Отиди на
Форум "Наука"

bulgarin

Потребител
  • Брой отговори

    3
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ bulgarin

  1. Нямам толкова свободно време,че да развивам и блог,но идеята ви е интересна!Може и след време да създам един.Иначе ще си изтеглям онлайн вашето списание
  2. Благодаря за изчерпателният отговор!Имам още време и се надявам да да изкарам добра оценка,но важното е да науча нещо!Радвам,се че има форум като вашият тук човек може да научи много,не случайно името на форума е БГ Наука Поздрави и ще гледам да следя форума често,пишат се доста интересни неща и факти!
  3. Здравейте!Първо искам да кажа,че темата ми няма нищо общо с търсене на готов отговор за домашната ми по История.Аз съм 10 клас и преди няколко дни г.-на ни каза да открием учебник по История за 9-10 клас издаден от преди 1989г.Нашата цел е да сравним начина на представяне събитията от 1923г. в България м/у сегашният учебник(издаден 2001 г./Просвета) и учебник от преди 1989г..За мое щастие открих една половина от учебник от преди 1989г. и за още по-голямо щастие точно в тази част бяха описани събитията от 1923 г. Пиша тук с цел да се ориентирам като цяло в сравнението а не с цел да ми дадете готов отговор за домашната,както правят повече ученици. Да наблегнем като начало за "Преврата на 9 юни 1923 г.".В старият учебник като цяло е написано много малко за него докато в новият си има горе-долу добра информация.В старият учебник е преврата е представен като "военно-фашистки" докато в новият като "преврат срещу съсловната селска власт". Искам да разбера има ли разлика в 2-та начина на представяне.В стария учебник се казва,че враждата между БЗНС и БКП възниква,тъй като в първата(БЗНС) решават да вземат връх върху "борба на два фронта" - с/у буржоазията и срещу комунистите.В новият учебник(от 2001 г.) пък се представя,че Комунистическата партия се обявява за неутрална и обявява,че войната е между селската е градската буржоазия.Тоест след 2-те виждания на 2 различни учебника се оказва,че колкото и в този от преди 89г. да се казва,че враждата е почти изцяло между Българската Комунистическа Пария(БКП) и Българския Земеделски Народен Съюз(БЗНС) в новият се оказва,че БКП е неутрален участник а враждата и като цяло войната е между селската и градската буржоазия..Въпросът ми е какъв извод мога да се извадя от това,защо е толкова различно разбирането за това събитие преди 30+ години и разбирането сега... Септемврийското въстание,отново посочено в старият червен учебник като "Антифашистко". Първо впечатление след прочитането на текста в старият учебник ми направи не споменаването на датата 23 септември 1923 г.,когато е осъществено въстанието както е и посочено в учебника от 2001 г. В учебника от преди 89г. е посочена само и единствено дата 12 септември 1923г. когато полицията извършва масови арести на комунистически дейци.Като цяло ми прави впечатление много повечето материал написан в новият учебник и много неща,които не са споменати като цяло в стария.Винаги съм бил против тези сегашни учебници,защото в повечето уроци авторите са гледали да набутат колкото се може повече материал за да е по-голям и скъп учебника.Ако има по-запознати с събитието се надявам да ми обясняват по-точно каква е разликата,защото единственото,което засега откривам като разликата е заглавието "Септемврийско Антифашистко Въстание". Това е за сега!Ще следя темата и се надявам да получа поне някой и друг отговор

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...