Отиди на
Форум "Наука"

seiko

Потребител
  • Брой отговори

    4
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за seiko

seiko's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Репутация

  1. Благодаря още веднъж! Полезно е човек да вникне и да е запознат с тънкостите на пунктуацията, защото това позволява по-голяма свобода и по-богата изразителност при писане.
  2. Благодаря ви за мнението и коментара, ISTORIK! Бих искал да знам, дали има по-правилен начин или въобще друг вариант, различен от този, който съм посочил.
  3. Ще ви представя моето виждане за използване на многоточие в случая, а вие кажете дали е правилно или не. „- Изкачих се до билото по северния склон, където още имаше твърде много сняг и това... - През този сезон винаги е така. - ... ми струваше огромни усилия и двойно повече време."
  4. Здравейте, За да не откривам нова тема, а и да съживя тази, ще споделя с вас един въпрос, който ме вълнува и който също е свързан с пунктуацията. Да ме извини колежката ivanova.i, ако по този начин оспамвам темата и, а модераторите да преместят писанията ми на по-подходящо място! В случая става въпрос за използването на многоточие и ето правилата за това. 10.1.9. Многоточие Многоточието се пише в рамките или в края на изречението, за да се отбележи пауза, недоизказване, прекъсване на мисълта. Когато многоточието показва една или повече изпуснати думи в изречението, преди него и след него се поставя шпация: Разпоредбите на настоящата директива относно … се прилагат по отношение на продуктите за растителна защита. Когато знакът е ограден със скоби, това означава пропусната част в цитиран текст: „Що се отнася до несъвместимостта на дейността на агенциите за събиране на вземания с други дейности […], те нямат право да извършват финансови сделки." Когато изречението започва с многоточие, след него се поставя шпация: … Договорът за Европейския съюз предвижда държавите членки да се съобразят с тези изисквания. Ако многоточието е в края на изречението, след него не се пише точка: По отношение на износа към страните се прилага споменатата процедура за контрол… В текстообработваща програма клавишната комбинация за многоточие е Alt + 0133. Трябва да напишем пряка реч между двама души. Единият от тях изказва някаква мисъл и в определен момент другият го прекъсва, вмъквайки своя фраза, обяснение или коментар, след което първият продължава мисълта си от мястото, където е бил прекъснат. При такава ситуация ме интересува дали е удачно да се използва многоточие и как точно ще стане това. Също така искам да знам, как ще започне пунктуационно доизказването на мисълта от преждеговорившия. За целта ще използвам пример, в който на възловите места с препинателни знаци, вместо тях ще поставя скоби. „- Изкачих се до билото по северния склон, където още имаше твърде много сняг и това ( ) - През този сезон винаги е така. ( ) ми струваше огромни усилия и двойно повече време." Надявам се да съм обяснил разбираемо това, което искам да знам и посоченият пример да е удачен. Ще ми бъде много полезно и интересно да се запозная с вашите мнения и коментари по конкретния казус. Благодаря ви предварително!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...