Отиди на
Форум "Наука"

Secret

Потребител
  • Брой отговори

    8
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ Secret

  1. Нека да обърнем поглед към отношенията между Тиберий и Сеян. Сеян е човек , който дълго време плети интриги покрай Тиберий , особено в семейството му , даже е и причина за смъртта на Друз. Съзнателно цели императора да бъде по-далеч от Рим , за да може да ''дърпа конците'' така да се каже. След доста време в крайна сметка Тиберий се разправя със Сеян по жесток начин , но защо Тиберий допуска толкова силното вмешателство на Сеян , защо му позволява да има такова влияние над него? Как мислите?
  2. А според вас до колко силно е било влиянието на Тиберий над Калигула?
  3. Добре , да кажем повечето императори.
  4. А по отношение на разврата на Тиберий , как го приемате? Просто като нещо типично за всички римски императори или не съвсем?
  5. Нека да се върнем към темата за Тиберий и оставим вълненията покрай изборите.
  6. Нека да поговорим за връзката император-народ. В случая отношенията на Тиберий с римския народ. Тиберий е един от най-необичаните императори. Може да се каже , че едва ли е понасял тази ненавист толкова тежко . И все пак защо не се е опитал да спечели народа си? В крайна сметка е по-добре да е обичан и подкрепян , отколкото мразен.
  7. Благодаря за топлото посрещане от ваша страна. Да се върна на Тиберий. Наистина съм съгласна с това , че Тацит и Светоний трябва да се разглеждат критично , но те са и базисни източници за управлението на Юлиево-Клавдиевата династия. Друго нещо , което смятам като причина Тиберий да не блесне така да се каже е , че след изключително силен владетел като Октавиан е трудно да се продължи ходът на успешната политика за империята , като под успешна основно визирам водене на успешни войни и увеличаване територията на империята. Като че ли Тиберий остава в сянката на Октавиан. Римският народ при възкачването му е логично да е имал очакванията за продължаване политиката на Август със същите темпо и ход. Това не се случва точно така. Лично за мен като човек , необичащ войната , за най-положително виждам умереността на Тиберий във военната насока. А можете ли да го наречете мизантроп или по-скоро е търсел уединение , защото обкръщението му е било неподходящо?
  8. Историята на Древен Рим е един от най-интригуващите периоди на човешката история. Римските императори представляват интересни персонажи за всеки историк. Сигурна съм , че всеки има римски владетел , който да е грабнал интереса му по една или друга причина. Личността на император Тиберии за мен е доста загадъчна , създаваща не малко въпросителни около себе си. Мрачно управление , мрачен личен живот , жестока природа. До известна степен той е причина Калигула да се превърне в чудовището , което става , но не само той има вина , разбира се , ала спомага. В много отношения може да се каже , че управлението му не е било успешно ( може би , защото му е липсвала амбицията и желанието да управлява , все пак той не е желал да се възкачи на престола ). Според вас управлението на Тиберий остава ли в аналите на римската история?

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...