Отиди на
Форум "Наука"

kiril yovev

Потребител
  • Брой отговори

    6
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за kiril yovev

kiril yovev's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

3

Репутация

  1. Не съм съгласен, че България не е имала никакъв шанс. Въпреки тежката военна загуба през 1014-та година смятам, че ако не беше преждевременната смърт на Самуил нещата щяха да се развият другояче, дори ако приемем, че в продължение на 20 или 30 години Византия концентрира цялата си военна мощ, за да превземе българските земи. Но това разбира се са само теории.
  2. "Между другото не знам дали знаете, но Василий Втори има някакви македонски корени (не съм сигурен дали само е живял в Македония (географската област) или е имал роднини оттам)." "Забавлявам се искрено " Ако обичаш, аргументирай се. Не разбирам какво имаш предвид. Мисля, че съм прав в твърдението си.
  3. T.Jonchev ти гледа ли видеото Ясно е, че съм за версията, че Самуил е български цар. Впрочем аз съм химик, не историк. Да кажем, че историята ме изкушава Между другото не знам дали знаете, но Василий Втори има някакви македонски корени (не съм сигурен дали само е живял в Македония (географската област) или е имал роднини оттам). Ромейската армия не се стреми да приклещи българската в теснини, а точно обратното - това не е вярно. След 1013 година ромеите нахлуват в останалите български земи с идея пълното унищожение на България. Те преследват българската армия и Самуил се опитва да избегне пряка битка поради това, че армията му е по-малобройна. През 1014 г. Самуил не е смятал да дава "финално сражение" на ромеите, нито пък Василий е очаквал подобно. Тук си прав - аз не се изразих правилно. "Просто отпор (блокиране) при най-невралгичната точка, за да не могат ромеите да нахлуят в средището на българските земи, както са го правили и преди" - точно това исках да кажа, не знам защо казах финално сражение - може би защото знам как завършва битката. .Графе две сериозни възражения.1.Самуил не само че не се отбранява десетки години а точно обрантото в продъление на дълги години именнто той е агресивната нападащата страна. Тук съм напълно съгласен. Траянова врата не е последната българска победа.Сериозни успехи има и след нея. И тук съм съгласен. В последвалите години след битката при Траянови врата Самуил успява да възвърне североизточните български земи.
  4. Проблемът за мен е в това, че тези неща не се казват от политици. Въпреки добронамереното отношение на всички български правителства към Македония те не си вземат поуки. Омразата към България не спира... Впрочем защо има паметник на Самуил (според тях СамОил) в Скопие?
  5. Всъщност с видеото изразявам личното си мнение по този въпрос. Интересно ми беше да чуя вашите мнения. "Приятелю Кирил, има сериозни епиграфски паметници, които доказват, че Самуил е македонски цар. Които удобно си порпуснал в изложението си. Поздрави. " Кои са тези паметници? Тези, които строите в момента в Скопие ли? Защо съзнателно македонските "учени" пропускат множеството документи и артефакти, останали от времето на Самуил, на които ясно е написано, че той е български цар? Защо Василий Втори е наречен българоубиец, а не македоноубиец що твърдиш, че той е македонски цар? Ако обичаш отговори ми аргументирано на тези въпроси - искам документи ,артефакти - не догадки и провокации!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...