Отиди на
Форум "Наука"

Md maniak

Потребител
  • Брой отговори

    63
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    1

Отговори публикувано от Md maniak

  1. За възтановяването на Европейския тур има тема от 100 и кусур страници във форума Карнивора , за който му е интересно и му се чете ...

    Горната схема беше примерна -зубър х говедо . Мързеше ме да дам и следващите , поглъщателно кръстосване на самки африкански лъв със самец азиатски , самки бенгалски леопард и усурийски самец -под 100 индивида в дивата природа , самец сомалийско диво магаре и самки домашно ..и т н .

  2. Съфорумци , дали междувидово кръстосване от този тип би могло да увеличи популацията на изчезващи видове ?

    Примерно :

    Зубър х крава

    F1 1/2 зубър, мъжките на колбас , женските х зубър

    F2 3/4 зубър ,1/4 говедо , мъжките пак на колбас, женските х зубър

    F3 7/8 зубър 1/8 говедо, мъжките пак същото ,женските х зубър

    F4 15/16 зубър 1/16 говедо , смятам че фенотипно-външно не трябва да има разлики от 100% зубър

    Или да бъде ползвано успешно в ловно дивечовото развъждане ?

  3. Нормално е да са по едри на ръст . Все едно да сравняваме монголи и виетнамци ръстово. Даже виетнамците са с по богат хранителен режим от неолитния европейски фермер . Имат пилета и яйца в менюто.

    • Upvote 2
  4. Най -вероятно ритуална екзекуция , доказателство за твърдоста на характера . Първо са насечени буквално на части . Второ са на средна възраст 8 год . Не са хранени с гранули и консерви , а с остатъци , най -вече кости , парчета сурови кожи и т .н . При такава диета на 8 год възраст резците са изтрити до венеца , има строшени кучешки и кътници . Ритуална битка с безъби кучета ? Едвали .

    • Upvote 1
  5. По подробно да разгледаме ритуала с кучетата . Дуел и схватка ли е или ритуално убийство и екзекуция ? Ритуални схватки има при много и различни култури . Най-известни са масаите и ритуалния лов на лъвове . Има изображения от Мала Азия на ритуален лов на мечки с голи ръце . Напълно допустимо е в Ямна да са организирали ритуални битки с кучета. Но за запознатите с етологията на кучето е ясно ,че никаква агресия и жестокост няма да го принудят да прояви агресия спрямо стопанина си . Ще си опитва да избяга , ще се свива , ще квичи , може да се опита да захапе предмета с който му нанасят ударите , но не и активно нападение. Остава варианта да са одглеждани специално за въпросните "боеве" , но тогава противника им няма да е другар и обичан партньор. Възраста обаче на животните е 6-10 год . Кучетата ползвани за боеве като питбул , бултериер , були кути , афганските , акбашите реално почват от две годишна възраст. Тоест имаме кървава и жестока екзекуция на другар и партньор. Както Южняк се изрази -доказателство че ръката им не трепва пред нищо . Аналогии на такива екзекуции имаме по нашите земи до доста късни времена . При прием в хайдушка чета през Османския феодализъм приетия е трябвало да одере или опече живо животно.

    Да видим и конете . Имаме множество животни доживяли само до 10-15 год възраст. Конете живеят до 28-33 год . Напълно работоспособни са до 22-26 год . Тоест не са гледани с любов до грохване и не са пенсионирани с почести . Умряли са в разцвета на силите си .Може да са изядени ,принесени в жертва или и двете .Има следи по изтриванията от зъбите че са носили меки юзди-долната им челюст е била привързана с въже или ремък . Това категорично ли доказва че са ездитни ? Не . Юздите се ползват и при работа от земя - теглене на зем инвентар : рала , плугове , брани .При теглене на товари -трупи , шейни , каруци . Терминът обязден означава че коня е приучен да носи ездач и да изпълнява команди съответни за ездовата школа . Те са различни - класическа , уестърн , джигитовка и много др. При уестърна има управление на коня с "бозал" тоест само оглавник без в устата на животното да има шарнирни транзели , мундщуци или челюста да е привързана. Така управлявано животно няма да има характерно износване на зъбите . И не е било яздено ли ? Всъшност хуманите шарнирни транзели придчиняват от 50 до 300 кг на кв см натиск.Да се върнем на конярите от Ямна . Яздели ли са си конете ? Няма открити останки от примитивни седла , няма и изображения на ездачи , само каруци-фургони . По вероятно е да не са яздели . Е да ама Манияк какви ги плещиш , ще имат коне пък няма да ги яздат ? Ами в Европа хиляди години са имали работни говеда и не са ги яздели . Само че в Източна Африка , Мадагаскар и Югоизточна Азия ги яздят.

    • Upvote 2
  6. Необязден или необучен ? Едното не е равно на другото . Един кон може 20 год да е теглил плуг и каруца и нито веднъж да не е язден. Може пък 20 год да е носил товар и ездач на гърбът си и никога да не е теглил товар. И колко са били по едри от Equus latipes ?

    Хипотезата за кучетата пък въобще не заслужава и коментар . Явно че Антъни няма понятие от кучета . Куче гледано от собственика си 6-10 год , няма да му посегне . Колкото и той да прояви агресия и жестокост към него . Просто ще се свива , скимти , квичи и т н . Тоест няма да е дуел и схватка , а екзекуция и жертво приношение.

    • Upvote 2
  7. Това че са установени на юзди , добре . Впрегнатия кон не се управлява с дистанционо ,а точно с юзди . Направих си и трудът да изгледам 7 стр с изображения на впрегнати коне в нета , всичките бяха с юзди . За същия брой изображения на кон с ездач видях 11 на които конете нямаха юзди , а само някакви ремъци и въжета около носа и долната челюст . Конкретния ми въпрос е , ездата предизвиква ли изменения в костната система , така че при находки със сигурност да се установи начина на ползване ? Например в прешлените на гръбначния стълб , таза , тръбестите кости на крайниците ?

    • Upvote 1
  8. Съвсем малка оф топик препратка . Коня живее средно 28-35 год . Пълното му развитие е в 6-7 год , то тогава е ...ами тийн . Тоест кон на 10-15 год е едно зряло животно в разцвета на силите си. Наличието на много скелети на животни доживяли само до тази възраст според мен показва че са ползвани като месодайни , което не изключва и да са яздени , впрягани и товарени.

    • Upvote 1
  9. От къде идва по високата "добавена стойност " на земеделието ? На единица площ примерно дек , за около 11 мес стопанина добива една култура пшеница . Получава зърно ,около 160 кг и остатъчен продукт слама , да си препокрие покрива на колибата. Другия стопанин от една овца за същия период получава 1 агне , родено през Март до Май 15 кг. Дои овцата от Май до Август 60 л мляко . Стриже я през Май -3 кг вълна. За същия период е реализирал по разнообразен продукт. Има и суровина за занаятчиите , кожата на агнето и вълната. От зърнопроизводството занаятчиите освен сламени шапки да са плели? Един стар вол след като е работил за собственика си години , накрая е давал рога кости и сухожилия за лък , кожа за амуниция , колани , цървули латуни + пъстарма и създарма за зимата на 6 члено семейство. Суровини дават и техническите култури , познавали са лен и коноп , но пък площа е заета и няма за ядене.Въобще занаятчииството иска суровини . А животновъдството ги осигурява. Пример са англичаните , развиват овцевъдство и преработват суровината.

    • Upvote 2
  10. Въстановка на реална битка и набег ще е още по сложно и скъпо . Ще трябва да изградим и автентично средновековно селище. Това значи още средства, както и допълнителни учасници в ролята на жители на селището.

  11. За момент бях ентосиазирън при мисълта за историческа възтановка на средновековен поход , но само за момент. Нямаме нито необходимия опит , нито средства . Кой от ентусиастите разбира от впрегатни и товарни добитъци ? Колко ще ни струва да наемем такива ? Аз се наемам да изколя необходимия ни за дневния порцион добитък , но неразбирам нищо от предвижването му на самоход. При нас пристигат в камиони. И ветеринар ще ни трябва , да следи за сътоянието на товарните , впрегатните и ездитните животни , ако има такива . А също и на тези които ще ядем , хич неискам да се заразя с някои тении , трихинелози или други гадости. Така че по добре да изчакаме някои да го направят , а ние да коментираме резултата.

  12. Имено и аз това разбрах от одговорите на съфорумците . Римското завоевание не е търсило краткосрочно и максимално разширение . Целта им е била пълно включване и приобщаване на завладените територии .

  13. За битовите конфликти е имало два варианта

    Ловец А е непоносим като характер , макар и много добър ловец държанието му с останалите членове в групата го прави непоносим.

    І вариант . Излизат на лов и ловец А повече не се връща . Ако хвърлат трупа му в някой ледник или торфено блато ,може и да открием още една находка със следи от оръжие.

    ІІ вариант . Спират да ловуват с него , той трябва да ловува сам . Не ядът от това което той е донесъл , не разговарят с него , държът се сякаш той въобще не съществува . Ловец А се мотае още няколко дни с групата , като муха без глава и накрая сам я напуска.

  14. Имало си е конфликти и насилие , но са имали и "механизми" за овладяването им. Дори и при по късните съобщества в С. Амер . ги има. Джеронимо е един от най -известните индианци . Никога не е бил вожд . Хората му не са го приели за вожд заради лошия му характер. Бил е избухлив , злопаметен и отмъстителен , проявявал и излишна жестокост даже за тяхните стандарти . Тези които са го следвали в битките са го правели заради медицината му . Лудия Кон също никога не става вожд , водач е на група войни ,но не е вожд . "Прегрешенията " му са две , открадва жената на Безводния и доста след това при един лов тръгва да преследва същия заради изтрела в лицето който му е нанесъл по рано .

  15. 15 км с товар в Андите на силно пресечен терен . До 32 км /ч в галоп с ездач . Второто не ни интересува , няма да ги ползват за кавалерииски атаки. Въпроса не е какво толкова ще ги правят новите земи , а дали със същия човешки ресур , тактика на воюване и двойно по висока скорост на предвижване биха увеличили римските територии .

    Чингиз също е имал пехота , но я е придвижвал на камили , по двама ездачи на животно . Махно е превозвал пехотата в тачанките .

  16. Примерно в степите северно от Черно и Азовско море , могат да организират огромни латифундии , а добитото зърно да превозват с флот през Черно и Средиземно море .

    Според мен не са толкоз бавни и тътрещи се . Трети ден гледам клипове за калдейросите - бразилски каубои яздещи мулета. 15,7 км/ч за 7 часа са 110 км. Никой няма да изисква от тях рекорди на хиподрума

  17. Колеги съфорумци , за мен лично е интересно би ли се изменила античната , а и средновековната реалност , ако римските легиони от І в пр н е до ІІ в с хр имаха по висока скорост на предвижване по време на поход. Дневно легионите изминавали по 30 км при усилени походи до 50 км . А ако успяваха да изминават от 70 до 110 км дневно ? Моето "решение" пехотата да язди мулета по време на преход . Аз самият нямам никакви преки наблюдения относно мулетата и данните съм ги взел от Нета.

    Римската империя е имала силно развито мулевъдство .

    Мулетата са по издръжливи от конете и на еднакво живо тегло са способни да носят по тежък товар, според интернет

    Мулетата не са подходящи за пряки кавалерииски атаки , пак според интернет.

    И така пехотата воюва в познатия ни пехотен строй и само по време на преход става "мулетерия" Ако имаме около 5 кг "седло" , 72к г ездач и още 65 кг вещи и снаряжение то 142 кг товар е нормален за 380-400 кг муле , отново според интернет.Общия брой на мулетата в един легион ще нарасне много, но част от обозните ще намалеят . Товара им ще се разпредели м/у тези носещи пехотата . Площа на един лагер ще се увеличи тъи като ще трябва да побере и животните , но пък те ще носят нужните допълнителни коли за по дългата ограда . Пак според това което съм чел , мулетата са способни на продължителни периоди на тежки натоварвания само на паша , без подхранване с концентриран фураж . Тоест обоза няма да е натоварен с допълнителен порцион зърно за тяхна дажба . Тъй като са само транспортни животни няма да дават толкова загуби като конете участващи пряко в битка . При необходимост те ще са и източник на прясно месо , а пехотата ще набива калигите . Ако са постояно зачислени към легиона в мирно време докато легионерите строят пътища , мостове , валове и крепости те също ще участват. Естествено наличието им ще увеличи многократно издръжката на армията .

    Та тази многократно по скъпа и почти тройно по бърза римска армия би ли преминала през Черноморските степи до Урал . На юг от Сахара до Сахел и саваните на Кения и Танзания ?

  18. Частните колекционери са част от веригата която ще претърпи загуби от легализирането . Изкупуват на безценица възползвайки се от това ,че труда и находката са нелегални и криминализирани . Откривателя няма избор и продава на 1/10 от стойноста на колекционери и контрабандисти . При легализиран металдетектинг колекциите им ще са легални , но пък ще трябва да закупуват предметите на истинската им стойност . Затова тези "радетели за историческото богатство " предпочитат да държат нелегални колекции купени на безценица.

  19. От делба 50/50 за откривател и собственик на имота държавата също е на печалба . В България земите са : частни , общински и държавни . Което означава че в много от случайте 50 % от стойноста на находката ще влезе в общинския или държавния бюджет. И твърди 50 % за откривателя . В момента откривателите получават от 5 до 10 % от стойноста на находката , а другото се разпределя по веригата нагоре .


    То въпросът не е толкова в печалбата, колкото в това имат ли морално право неспециалисти да се занимават с дейност, изискваща сериозни познания за съхраняване на намереното и информацията за миналото, която то носи. Мога да потвърдя, че сред малцинствата не познанието е нещото, което ги тласка към такава дейност. Да не говорим, че знам случай на намерени златни артефакти, дадени за претопяване.

    Златните артефакти са претопени имено защото няма една комисия която след като са открити легално да ги оцени и изплати . А за познанията , по горе в постовете си съм направил предложение за " изпит " при лицензирането , като на шофьорите и ловците . Да си има и криминализация на нелегалния металдетектиг , от не лицензирани практикуващи , във архиологически обекти и т н . С лицензирането много порочни практики ще отпаднат . Но ще отпаднат и сумите за много джобове .

    • Upvote 1
  20. Аз пък изкам точно на плажа да работя . В пясъка се копае лесно , предметите не са на дълбочина , златна гривна от плажа струва повече от 10 "коцета" извадени от някой чукар . Действително по южните ни плажове пясака съдържа много магнетит , но със свясни уреди не е проблем.

    Държавата ако налага годишна такса -лиценз на практикуващите метал детектиг , сумите може да ги превежда на археолозите . Истината е че иманярите прибират трохи . А законовото положение в момента обслужва тези които са по нагоре по веригата . Прекупвачи износители и т н . Ако се легализира имено прекупвачите контрабандисти ще отпаднат. Но ще секнат пари за митничари , полицаи , политици и др държавни служители. На всички иманяри им е пределно ясно че при легализирана дейност ще печелят поне тройно от находките си .

  21. Рицарските армии са един голям парадокс. Сформират се като опълчение , при необходимост владетеля свиква войската , след одпадане на необходимоста я разпуска. Но пък единиците в това "опълчение" поради специфичния си бит и статут са отлично тренирани и въоръжени.

  22. Каруците въобще не са имали "лагери " . Някои са били с неподвижно закрепени колелета към оста и оста се е въртяла с тях, такива все още могат да се видят в Монголия , като атракция.Други са били с подвижно закрепени колелета към неподвижна ос . Най често дървена . Лагеруването се е осъществявало посредством два къси метални цилиндъра . По малкия е бил набит на оста , по големия в колето , като вътрешния диаметър на по големия е бил малко по голям от външния на по малкия . Така се е получавал примитивен плъзгащ лагер. Необходимо е било много често мазане с катран ,на всеки 5-6 км .В противен случай металните елементи при триенето загрявали до толкоз, че подпалвали дървените.Изцяло металните оси са били изкючение , при тях лагеруването на колелото е на същия принцип , но те са можели да бъдат ползвани и за високи скорости без опасност от запалване .

    • Upvote 1
  23. Приятели съфорумци , САЩ имат крайно различни , направо противоречащи идеологии и култура с Китай и ОАЕ , но те са им едни от най големите търговски партньори . Византия е воювала и с нас и с арабите , но търговията си е вървяла . Обаче ние , народа , политиците ни , управляващи и опозиция търсим идеология , близост , общи черти , морални и незнам какви си цености , въобще всичко друго само не и икономическа изгода . Русия е 1/6 от земната суша но 60% от нея са тайга , тундра и пустини . Пречи ли нещо да им продаваме зеленчуци ,овощти , вина , тютюневи изделия и свинско ? ОАЕ са пустиня що да не им продадем говеждо и овче ? После като си купим немски коли да ги караме с руски газ и арабски петрол.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...