Отиди на
Форум "Наука"

eiradis

Потребител
  • Брой отговори

    1
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ eiradis

  1. eiradis

    Multidrug resistance

    Най-общо казано, това е свойството на някои клетки да отстраняват чрез активен транспорт широк спектър от структурно и функционално различни вещества, навлезли в тях. Проявява се както от прокариоти, така и от еукариоти. Извършва се от така наречените ABC транспортери, АТФ-зависими трансмембранни белтъци. Това свойство е важно, защото защитава клетките от навлезли токсини. Обаче също така е проблем за медицината, защото така се появяват щамове бактерии, резистентни към много антибиотици, някои ракови клетки също го проявяват и намаляват ефективността на химиотерапията. В момента това е широко изследван проблем и явно е свързан със затрудненията при лечение на различни заболявания, включително рак, епилепсия и СПИН (защото Т-клетките, дори заразени, имат много ефективен multidrug extrusion механизъм). Някой знае ли повече по въпроса? Много се чудя и как точно да преведа multidrug resistance, не знам дали има приет термин на български...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...