Отиди на
Форум "Наука"

bumblebee

Потребител
  • Брой отговори

    6
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ bumblebee

  1. Ако човек е сигурен в знанията си няма причина да не даде категоричен отговор.Но след казаното явно е невъзможно да си 100% сигурен в нещо.Признавам си грешката и се извинявам ако съм обидил някои по някакъв начин.
  2. Целта ми не е да се изтъкна като по-знаещ.Просто казвам каквото знам по въпроса.Ако съм в грешка моля да ме поправите. " It's evolution, baby. А теорията доста отдавна е доказана. :)" Точно, преди на са могли да извършват цикъл на Кребс, а сега могат благодарение на тези изменения.
  3. Чувал съм за тъкава теория, но ето ти илюстрация на митохондрия и прокариотен организъм.Не знам за теб, но на мен не ми изглеждат толкова еднакви.
  4. "Така наречената смесена кръв ( не знам кои е измислил този термин) какво общо има с Кребс - колкото и да е смесена тя доставя кислород до клетките. Изобщо ти е пълна каша в главата!" Следователно клетката може избирателно да пропуска само кислород, тъка ли? " Е те това изобщо не е вярно! Извършват го, но не в митохондрии. Това, че примерно в българската уикипедия не го пише не означава, че го няма. " Аз за такова нещо не съм чувал.Знам за прокариотните, че са приспособени да живеят в анаеробни условия.Просто не виждам как би могъл да протече този процес без наличието на митохондрий и разположената в тях дихателна верига. " Гликолизата е първият (така да се каже подготвителен) етап, при който глюкозата се редуцира до пироват, който реагирайки с коензим А дава Ацетил - КоА (най - реактивоспосбното съединение в организмите). Реално, почти всички метаболитни процеси се въртят около това съединение. Нещата не може, обаче, да останат така. И тук е разковничето: при аеробни условия Ацетил - КоА се завърта в цикълът на Кребс и се получава пироват; " Не е баш тъка.Пировата първоначално се превръща в оцетна киселина - това е реакцията, която свързва гликолизата с цикъла на Кребс.Оцетната киселина се свързва с коензим А и дава Ацетил - КоА.След това той реагира с оксалоцетна киселина и се получава лимонена киселина.След поредица от биохимични реакций лимонената к-на се превръща отново в оксалоцетна к-на и цикълът се повтаря.Затова той се нарича още цикъл на лимонената к-на. Не, няма.Тя е процес характерен за всички клетки.
  5. "Преди всичко се държиш изключително арогантно - "Аз съм "голямата рабата", ама ако може някой да готово да ти напише домашното! Не знаеш как да си поискаш помощ. Само да попитам: изобщо направи ли си труда да помислиш по поставения проблем?" Нямаше да задавам въпроса ако не го бях обмислил подробно и ако става на въпрос не е за домашно, а просто питам от любопитство. " Това е пълна глупост - цикълът на Кребс няма нищо общо с кръвта, той протича в цитоплазмата (при прокариотите) и в митохондриите (при еукариоти) /както каза Фиксърс/ т.е. вътре в самите клетки. Как тогава ще е зависим от наличието или липсата на кислород в кръвта? Тук ми прави впечатление, че има не разбиране на и на термина "смесена" кръв. " Добре умнико, а как се достава кислород на кледките ако не чрез кръвта!И за твоя информация прокариотните организми не извършват цикъл на Кребс.Той се извършва само и единствено в матрикса на митохондрийте. Това, пък, е уникално безсмислена глупост!!! Обяснявам: гликолизата е цикъл на Кребс, при аеробни условия, а ферментацията - цикъл на Кребс, при анаеробни условия!" Явно на някои друг му липсват елементарни познания.Връщаме се в 9-ти клас.В резултат на гликолизата глюкозата се разгражда до пирогроздена киселина и след това ако средата е аеробна протича цикъл на Кребс, и съответно ако е анаеробна - ферментация.Преди да тръгнеш да критикуваш нечий въпрос първо се увери, че информацията ти е правилна.
  6. Добър ден на всички Нов съм във форума тъка че ще ме извинявате ако не съм спазил някое правило. Значи въпроса ми е относно животните със смесена кръв(CO2 + O2) - риби, земноводни, влечуги и т.н..Учителката ми по Биология ми каза, че поради наличието на едновременно въглероден диоксид и кислород в кръвта е невъзможно да се усигури строго аеробна среда за протичане на цикъл на Кребс.Следователно процесите им за добив на енергия са само гликолиза и ферментация, които не изискват кислородна среда.Та въпроса ми е ако тези животни нямат нужда от кислород за протичане на тези процеси, защо имат нужда да дишат?

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...