Отиди на
Форум "Наука"

baba

Потребител
  • Брой отговори

    3
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ baba

  1. baba

    Статия Важно!!!

    Това е всичко което имам.
  2. baba

    Статия Важно!!!

    “…Всичко наоколо бе почерняло от народ. Обстановката трябваше да се използва. Тогава, без да бъда подканян от някого, аз вдигнах импровизирана трибуна, събралите се с възгласи и ръкопляскания подкрепиха думите ми. Полицията и тук демонстрира неизменната си бойна готовност. Броени минути успяваха да говорят ораторите, после пристигаше полицията и схватките започваха. Така стана и този път. Не успях да произнеса цялата си реч. В онези дни малцина завършваха думите си. Прекъсваше ги палката или куршумът… Върху нас се бяха нахвърлили конна и пеша полиция, проехтяха изстрели, една девойка бе ранена. Още по пътя към полицията арестуваните били малтретирани, а в участъка побоищата станали още по-жестоки. А какво стана с мен? Като оратор, макар и “неофициален”, не ме очакваше нищо добро. Но спасението дойде в лицето на млада жена. В настъпилата суматоха тя се приближи към мен, каза тихо партийното ми име, а високо изрече: “Хайде да се поразходим!” Държеше се като влюбена жена или като талантлива артистка. Мисля, че и аз влязох успешно в ролята, приятно ми беше и това долепено до мен доверчиво топло рамо. Жената наведе глава, засмя се. Аз също отвърнах нещо, усмихнах се, но си останах нащрек. Чудех се коя ли е тя, откъде знае партийното ми име, не съм ли попаднал в предварително подготвен капан. Хората, които са работили в онова бурно и опасно време, знаят колко предпазливи трябваше да бъдем, колко внимателно претегляхме всяка дума и действие. И това не бе само естественият страх за живота, а стремеж да противостоиш, да се запазиш за делото… Минахме две-три пресечки и когато стигнахме безопасно разстояние от полицията, моята “влюбена” спътница пусна ръката ми, усмихна ми се и естествено и мило каза: “Не се безспокой, аз съм другарка. Измъкнах те, за да не те арестуват, това е всичко…” И това наистина бе всичко. Стиснахме си ръцете и се разделихме. Всеки пое по своята неравна пътека. Законите на конспирацията не ми разрешаваха да проявя какъвто и да е интерес към нея. Не я попитах дори как се казва. Не я срещнах повече и тя завинаги си остана за мен непознатата, която ме спаси от ареста…”
  3. baba

    Статия Важно!!!

    Моля ви кажете ми от къде е този откъс,тоес от коя книга или поне о кой автор. Всичко наоколо бе почерняло от народ. Обстановката трябваше да се използва. Тогава, без да бъда подканян от някого, аз вдигнах импровизирана трибуна, събралите се с възгласи и ръкопляскания подкрепиха думите ми. Полицията и тук демонстрира неизменната си бойна готовност. Броени минути успяваха да говорят ораторите, после пристигаше полицията и схватките започваха. Така стана и този път. Не успях да произнеса цялата си реч. В онези дни малцина завършваха думите си. Прекъсваше ги палката или куршумът… Върху нас се бяха нахвърлили конна и пеша полиция, проехтяха изстрели, една девойка бе ранена. Още по пътя към полицията арестуваните били малтретирани, а в участъка побоищата станали още по-жестоки.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...