Отиди на
Форум "Наука"

tgeorgiev

Потребител
  • Брой отговори

    2
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за tgeorgiev

tgeorgiev's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Репутация

  1. А тук: Вариант 1:Напишете 5 имена на личности свързани с изграждането на модерната българска държавност от Освобождението до края на 19в Изброил си "саде" министър-председатели. Не само те са свързани с изграждането на модерната държавност. Пропуснал си проф. Марин Дринов. Другото, за което си мисля е, че никъде не е указано това да са българи. Затова може би е уместно да се посочат и Сергей Лукиянов (юрист, който изготвя Органическия устав) и княз Дондуков-Корсаков. По въпроса за лицата, които са участвали в борбите преди Освобождението, и другия - за лица, които са участвали активно в националните борби след Съединението... пропуснат е Захари Стоянов. Голям пропуск, според мен. Захари Стоянов участва в Старозагорското и Априлското въстание. След това е главна фигура около процеса по Съединението!
  2. Извинявам се, че поствам след близо година по тази дискусия, просто ми се наби в очите. Тук специално едва ли е нужно да се разпрострираш почти чак до края на Второто Българско царство. По-логично е да се изброят 5 събития, свързани с дипломацията, непосредствено след приемането на християнството. Още по-добре ако тези събития се явяват логично продължение на самия процес на приемане на християнството. Например: 866 - интензивната кореспонденция княз Борис I и патриарх Фотий по въпроса за автономна българска църква 866 (лятото) - българска делегация (водена от Петър - роднина на княз Борис I) в Рим, натоварена с въпроси до папа Николай I. Отново дипломатически ход с цел България да издейства независимост на българската църква. Пратениците се връщат обратно, придружавани от епископите Формоза Портуенски и Павел Популонски. 866 - подновяване на мирния договор с Людовик Немски (Немското кралство). Една от целите е именно чрез Людовик Немски да се повлияе върху папа Николай I по въпроса за независимата българска църква. 867 - княз Борис I иска от папа Николай I да одобри и ръкоположи Формоза Портуенски за архиепископ на българската църква. 870 - признаване автономния статут българска църква с ранг - архиепископия на VIII вселенски събор в Константинопол И ако нещо не ти харесва... 885 - България и Великоморавия подписват мирен договор.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...