Отиди на
Форум "Наука"

Lego

Потребител
  • Брой отговори

    4
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ Lego

  1. Да, а също княз Борис изпраща Симеон (третия си син) да учи в Константинопол в Магнаурската школа, където освоява византийските науки и култура. Креманския епископ Лиутиранд отбелязва, че самите византийци го наричат “елшаргос” (полугръг), едно високо признание от горделивите гърци. Скоро Симеон изоставя научните занимания, приема монашеска схима и става следовник на монаха Арсений. Най-вероятно той прави това под въздействието на княз Борис, който го готви за църковен глава на българите. За да направи такава промяна в плановете си и вместо Гаврил, на престола чрез преврата извършен от Борис да се качи така дълго готвения за църковен глава Симеон, значи Гаврил или е бил вече мъртъв или възгледите му не са се нравели на княз Борис.
  2. За дъщеря му Ана се споменава в преписката към Чивидалското евангелие (867). Става ясно, че е съпруга на оглу таркан и сампсис Симеон. При архелогически разкопки в Преслав е открит нейният гроб с двуезичен надгробен надпис (на старобългарски и гръцки), който гласи: "През месец октомври в деветия ден почина раба божия Ана". От надписа също се разбира, че Ана е била ктитор на две църкви.
  3. За Яков се споменава в една, огромна, книга на Г. Бакалов, но пише само, че е четвърти син на Борис нищо друго.
  4. Искам да разбера повече конкретно за сина на княз Борис - Гаврил. Някаде срещнах, че Борис е имал четвърти син Яков. За Яков не открих нищо, дори не съм сигурен, че в хрониките за тази епоха IX-Xв. е имало нещо споменато за личност с име Яков.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...