Отиди на
Форум "Наука"

Nobles

Потребител
  • Брой отговори

    8
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ Nobles

  1. Виждам, че някои хора тук, подобно футболни фенове, усилено се упражняват да плюят по противника. В случая - по тогавашните българи. Забелязва се още, че това им идва отвътре и като че ли им доставя голямо удоволствие. Може би защото прекаляват с вживяването си в ролята на ромеи, които наистина е имало защо да мразят българите: зер толкова пъти са били опухвани от последните. Ето и малко любими техни епитети за българите: путьовци, грабители, нахалници, мръсни, цигани, кожогризци... Не казвам че не е вярно, щом и самите ромеи са твърдели нещо подобно. Но съвсем друго са твърдели ромеите, когато са втреперали баджаците от страх при обсадата на Константинопол от арабите. Тогава Тервел и неговите българи изведнъж се превръщат в най-благородни, чисти и достойни. Но да видим какво са казали и самите българи: Който и да търси истината, Бог вижда, който и да лъже, Бог вижда. На християните българите направиха много добрини. И християните ги забравиха, но Бог вижда.
  2. Не разбирам за каква неприязън говорите. Надявам се, че тук не сме се събрали феновете на Левски и ЦСКА. Освен ако не наричате неприязън способността да се види и нелицеприятното. В случая относно голямата и фундаментална причина за технологичното и цивилизационно изоставане на Изтока (православния свят) спрямо Запада, от един исторически момент насам. И колкото отделни исторически факти, детайли, чупки и гънки на терена да ми изкарате, тази Причина си остава. И тя се нарича цезаропапизъм. Имено на него, както и на всичко, което се крие зад това понятие, се дължи изоставането. Казах го вече защо, но най-добре го е казал alvassareiro, моля прочетете го! Тъй щото, ако и да е било така, че основните идеи на Ренесанса да са се родили на Изток, там те не са се развили. Развили са се на Запад - там те намерили подходяща почва за растежа и за развитието си. Въпреки, че има нещо и за оправдание на Изтока: най-вече на него се е паднал "късметът" да разбива нестихващите вълни от многобройните нашественици от изток. Но това не изменя реалността.
  3. Когато фундаментът на жилищната кооперация тръгва надолу по свлачището, какво значение има как изглежда апартаментът ти, с какви тапети са облепени стените му?!
  4. Засега не мога да коментирам мненията ви, но много благодаря за тях! Само забелязвам, че повечето от вас са единодушни относно убеждението, че когато идва Аспарух, траки на Балканите вече е нямало. Същото твърдят и най-маститите професори у нас: през последните 100-на години, преди идването на Аспарух, те тукакси са се стопили и изчезнали безследно. Или пък: от един момент нататък траките единодушно решили да станат елини. Е щом всички казвате така, значи имате сериозни основания. Остава, обаче, открит един въпрос: защо повече от 3/4 от запазените доскоро, а някои и до днес български народни обичаи, обреди, празници, ритуали, накити и прочее от езическия период, са от тракийски произход? Докато при съвременните гърци, уж елини, това не е така. Благодаря предварително за отговорите ви!
  5. А я да питам и аз: въз основа на какво една империя ще се нарича християнска, щом нейният император нарежда да се ослепят 14 000 войници, при това християни? Това е нечуван варваризъм, пред който много бледнее случая с черепа на Никифор, превърнат в чаша.
  6. Попречила е Източната империя на всички нации в нейния ареал на влияние. И досега се вижда като с нож отрязано докъде е стигал този ареал - дори и в самата Италия. Защо е тъй пагубно това влияние? Имено заради цезаропапизма си. Ще поясня. Съществува един естествен ред: духовното (Творецът) да поражда материалното (Творението). Например, преди човек да създаде каквото и да е, същото това нещо възниква у него като идея. После идеята се превръща в конкретен проект и едва накрая е осъществяването, видимия резултат. Само че преди проекта и преди идеята е нещо най-изначално - вДЪХновението. Ще рече - връзката с Бога. Разбира се, много неща се правят без вДЪХновение, но те никога не са особено ценни. За да се създават ценни неща и за да има ценности изобщо, нужно е в началото нещата да започват имено Оттам - от Бог. Така естествения ред е в съответствие със Сътворението. Същото в макроформат, като обществена (цивилизационна) организация, означава нещата да започват пак от Бог, после да минават към Божия наместник на земята (папата), после към цезаря, после към всички негови велможи и подчинени по цялата верига, докато стигнат до преките изпълнители и до крайните резултати. И в случаите, когато и където този божествен ред е бил обръщан наопъки, постепенно е спирал творческия процес на всички нива. И тогава неизбежно е настъпвал упадък, мултиплициращ се навсякъде и във всичко. Такъв обратен ред е имало в Римската империя, най-вече в Източната. Както и в целия, породен от нея, православен свят, където папата или патриархът е само придатък, напълно подчинен на своя цезар (цар, император). Този обратен ред е продължил и при идейните (цивилизационни) наследници на Източната империя. В Османската империя, например, султанът е същевременно и халиф - духовен глава на всички мюсюлмани по света, следователно няма кой да му пречи. По същия модел е и Руската империя. А дори и Съветския съюз по-късно, предхождан от марксистката догма, образец на обратния ред: битието (Творението) определя съзнанието (Твореца).
  7. Имам основание да смятам, но не знам доколко това отговаря на истината, че когато Аспарух идва със своя народ на северната граница на Империята, вътре в самата Империя, на територията където по-късно е създадена България и сред местното население, вече е назрявал езически бунт. Допускам, че тогава при по-голямата част от това население, независимо от неговия племенен произход, християнството все още не е било пуснало корени. Все още не било възприето, въпреки че са минали повече от три века от неговото официално налагане в границите на империята. Или ако тези хора са възприели християнството все пак, то е било само външно, за да не бъдат преследвани. А езичеството е било твърде жизнено все още сред тях и те тайно са почитали старите култове, обреди и обичаи. Тъй че с идването си, българите са дали шанс на това население да се прояви. За целта те предварително са влезли във връзка с него, подготвяйки го за вътрешна съпротива и бунт. А когато и аспаруховата войска е преминала Дунав, бунтът е започнал. С други думи, аспаруховите българи са действали координирано със завареното население срещу християнската империя с цел реставрация на езичеството и създаване на нова езическа империя. И точно религиозните представи и вярвания е онова звено, което най-много ги е свързвало. Това, разбира се, са само мои предположения и не ми е ясно доколко те се потвърждават или отхвърлят от историческите сведения за онова време. Но виждам, че тук има осведомени хора и се надявам те да помогнат.
  8. alvassareiro, вие сте мъдър човек. Надявам се написаното от вас да стигне до повече (умни) хора. Аз ще го кажа по-просто: западняците са имали късмета тяхната Западна империя "да умре" още през 5-ти век и така - да "натори" терена и да освободи пространство за духа и за израстване на нациите. Източната империя, обаче, продължила да живее още 1000 години и поради това е създавала само пустош около себе си. А същото са правели и нейните наследници, щото моделът, възприет от нея, е бил същият.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...