Отиди на
Форум "Наука"

Dark`Elf

Потребител
  • Брой отговори

    4
  • Регистрация

  • Последен вход

Отговори публикувано от Dark`Elf

  1. Здравейте :) Току що се регистрирах, мисля че цялата идея на сайта и форума е прекрасна, поздравления за добрата работа :) Вече имам предимството да работя в истинска лаборатория, наистина е интересно! Не е като да четеш схемички, друго си е да се омиришеш доволно на всякакви вещества :head_hurts_kr: , да те боли главата от изпарения, но да стоиш там, защото се получават наистина интересни неща :)

    Супер, аз обичам химия, обаче на практика много куцам. На теория може да съм горе-долу, тва което съм учила в училище, тва което съм учила за кандидат-студентски изпити по химия.

    Надявам се и аз скоро да мога да работя в лаборатория или поне да имам някакви практики в университета.

    както и да е, стига с офф-а

    Наистина страхотна работа по списанието, форума, направо Ви се кефя много хора. Днес ми е пръв ден, ама ще ви посещавам редовно:)

    А сега видях, че на сайта, който е даден за теглене на първата версия, днес вече има и втора версия;) Така че теглете. Аз сега я тегля да я видя;0

  2. хора бихте ли обяснили как да разделя сол от калиева силитра

    госпожата по химия ми постави задачата, а не мога да отговоря

    моля много за помощ :read::read:

    Какво разбираш под това да разделиш? Ако имаш предвид разпознаване тогава за първото нещо, което се сещам е, че калият променя цвета лилаво(мале за това не съм на 100% ообаче го променяше).

  3. Ароматни съединения

    Бензен (C6H6)

    Химични свойства:

    При полимеризация на етина се получава бензен:

    POLIMERI.jpg

    Заместителна реакция:

    Бензенът взаимодейства с бром. Този процес се нарича бромиране на бензена и се изразява с уравнението:

    C6H5H + Br − Br→C6H5Br + HBr ↑

    Реакцията, която протича, е заместителна както при алканите и също се нарича халогиниране. Едновалентният остатък C6H5 се нарича фенилов остатък. Освен с бром бензенът взаимодейства и с концентрирана азотна киселина:

    C6H5H + HONO2→C6H5NO2+H2O

    Присъединителна реакция:

    Бензенът присъединява водород и халогенни елементи:

    C6H6 + 3H2→C6H12

    Бромирането (или по общо халогенирането) на бензена се извършва в присъствие на катализатор люисови киселини.т.е. реакцията не протича при обикновени условия. Това се дължи на здравите, равни по дължина и устойчивост, връзки между шестте въглеродни атома и водородните атоми. Друго характерно за това взаимодействие е, че протича по електрофилен механизъм (нарича се лектрофилно заместване). т

    За ниттирането мога да кажа, че при него като краен продукт се получава жълта маслообразна течност с миризма на горчиви бадеми - това е нитробензена.

    Присъединяването на водород (или хидрогенирането) също не протича при обикновени условие. За тази цел се използва катализатор никел (Ni) и също така рекацията протича при нагряване ии налягане.

    Може да добавя още неща, ако искате.

    Искам да попитам понеже темата се казва бензен, а пък гледам, че в самия пост пише ароматни съединения се чудех дали мога да напиша в атзи тема за техните хомолози - толуен, кумен и др.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...