Отиди на
Форум "Наука"

jayka256

Потребител
  • Брой отговори

    3
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ jayka256

  1. Мисля,че реших задачата: Кинетичната енергия на атлета е Ek=(m.V2)/2 ; Ek=80kg.(2.8m/s)2=309J. Мощноста е P=E/t или 309W. Тия 2 километра, атлета ще измине за около 719 секунди (S=V.t; t=S/V; t=2000m/2.78m/s t=719s) Тогава цялата изразходвана енергия ще е E=P.t=309J/s . 719s = 222171J или 222kJ А това от своя страна 53 килокалории. Ако атлетът избяга 4 километра например(при същата постоянна скорост) той ще изразходи 444kJ (106 килокалории) и т.н. Някъде бях чел/чул, че при тичане 1/4 от изразходената енергия отива за движение, а другите 3/4 се отделят като топлина. Ако това е вярно значи за 2 километра пробег е са изразходвани 212 килокалории Това ми беше любопитно да намеря. При среден прием от 2000 килокалории на ден човек трябва да избяга около 19 километра за да изгори каквото е изял
  2. Добре де да предположим, че един ден е изминал 2 километра. На другия ден е изминал 3 километра. Нещо ми подсказва, че във втория случай атлетът е изразходвал повече енергия(свършена е повече работа) как така работата и в двата случая да е еднаква и да е нула?
  3. Здравейте. Напоследък ме мъчи следният проблем. Лекоатлет с маса 80 килограма се движи със скорост 10 километра в час. Изминатият от него път е 2 километра. Колко е извършената работа. Знам, че мога да намеря кинетичната му енергия от формулата Ek=0.5.m.V2. Има и друга формула A=F.s но пък не знам силата. Скороста е постоянна и не би трябвало да има ускорение, но лекоатлетът трябва постоянно да прилага сила за да подрържа скоростта си постоянна заради силите на триене нали?

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...