус. Самият мамелюшки копрус е бил много ефективен и е надминат едва от еничарите, на служба при Рус е имало не само кумани, но и всякакви други тюрки, които в 12-13 век са били организирани в любопитната квази-държава Каракалпак (Черние клобуци) по южните граници на Киевското и Черниговското княжества, за черните калпаци може да се говори като за корпус, който е бил много ценен при нестихващите междуособни войни между руските князе, които продължават докато Московия не пресича всякаква местна автономия. В нашата история най-ценен е бил корпусът на наемниците, организиран от видинските владетели, сред коитос участието си изпъква сина на Ногай Кара Кишек и русинът Иван (Иван хо Орос - любопитно е, че и монголите наричат така русите - "оросудския народ" в "Тайната история"). Воинската култура на Изтока от периода след повторното Велико преселение на народите, стартиран от селджуците, впечатлява не по-малко от западното рицарство, а може би дори и повече; по-ранен впечатляващ наемнически корпус е бил този на мохамеданите от Дейлем и Горган на служба при хазарските хагани, изповядващи юдаизма - тяхна акция е изтребването на огромната, близо десетхилядна руска армия, която в началото на X век прекосява Каспийско море на дракари, за да разграби процъфтяващото му южно крайбрежие.

    • Upvote 2
  17. On 13.04.2017 at 20:44, _magotin_ said:

    Вече е исторически фалшификат и зад неговото създаване седят определени намерения, процеси, тенденции. Понякога лъжата е не по-малко интересна за науката от истината...

    Това, че е така - така е. Но не е пък чак толкова кой знае колко интересно! Още в бойна слава навремето, преди много години, обобщих, че авторът е попрочел ако не "Властелинът на пръстените", то "Песен за нибелунгите" и всички онези легендарно-исторически съчинения, на които е така богат деветнадесетия век - с епохата на романтизма и след това с романтичния национализъм. И след това е копирал безсрамно и фактология и стил...какъвто не е съществувал в 13 или 14 век. Какво толкова има да се дискутира, целта е ясна - подкрепа за волжкобългарския национализъм и каузата за независимост на Волжко-Камска България. Фалшификат...

    • Upvote 2
  18. Е, какво можем да очакваме за скандинавци освен да бъдат руси, синеоки и високи над средния ръст? Еталонът за красота, за който говорим тук, го има още в "Илиада" - красивите руси къдри на Ахил са само един пример. А "Илиада" и изобщо гръко-римската култура оформя разбиранията за красота (това често се забравя) не само на католическия и православния, но и на арабския средновековен свят. 

    • Upvote 4
  19. Хаха, примери не се дават самоцелно и изолирано. После: населението в различните периоди варира. Специално Пелопонес е благодатно документиран, дори нашата сънародничка Анета Илиева е писала за него. Но тук сме България все пак, та...скептик съм относно качествени изследване за демографията... Вижте все пак Григор Бойков :animatedwink:

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...