Отиди на
Форум "Наука"

dimoff

Потребител
  • Брой отговори

    5
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ dimoff

  1. както и да е... Днес се разходих околовръст и намерих керемиди и стена извън границите на имота, което ми решава проблема - хем местния музей ще си има занимание, хем аз ще спя спокойно. А в крайна сметка може и нищо да не излезе - питоси са се ползвали до преди 100 години. Знам със сигурност, че наоколо е имало къщи и овчарници преди 30-та година и изоставени. Ще видим какво ще стане и ще пиша по-нататък...
  2. Питос е! За сега спирам да ровичкам. За сам човек е непосилно. От страх да не повредя нещо съм го откопавал половин ден..и то само докато почистя плочата, която покрива гърлото и десетина сантиметра по-надолу А относно местния музей - в неделя го посетих за да сравня гърлата и извивките на керамиката и сега като се замисля питоси не видях. Не ми се иска да идват и да копаят - там където излиза керамиката има трайни насаждения и много години и човеко-часа труд. Както казах за сега замразявам по-нататъчни работи. Едва ли ще излезе нещо по-ценно от това до тук. Така, както си мисля е обикновена къща. Няма мозайки, няма нищо. Освен малко сведения за бита - които така или иначе са известни, друго няма да научат. Това което съм извадил така или иначе мислех да го закарам в музея. Ще помисля само за питоса...със сигурност биха му се зарадвали. Злато едва ли ще открия, а и да открия не бих го задържал (освен една монета за спомен може би И да вземат вече да измислят един свестен закон, че умирам от яд като чуя за поредните иманярски изцепки. В региона има две могили - едната вече е половин могила...направо с багера са я копали...
  3. Битова керамика е най-вероятно. Двете дъна които имам са черни. Днес разкрих делва. Цяла. Висока е около метър. Гърлото беше захлупено с плосък кръгъл камък със следи от "настолна игра" , подобна на дама - три квадрата, един в друг. Утре ще я измеря (делвата), а до няколко дни мисля. че ще успея да я извадя. Друго нещо - намерих няколко парчета черна керамика, но са в същия пласт където излизат и червени и сиви парчета..едва ли са тракийски...обгорени може би? Има пласт черна пръст на места, която първоначално мислих за огнище, но се разпростира на доста метри, както установих в последствие. Разкритието на обекта е около 1% (един процент).
  4. Здравейте! В двора ми излизат много парчета фина керамика с дебелина от 0.3 - 0.5 см, показа се стена с дебелина 60 - 70 см от трошен камък, без видими следи от хоросан. Мястото е на скат и се показаха при терасиране на терена. По - интересното е наличието на тегули, но ръбът не перпендикулярен, а доста полегат. Питането ми е - ползвани ли са такива керемиди в българската архитектура и в кой период. Тия дни ще снимам стените и керамиката за онагледяване.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...