Отиди на
Форум "Наука"

novobranka

Потребител
  • Брой отговори

    13
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ novobranka

  1. А сещате ли се за някоя песен, която задължително е присъствала на вашата новобранска вечер? За пример ще посоча "Батальона се строява", която се появи или поне нашумя с изпълнението на групата Южен вятър в средата на 90-те, ако правилно си спомням. До колкото разбрах от mitaca, посочената за пример песен присъства отдавана във войнишкият фолклор, но с малко по-различен текст. Някой може ли да се сети за части /фрагменти/ от нея?
  2. Хайде нещо за разведряване: http://www.memecenter.com/fun/885234/meanwhile-in-the-army Ще се радвам да споделите дали подобни дивотийки е имало и при вас в казармата и кога горе долу започват, ако е имало - преди или след клетвата, още като новобранец или вече стар войник?
  3. За съжаление малко се наложи да отсъствам и не можех да следя форума, но отново съм на линия. Може ли да ми кажете по колко военни комисии сте ходили и в какво се състоя общо взето прегледа? Имало ли е сред останалите момчета, с които сте били на прегледа някой, който е бил с печат "Негоден за военна служба" или всички са минавали? Аз имам спомени, че минавах 3 комисии /в периода 2003 - 2004 г./, но последната беше най-важна, в смисъл беше общомедицинска - уши,нос гърло; дишане, кръв, урина, килограми, психо и други. Само че всичко мина доста бутафорно, поне така на мен ми се стори. Имаше и момчета, които носеха различни медицински бележки, но и тях писаха "Годен". Тъй като бях приет в университет военната ми служба се отложи, а в последствие през 2008 г. те я премахнаха. Ще ми е интересно да споделите по ваше време как е било и разбира се за кои години става въпрос?
  4. Нещо не ми стана много ясно, тъй като разговора малко се отмести в друга посока - има ли официално някакво разделение, т.е. да не са разрешени контатките между новобранците и по-старите в казармата в първите дни на службата, или въобще до клетвата? И доколкото разбирам след преминаване на някакво вътрешноказармено неписано правило, т.е. установено от местните стари наборници, можеш да станеш старо куче, т.е. да влезеш в групата на старите...ама как трябва да мина една бърза казармена школа
  5. За какви карантини става въпрос? Нещо свързано с възродителният процес, ли /поне така разбирам от коментара на Б. Богданов/? В какво се състои този период на каратина?
  6. Момчета, някой от вас имал ли е по-специално посрещане като новобранец от старите кучета или схемата е общо взета идентична /първият ден те остават да се освестиш къде се намираш, дават ти, както го описвате по-горе униформата и от вторият ден те почват - маршируване, виззарядки, чистене, запознаване с частите на оръжието.../? Всъщност до кога се водиш новобранец - до клетвата или продължава по-дълго време? Сириус кога като период във военната служба се случва това, което описваш в последният си кометар: "Произвеждаха" ни стари - една вечер ритуално юркане, бой с възглавници, къпане с кофи студена вода и пр. Но това бе по скоро приятелски "ритуал" и повод за пиене (не беше особен проблем снабдяването), един вид веселба, от колкото извращение или гавра."
  7. Интересна културна политика в армията...поне една постановка или прожекция не беше ли интересна за гледане? Какво става след като влезнеш в казармата и затворят вратите зад теб - първият /в който те посреща старшината/, вторият, третият ... до 40 ден, когато, както разбирам е клетвата?
  8. А може ли да ми кажете каква е била причината да се бръснете нула номер преди влизането в казармата - хигиена ли, какво ли? През цялото време на служба ли е било така?
  9. KGB, за какви дървени кутии става въпрос? Какво е имало в тях - нещо не ми става ясно
  10. Хубава приказка се оформи, благодаря за интереса! А вижте какъв списък намерих. Може да е от помощ, щом сте решили да правите псевдоновобранска :D P.S. поканете и мен ;) Frujin Assen , благодаря за споделените снимки! А имаш ли снимки на изпращане от соц. времето?
  11. Явно е ставала луда веселба с кръшни хора, че чак земята се е разтресала - Сириус за Стражишкото земетресение говориш, нали? Имаше ли интересни подаръци? Чувал съм за майтапчийски от рода на зеле и моркови. А друго?
  12. Здравейте, откривам тази тема, защото смятам, че това е един от първите етапи, през които минава момчето новобранец, преди да влезе в родната казарма. Вярвам, че всеки отбил наборна военна служба е имал приятни преживявания от тази вечер с близките, приятелите, роднините. Понеже не съм служил войник, т.е. не съм имал новобранска вечер, ще може ли да споделите вашите спомени от това, мисля, важно събитие от живота на момчето, всъщност от последният вероятно момчешки купон!?

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...