Отиди на
Форум "Наука"

Петър Димков

Потребител
  • Брой отговори

    1
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ Петър Димков

  1. Според мен хората пушат тютюн поради една проста причина - това им доставя удоволствие. Друг е въпросът как са започнали да пушат, обикновено причината е келешлъкът. Нашата психика, а и тази на животните също, е така устроена, че ние съзнателно или несъзнателно се стремим да вършим действия, които ни доставят удоволствие, като за това има два начина. Единият, който е по-бавен, но пък има по-трайни ефекти, е чрез естествени действия като - мислене, движение, хранене, говорене, като за последното не съм много сигурен дали е естествено. Другият, който е по-бързият, но пък действието му е по-краткотрайно и поради това изисква честото му повтаряне, е въздействието върху мозъка с помоща на определени химични психоактивни вещества. Много хора предпочитат да пушат цигари и да пият кафе пред това да излязат да потичат или просто да се раздвижат, да не говорим да се замислят задълбочено. Повечето хора бъркат въображението с мисленето и си мислят, че мислят, а всъщност просто си мечтаят някакви неща. Благодарение на откритията на модерната наука, вече се знае, че съществуват няколко главни вещества, които влияят и изграждат на настроението ни. Всяко наше действие или бездействие увеличава или намалява нивата им и така те произвеждат определен ефект - положителен или отрицателен. В случая с тютюнопушенето главното психоактивно вещество е никотинът. Според мен хората се пристрастяват толкова силно към него, защото първо той действа на много важни вещества в тялото контролиращи настроението, и второ ако си представим, че нашето нормално състояние или настроение е една движеща се почти права линия, то когато започне ефекта на никотина тази линия се вдига нагоре, а когато ефектът му отслабне, тя спада под нормалното равнище. Колкото повече никотин влиза в организма (в поносимите количества, разбира се), толкова първоначалната линия на нашето настроение или състояние се издига нагоре и а след това пада надолу. След неколкократно повторение на нормалната доза, точката до която линията се е качила е толкова нагоре, че ако човек престане да пуши, то той ще трябва да преживее и другата страна, лошото. И тъй като колкото по-приятно ни е било от ефекта на никотина, то толкова по-неприятно ще ни бъде когато бъде спрян вноса в тялото на никотин. Както виждаме всичко е въпрос на силна воля. За тези, които имат някакви познания по биохимия и фармакология, ще кажа, че никотинът действа като увеличава временно нивата на ацетилхолина, норадреналина, адреналина, вазопресина, аргинина, допамина, както и бета-ендорфина, почти всяко от които има положително изразен ефект върху настроението. Или с две думи, тютюнопушенето е един бърз и достъпен начин за доставяне на удоволствие, защо да се мъчим с трудното, като може по лесния начин. Поради това повечето хора го предпочитат.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...