Отиди на
Форум "Наука"

Stephanus

Потребител
  • Брой отговори

    17
  • Регистрация

  • Последен вход

Отговори публикувано от Stephanus

  1. Надявах се, че поне този форум ще се спаси.

    И че ще остане в сферата на чисто научните, сериозни обсъждания по тематиката.

    Но не бе...писано :frusty2:

    Естествено е като всички съвременни и не толкова съвременни атеисти да не можеш да прозреш, че дискусиите и доказателствата свързани с "Богът който Е" не са предмет на изследване от страна на науката. Науката има за предмет на изследване и обяснение - "творението", докато Бог е Творецът и няма как да го изследваш и доказваш научно. :-)

    Дали някога ограничените атеистични умове ще схванат това?

    едва ли защото редовният им номер е да противопоставят "науката" на "вярата в Бога" - нещо което съществува само в ограничените им глави, защото те не си противоречат.

  2. 1. Относно Пилат съм казал, че е бил безскрупулен управник, потушил не едно или две еврейски вълнения. Явно образът, създаден в Евангелията е недостоверен и цели да 'измие ръцете' на римските власти, набеждавайки за екзекуцията еврейския народ. Което разбира се е логично действие на проповедника Павел - все пак той е решил да разпространява една юдейска секта сред неримляни и не върви да им каже - гадове, вие убихте месията, нали?

    2. Точно такива, каквито ще ми предоставиш и ти за авторството на Исус. ;)

    3. Да, точно това твърдя. И както историята показва - доста успешно се е справил, щом се е наложила неговата версия, а не тази на Яков /например/.

    4. 'Антиримски призиви' има в Юдея през 1 век /както пише йосиф Флавий/. Нещо повече - има даже и въстания. Сред сганта, живееща в Рим също има бунтове на религиозна основа /неслучайно Клавдий изселва евреите от Рим/. Разбира се, когато еврейската секта се елинизира /демек очовечава/ през 2 век и започва все повече да добива формите на религия, а също така печели привърженици сред средните слоеве на населението, характерът й става по-властоугоднически.

    А по съборите от 4 век всички 'неканонични' текстове за изхвърлени или подменени с по-политкоректни писания, в унисон с желанието на римските власти да имат унифицираща религия, която да учи разродното население на подчинение и търпение.

    Разбира се тази дискусия е чист офтопик, тъй като цитатът ми е взет от друга тема, но как и да е - майтап да става. :)

    По 1 - Аз не виждам в Евангелията да пише , че Пилат е добричък, но щом настояваш. :-)

    По точка 2 - Аз нямам твърдения че Исус е написал нещо ( разбираемо защо не отговаряш )

    По точка 3 - Нищо съществено не казваш, освен че затъваш още повече :-) Твърдението ти не отговаря на историческите документи.

    По точка 4 - Попитах те какво е заменил Павел в Писанията т.е. къде (в Писанията) има антиримски призиви и как те са заменени в "новите" писания

    пп: дискусията е чист офтопик, по твоя вина. Ти и обкръжение не пишете по темата и то не само защото не сте компетентни а и защото ви е яд, че няма как да скриете истината.

  3. сектант ще ми говори за Християнство... интересно. И кой според теб, о велики 'християнино' е създал тази религия /не се притеснявай - кажи си, за да се посмееме/. :)

    ми да се посмеем първо на твоите "мъдрости" :-)

    "Приказките за измиването на ръцете от 'добричкия' Пилат и миролюбивото учение на Исус са си точно ... приказки, дело на римският гражданин от еврейски произход Павел.

    Последният решава да разпространи новото учение извън границите на Юдея, но е наясно, че за да бъде прието то от нееврейското население на империята, е необходимо то да се преработи в по-политкоректен вид. Затова антиримските призиви са заменени от смирение и непротивене на светската власт за сметка на евентуално задгробно благоденствие. И в крайна сметка сентенцията 'кесаревото - кесарю' допада на римските императори и три века след описаните събития те узаконяват Християнството като официална религия. " [ цитат: Last roman ]

    Първо аргументирай се по-ясно и с доказателствен материал по следните точки:

    1. какво искаш да кажеш относно Пилат ?

    2. "миролюбивото учение на Исус са си точно ... приказки, дело на римският гражданин от еврейски произход Павел" ? т.е. това което четем за Исус от Евангелията е писано от Павел ? какви доказателства представяш за авторството на Павел ? :-)

    3. Павел е решил да разпространява неща измислено от него самия ? :-) :-) това ли твърдиш ?

    4. Къде точно е имало антиримски призиви и къде те са заменени ?

    :) Ами аз ти казвам, че такова нещо като атеистични убеждения няма, ти се опитваш да ми кажеш, че били нерационални. :)

    :-) аха така ли ?

    ами напиши тогава какво има :-), и не ми пиши какво няма

  4. Ей богу - налазят ли в темата религиозни келешчета като стефака, става голяма веселба

    Досега не съм забелязал някаква намеса на модератора. :-)

    Май е време.

    Иначе не се учудвам на заяждането на римския маниак. Внушил си е че разбира от история и още повече римска.

    Ако разбираше моне малко нямаше да се излага със мнения, че и цели теми, че Св. ап. Павел е създал християнството. :-) :-)

    Иначе съм съгласен, че този фгорум е по -подходящо място за атеистичните келешчета като Романа.

    айде бегай да да си донаучиш за християнството... , че си гола вода.

  5. Което показва, че не знаеш какво е атеизъм, но си готов да спориш. Няма такова нещо като атеистични позиции.

    Ми естествено, че няма - то по принцип "атеизма" - не е нищо друго освен отричане на Бог и всичко свързано с Него. т.е. безбожие, но аз твърдя, че атеистичните ти убеждения не са рационални (по-смисъла който и ти вложи по-горе). .... и т.н. но всъщност понеже тъй и тъй не би изложила убежденията си, то може да приключим с твоето становище. Няма да споря.

  6. И какъв би бил смисъла! По същество вярата е бягство от рационалното мислене. Всеки дебат е обречен на това вярващите да не се обосновават логически и само да си повтярят в какво вярват.

    Май не можеш да обосновеш атеистичните си позиции.

    Аз също бих могъл да кажа: По същество атеизма е бягство от рационалното мислене. Всеки дебат е

    обречен на това атеистите да не се обосновават логически и само да си повтярят в какво "вярват"(тук е доста съмнително дали го вярват).

    :-)

  7. Разбира се, на всекиму принадлежи избора на отправна точка за ценностната му система, както и да осъзнавана, че тя не е единствената и че другите имат също своя избор.

    Именно Браво,

    Точно по тази причина има много и различни форуми, за да може възпитаният форумник(каквито рядко се срещат) на участва в този в който му е интересно и иска да дискутира. Всеки има право да си избира ценносттната система и право на избор, както си казал. Мисля, че най-нормалното нещо във форум християнство е да се дискутира Библията. А този който не му харесва - да си използва правото на избор. Нали?

    Що се отнася до "страхът от Бог" - който коментирах(и то по конкретен стих), освен че няколко пъти отбелязах че това не е просто чувство на страх от "нещо си" а, е доста по комплексно състояние на отношнието ни към Бог. Да добре възпитаните деца уважават и почитат родителите си, за разликата от болшинството от съвременното поколение, които дори още преди 10-тата си година вече могат да ругаят и обиждат родителите си(но това е друга тема).

    И искам да отбележа, че постовете ми за "страхът от Бог" са свързани именно с конкретни стихове където се говори за това (нарочно се повтарям).

    Разбира се може да се говори и за Божията любов , а също за много други теми според обявената тема.

    Така, че е глупавичко да се срещаш постове от сорта на: "Майки, я по-добре си обгрижвайте децата ... " и т.н. , което е си е чист спам.

  8. Коментирах, че в по-горният цитат се говори за страх от Господ. А не от Дявола?

    И защо изобщо Господ е олицетворен със страх. Създателят. Т.е. той ни създава за да треперим от него ли?

    Това в никакъв случай не е най-силната страна, а именно страхът е посочен, като причина за творението на нещо си. Или в цитата "на база страха, идва мъдростта".

    Обичайно е обратното, на база страха идва оглупяването.

    "Страхът от ГОСПОДА е начало на мъдростта и познаването на Светия е разум."

    Стихът от книгата Притчи "казва", че човек би постъпил умно, ако има респект и уважава Онзи който е сътворил всичко и него самия.

    Страхът от Бог е доста по комплексно отношение отколкото страх на дете от инжекцията при чичо доктор. Това отношение включва и

    уважение, респект, почит (не случайно и думата страхопочитание). Когато човек върви разумно по стъпките, които Бог му показва

    той стига и до състояние в което вече знае повече неща за Твореца си или както стиха завършва: "познава Бог", а това вече наистина е разум.

    Съвсем противоположно отношение е това да отричаш и да се противопоставяш на Бог, защото разумно ли е гърнето да се препира и репчи с Грънчаря, който го е създал. Ни най-малко, затова и е писано:"Рече безумецът в сърцето си: 'няма Бог' "

    Страхът не е посочен, като причина за творението. Причината за творението е Твореца, а страхът е началото към опознаването на Твореца.

    А във един друг аспект: когато си нарушил нормите на Твореца то тогава си виновен пред Него. И е съвсем логично, ако си виновен пред някой по-силен от теб, да се боиш.

    И тъй Бог наистина не ни е създал, за да треперим от Него, НО ....

    това "НО" е, че Бог също няма да допусне да му се качват на главата (образно казано).

    Ето защо на много хора няма да им е леко в съдния ден.

    Поздрави.

  9. Много примАтивен начин да се измъкнеш от въпроса. Стана очевидно, че не знаеш отговора, залутал си се между Господ и дявола :post-20645-1121105496: така че в крайна сметка може и двамата да те накажат...

    Примати-комунисти-атеисти-фатаници... Това сме ние - засега.

    Щом казваш, нещо като - x два пъти отречено ще се получи, ама ......... почти съм сигурен че няма да схванеш какво ти казвам.

    То е хубаво в тия форуми модераторите на сложат IQ бариера.

    • Upvote 2
  10. Е, добре де, защо не ни помогнете да се вразумим? От Господ ли да имаме страх, или от дявола? Лично аз се страхувам да имам страх и от двамата, тъй като това би означавало, че ги поставям на едно ниво, и Господ може да ми се разгневи, да ме накаже...

    :-) ех съжалявам не аз раздавам разума. Кой каквото си е получил да си го ползва със здраве. Пък който не е получил да не се притеснява, то наказанието му вече е в сила.

    Да се страхува човек от бог или дявол е все едно дете да се страхува, че дядо коледа няма да му донесе подарък. Не, поправям се, страхът на детето би бил разбираем, а не смешен.

    По смешни са изказванията на наследниците на приматите, ама .......нейсе.

  11. Това ме покърти.

    От Господа ли трябва да имам страх или от Дявола?

    Ми за разумните отговора е очевиден.

    А ти сам преценяй за себе си.

    По принцип глупаците не се боят от нищо.

    Като гледам как апокалипсиса се обяснява с комунистическа поезия си представям ако тоя подход се простре из целия форум. :head_hurts_kr: Примерно се натъпква раздел "Биология" с теми за говорещи мъртви, защото нали поетът е написал:

    тихо мъртвият казал:

    Не комунист.

    Кои комунистически стихове визираш ?

  12. Привет dejandodo7,

    "Страхът от ГОСПОДА е начало на мъдростта и познаването на Светия е разум."

    Ако искаш да разбираш наисаното в Библията е добре да започнеш примерно от този стих.

    Колкото до стихът от Откровение - вечното благовестие е свързано с вечния Бог .....и "Да" вестта е актуална за нас.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...