Отиди на
Форум "Наука"

StefanSur

Потребител
  • Брой отговори

    34
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    1

Отговори публикувано от StefanSur

  1. @Asen

    В моя град работата става и по-смешна, щото абсолутно всички са от селско потекло (в града преди 1878 изобщо не живеят християни).

    Сега, хората се гордеят ако са от првите доселени семейства, и обиждат другите който са доселени по-късно, даже и когато са от същото село :D

  2. Разбира се, да треба да се направи Моравска нация, щото сме ние най-стари хора на Балканите.

    Вие Българи, Сърби и всички други сте дошли от Русия а ние сме тук от времето на Рим и Клеопатра.

    Ние казваме ,,оратим'' за ,,говорим'' а на латински е Оратор! Ние казваме Кво Правиш а Римяните Quo Vadis!

    Шегувам се, малко е късно за тва, щото тук от детския възраст се учат да ни е диялект селски и да треба да учат правилна граматика, да сме най-долни хора в Сърбия и да са всички други по-добри от нас.

    Иначе, тва не е твоя идея, Сърбските националисти вече го правят, ако се намери некой Българин който явно зборува за своята нация, по форуми го убеждават да не е Българин а е ,,Шоп и Торлак''.

    Разбира се, на хората от Шопски произход който казват да са Сърби не се говори така :D

    • Upvote 2
  3. @Perkunas

    За жал ама така е. В моя роден град е най-добре, ние поне можем да намерим некаква работа.

    И населението не се намалява толкова много, щото много хора се заселват от околните селища.

    Ние сега играем и в 1-ва Сърбска лига със Звезда и Партизан :)

    Перспективите в околните градове, пр. Владичин Хан,Търговище, Босилеград са ужасни.

    Не съм намерил човека от там, който не иска да замине на некъде,или вече е заминал.

    Държавата нема пари да помага на нашия район, а за мигранти от Сирия, Либия и кой знае каква пустиня има.

  4. Без разлика да ли са Сърби или Българи, хората от Вранско лесно се асимилират в големи градове, след малко време ги е срам от къде са и започват да говорят на Белградски език , и да смятат своите приятели от родния край за прости и неграмотни селяци.

    Над 50% правят така.

    Заради бедността, али и заради простотията на народа, тази краища постепенно остават без население (и сега мнозинство от селата са празни) и може да се очаква да станат албански или цигански след 50-100 години.

    Тва казвам щото съм от там, и познавам много хора от Враня,Сурдулица,Власина и др.

    Разбира се, тва не се прави без волята на Сърбия и правителство в Белград.

    Поздрави :(

  5. Аз не мисля, да беха прецизни.

    При нас погодиха казармата веднаж, али затова 3,4 бомби паднаха в болница (която се намира в съпротивната чест на града) и 1 къща на 300м от там.

    На Косово погодиха Албанските бегалци няколко пъти, когато много от тях загинаха, а нали започнаха да бомбардират с целта да ги ,,спасяват''.

    • Upvote 1
  6. Аз бех на 8 години когато НАТО бомбардираха Сурдулица, ние тъпи деца се играхме в градината, а бомба падна 100м от нас и 6 или 7 човека загинаха . :(

    Слава на всички загинали в София, и на вашите летци който тогава загинаха, те са герой.

  7. Така е, спомнях да между тях имаше и Албанци, така говорят и тукашните Албанци (Прешево,Буяновац). Ако се говори за Сърбите загинали в Сурдулица, мнозинство от тях беха даскали,свещеници и пропагандисти, от различни крайща в Сърбия който работеха в Ниш,Лесковац,Враня,Куршумлия, между тях също така и локалните главни ,,Сърби''.

    ,,Сърби'' казвам щото в тва време нашето население нема 100% направена Сърбска националност, и именно затова тия пропагандисти и беха тук.

    Според мен и източниците (Сърбски) което читах, ВМРО беше тук да защитава Българска власт в Поморавието, особено след Топличко въстание, и да гони четите на Коста Пекянец и другите въстаници, който правеха различни насилия, атаки и саботажи срещу Българска власт.

    Знам да те беха водени от Александар Протогеров, а в Сурдулица командант беше Живодеров, който е убит след край на войната.

    Е сега, аз би искал ако имате, некакви Български източници от тва време, особено за района околу Сурдулица, ако некой има моля да ми прати :) Приятна вечер.


    Според мен те беха егзекутирани щото работеха срещу България, дали в съгласие с въстаниците на Пекянец, или преди тва, или Българските власти ги смятаха за шпиони и агенти на Сърбия.

    Разбира се, между тях сигурно имаше и невинни хора, али мнозинство от тях сигурно е имало некаква вина.

    • Upvote 3
  8. Здравейте, виждам да има още една тема за Сурдулица и исках да попитам :

    1. Аз чух малко за битките през 1913-та околу Власинско езеро и Божица али нищо много, и моля ако некой има източници (Български или Сърбски) за битките да ми покаже.

    2.Аз съм от Сурдулица, и на 1 друга тема тук казах да в тва време има околу 1-2-3000 загинали в Сурдулица, али не от местното население вече от хората който беха от другите краища (Враня,Ниш,Куршумлия,Прокуплие).

    Злоделства от страната на ВМРО в Сурдулица е имало, разбира се не 30.000 като казват пропагандисти, али не е верно да никой не е убит а да са докарани мъртви войници от некоя битка.

    Тва може да се види и в Българските архиви в София, а и за много хора който са убити се знае име,презиме, и от къде са.

    В Сурдулица и днес има много повече от 2% хора от Българско потекло, с Българско име и презиме, аз лично познавам много такива и всеки който дойде тук на 2,3 дена ще види да е ситуация околу 30% Български презимена, 50 % Сърбски и 20% цигани (цигани може би има и повече щото немат документи).



    Всичко което пише тук за Р.А.Райс е верно, а требва да се каже да той след войната живее и умира в Сърбия, а остава и 1 книга ,,чуйте Сърби'', която и днес е популарна тук в Сърбия.

    Сурдулица никога не е била база за Сърбските четници в Македония, и не знам от къде е stinka намерил тва. Базата е била в Враня.

    Особено не е била и не е антибългарска, ете и днес кмет на Сурдулица е Българин !

    В Сурдулица иначе в Османско време нема нито Сърби нито Българи, цялото население са Албанци,Турци и Цигани. Така става до 1878-ма година.

    И днес много хора тук говорат за ,,Турско злато'', има и приказки за хората който ,,го намериха'', и аз лично с приятели веднаж го търсих в планините при Ново Село :)

    Турското и Албанското население, което напуска този край в 1878-ма година, продава всички имоти за много мали пари, и когато бегат много от тях са загинали на пътя до Куманово (тогава Турция). Аз чух повече от 10 приказки за Турци който вярваха да ще се върнат, и закопаха злато тук некъде в Сурдуличкия край.

    Може би съм досаден, надвам се да ви е интерестно :)

    • Upvote 2
  9. Русия просто немаше никакав интерес да подкрепи Сърбия в времето на Косовска война, а немаше нито сила да направи нещо като сега в Сирия.

    Ние в Сърбия и България обичаме да говорим ,,Русия ще ни помогне, ще дава пари ...'', така е, ще помогне али само ако има интерес за тва. Всички големи сили правят така.

    Никой не е луд да дава пари за нищо.а да се говори да Русия трябва да се бие срещу НАТО заради Косово е абсурдно.

  10. @stinka.rom

    Когато се говори за брой на Албанците на Косово и изобщо трябва да се бъде по-внимателен.

    2млн Албанци на Косово нема нито днес, а в 1999-та година може би е било 700.000-1милион. Те бойкотират всички пописи, не плащат данъци, и искат с голема пропаганда и наталитет да окупират колкото могат повече територии.

    Същата работа сега се случува в Македония, щом Косово е вече държава сега Албанците се местят в Тетово, Гостивар, дори и Скопие да и там направят ,,ново Косово''.

    Те просто беха канцер в държава Сърбия, и Сърбите се опитаха да ги изгонят, безуспешно али всепак по-добре е и Косово държава отколкото продължаване на Албанското заселване в Поморавието и Топличкия край.

  11. Трябва да се напомни да в тва време Сърбия беше изолирана, под санкции от страната на големите сили.

    Аз помня, в тва време татко ми е плащал данъци за вода и електрика 5 дена покъсно от като стигнаха,щото беше голема инфлация и след 5 дни тва което трябваше да плати беше на 50-100 пъти по-малка ценна.

    Сърбите от Босна лесно се организираха и направиха държава(щом и Турците там бяха слаби и без техника), али в Хърватия ги разбиха и изгониха (има околу 200.000 изгонети).

    Според мен Югославия беше държава направена от големите сили, без никакви шанси да съществува без тяхната подкрепа, щото народите който живеяха в нея беха много различни, и по култура и вера и история и всичко.

    Тва е като сега да се направи 1 държава от България,Турция и Гърция.

    В времето на комунизма тва не беше видно, щото комунистите направиха терор и всички хора който беха срещу тях ги пратиха в казамати в островите.Те се опитаха с голема пропаганда за някакво ,,братство и единство'' да измислят Югославска нация, али тва беше невъзможно.

    Тогава комунистите направиха лажни нации (черна гора,македония,турци/помаци в босна) за да направят всички държави в Югославия еднакво слаби, да нема доминация от страната на пр. Сърбия или Хърватия.

    Пр. за човек от Враня или Сурдулица (като аз) некой от Словения или Хърватска е близък като пр. некой от Полша.

    Аз мисля да е по-добре що тази държава я нема, али сигурно е жалко щото толкова хора загинаха в войните (1991-1999).

  12. @svetogor

    Аман не сме само ние провинция. Ела попитай дали некой от Белград мисли да са хората от черна гора,войводина,босна или косово селяци. И те живеят бедно, имат различни диялекти али нема серияли и филмови къде се правят вицови за тва.

    Аз имам 1 приятел от черна гора, никшич, пробвай да го разбереш на неговия диялект :grin:

    Ете аз не съм учил български никъде, и всепак всичко разбирам а надвам се и да не правим много граматички грешки. Кой живее в Сурдулица знае всички язици :grin:

    • Upvote 2
  13. Никога не съм разбирал защо некой от Македонците харесват Югославия, казах преди да хората от Белград нас ни смятат за селяци и неграмотници, а за Македонците говореха (говорят и сега) нищо по-добре отколкото за Цигани.

    @КГ125 Дано !

    • Upvote 2
  14. @kanalcek

    Аз не казвам, да е цяла Враня,Ниш,Лесковац със Сърбско самозвание, али има спомнати хора от там който участват. Също така, тук са доселени много даскали и пропагандисти от всички Сърбски градови, и те взимат участие.

    @svetogor

    Диялектите в черна гора и босна са доста различни от нашинските в Нишко,Пиротско,Вранско. Аз да не съм учил Сърбска граматика не би ги разбирал нито 50%, а и сега не разбирам всичко.

    А и между Сърби,Турци/Помаци от Босна и Хървати има ясна верска разлика.

  15. Ако е некой убеден и вярва да е Македонец, трудно е и не бива да му
    се докаже да не е.(История говори друго, али македонците не вярват в истинска история )

    Аз бех неколко пъти в Македония,
    преди 1 година бех на Охрид за нова година, и тогава се опитах да
    говорим с 1 Македонец за история, али бързо се отказах. Той беше готов
    цяла вечер да ми говори от Александар Македонски и подобни приказки (най-накрая ми е казал да съм и аз Македонец само още не знам за тва) и тогава спрех да се занимавам :)

  16. @Tролбот.

    Тва все пак не е верно.

    Като казах и
    преди, нема документи за Български злоделства срещу местното население в
    Сурдулица. Нема нито в пропаганда.Ясно е и да сме ние от Сурдулица
    по-близки с България отколкото пр. Лесковац,Ниш,Пожаревац и другите. (и днес ни наричат бугарофили)

    Аз тъкмо затова се и регистрирах тук , да покажа на хората от България да ние не сме никакви неприятели и антиблгари.

    Али въстанието 1917 нема нищо общо със нас от Сурдулица. Тва е въстанието в Топличкия край, в Куршумлия,Прокупле и може би Враня и Прешево.

    Така е, въстаниците на Коста Пекянец нападнаха Босилеград и там направиха различни злоделства. Али те не се отеглиха към Сурдулица след тва, а към Прешево и Косово.

    Нито Коста Пекянец, нито тези въстаници не са от Сурдулица. Гледайте сигурно има в архив в София кой беха тия въстаници и от къде са.

    Ясно е да в Судулица има от 2-3-4 хиляди убити
    хора от Враня,Ниш,Лесковац,Топлица, и по-нагоре. Мнозинство от тях беха
    даскали, пропагандисти, видни Сърбски офицери (знае се в документи какви
    беха).Разбира се, нема 20.000 убити, али всепак да никой не е убит освен въстаниците не е верно.

    • Upvote 2
  17. Според мен, за да се види дали комитите от ВМРО наистина беха ,,Македоноиди'' или Българи, достачно е да се гледат Сърбски източници.

    Сърби и Сърбомани от Македония в тва време немат нито желание нито полза да харесват България.

    1 от тях, Василие Търбич, е написал книга която аз намерих и прочитах. (Тук в Сърбия не е трудно да се намери).

    Той говори ясно : Срещнах се с Даме Груев и говорихме за да спрем борбата между нас Сърби и Българи.

    Не успяхме, щото не можехме да се договорим за езика който би се ползвал в селските училища. Щом нема такова нещо като македонски език, Груев искаше да се учи на БЪЛГАРСКИ.

    В цялата книга нито веднаж не видех думата ,,македонец'' а мисля околу 50-60 пъти Българин,България,Бугарофил когато се говори за дейците на ВМРО.

    :)

    • Upvote 2
  18. Според мен, ако намерите некой от нашия край, и той започне да говори да са Българите окупатори, злочинци...итд. всепак требва да го разберете.

    Ние в училищтата за България и Българите никога не чухме нищо хубаво,а постояно ни казваха различни приказки (Българите винаги нападат с нож в гърба, клаха малки деца, караха хора да пишат да са Българи....)

    Особено
    тук в нашия край,в Враня,В.Хан,Лесковац дълго време има такава
    пропаганда, (може би и в България има такава срещу нас - преди слушах 1
    от Босилеград който говореше да му от Сурдулица крадат вода ), и прости хора
    вярват в такива приказки.

    Тук всепак има много хора който не познават нито история нито култура, и винаги такива са най-гласни в пропаганда.

    Аз когато бех в Белград на факултет ни казваха ,,внимавайте от Българите, те искат да ви ,,по-бугаре'', да ви направят Българи''

    Искам да напомня да при нас в Сурдулица довагят много хора от България, и никога не съм чул за никакви фантазии, да се бият или псуват околу нация, история или такова нещо.

    :)

  19. Никой от моето семейство, а ни от другите където съм одил не ми е говорил за никакви злоделства срещу местното население в Сурдулица.

    Говореха само да са убити много хора от В.Хан,Лесковац и Враня и другите краища.

    В Сурдулица немаше такова въстание, въстанието беше в Топличкия край. Аз не съм чул тук да е имало въстаници.

    @Тролбот Въстаниците не се отеглиха към Сурдулица, а към Косово.(ако се работи за Коста Пекянец).

    И в книгата на Йован Хаджи-Василевич, която говори за злоделства на Българите (с много пропаганда) не е запишан нито 1 убит от местното население в Сурдулица, вече се говори за хора убити в Сурдулица (на Калифер, в Долина).

    На край писател казва : и между Сурдуличани може би има убити, али аз нямам време да пиша за тва.

    • Upvote 2
  20. Срещу местното население нема ни в книгите нито в училища.

    Там се говори да ,,Българските окупатори'' събраха всички хора от Сурдулица и ги нагониха да напишат да са българи.

    Аз не съм чул никакви стории от хората за тва, и не мога да кажа да ли е верно.

    За престъпления съм чул, али не срещу местното население, според някой хора (1 местен Българин също) който ми разказваха тва Българска армия не е правила никакви злоделства, злоделства беха правени от страната на некви комити от Македония.

    Е сега, не знам тачно да ли всичко тва е истина, смятам да тук има много пропаганда, али ясно е да имаше злоделства срещу хората от другите краища който требваха да бъдат депортирани в България през Сурдулица и Власина, и за тва има спомени.

    @Не съм, аз изобщо не съм читал никакви книги от България, щото тук ги нема, а когато бях в България винаги бех или с приятелка или с другари на пиянки и не стигнах.

    Ако има некъде на интернет казвайте :)

  21. Същият, освен що има малко разлики между двата, примерно в Враня,В.Хан и Топличкия край има малко странни глаголи - правея, живея, бегая.... при нас не се ползват. (при нас викат правил, живел, бегал)

    И там падежи не се ползват.

    И на мен ми е странно когато ми некой каже : Що си радея ? (радим/радиш е на сърбски, при нас викат работим/работиш, а там е некакав микс )

    Верно е да са преселени, али от всичките Южни крайща на денешна Сърбия, в Топлица беха най-големи как да кажам анти-българи, и през 1-ва и 2-ра световна война.

    Там също така има много доселени от черна гора.

    • Upvote 1

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...