Отиди на
Форум "Наука"

Md maniak

Потребител
  • Брой отговори

    63
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    1

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ Md maniak

  1. За възтановяването на Европейския тур има тема от 100 и кусур страници във форума Карнивора , за който му е интересно и му се чете ... Горната схема беше примерна -зубър х говедо . Мързеше ме да дам и следващите , поглъщателно кръстосване на самки африкански лъв със самец азиатски , самки бенгалски леопард и усурийски самец -под 100 индивида в дивата природа , самец сомалийско диво магаре и самки домашно ..и т н .
  2. Съфорумци , дали междувидово кръстосване от този тип би могло да увеличи популацията на изчезващи видове ? Примерно : Зубър х крава F1 1/2 зубър, мъжките на колбас , женските х зубър F2 3/4 зубър ,1/4 говедо , мъжките пак на колбас, женските х зубър F3 7/8 зубър 1/8 говедо, мъжките пак същото ,женските х зубър F4 15/16 зубър 1/16 говедо , смятам че фенотипно-външно не трябва да има разлики от 100% зубър Или да бъде ползвано успешно в ловно дивечовото развъждане ?
  3. Нормално е да са по едри на ръст . Все едно да сравняваме монголи и виетнамци ръстово. Даже виетнамците са с по богат хранителен режим от неолитния европейски фермер . Имат пилета и яйца в менюто.
  4. Най -вероятно ритуална екзекуция , доказателство за твърдоста на характера . Първо са насечени буквално на части . Второ са на средна възраст 8 год . Не са хранени с гранули и консерви , а с остатъци , най -вече кости , парчета сурови кожи и т .н . При такава диета на 8 год възраст резците са изтрити до венеца , има строшени кучешки и кътници . Ритуална битка с безъби кучета ? Едвали .
  5. По подробно да разгледаме ритуала с кучетата . Дуел и схватка ли е или ритуално убийство и екзекуция ? Ритуални схватки има при много и различни култури . Най-известни са масаите и ритуалния лов на лъвове . Има изображения от Мала Азия на ритуален лов на мечки с голи ръце . Напълно допустимо е в Ямна да са организирали ритуални битки с кучета. Но за запознатите с етологията на кучето е ясно ,че никаква агресия и жестокост няма да го принудят да прояви агресия спрямо стопанина си . Ще си опитва да избяга , ще се свива , ще квичи , може да се опита да захапе предмета с който му нанасят ударите , но не и активно нападение. Остава варианта да са одглеждани специално за въпросните "боеве" , но тогава противника им няма да е другар и обичан партньор. Възраста обаче на животните е 6-10 год . Кучетата ползвани за боеве като питбул , бултериер , були кути , афганските , акбашите реално почват от две годишна възраст. Тоест имаме кървава и жестока екзекуция на другар и партньор. Както Южняк се изрази -доказателство че ръката им не трепва пред нищо . Аналогии на такива екзекуции имаме по нашите земи до доста късни времена . При прием в хайдушка чета през Османския феодализъм приетия е трябвало да одере или опече живо животно. Да видим и конете . Имаме множество животни доживяли само до 10-15 год възраст. Конете живеят до 28-33 год . Напълно работоспособни са до 22-26 год . Тоест не са гледани с любов до грохване и не са пенсионирани с почести . Умряли са в разцвета на силите си .Може да са изядени ,принесени в жертва или и двете .Има следи по изтриванията от зъбите че са носили меки юзди-долната им челюст е била привързана с въже или ремък . Това категорично ли доказва че са ездитни ? Не . Юздите се ползват и при работа от земя - теглене на зем инвентар : рала , плугове , брани .При теглене на товари -трупи , шейни , каруци . Терминът обязден означава че коня е приучен да носи ездач и да изпълнява команди съответни за ездовата школа . Те са различни - класическа , уестърн , джигитовка и много др. При уестърна има управление на коня с "бозал" тоест само оглавник без в устата на животното да има шарнирни транзели , мундщуци или челюста да е привързана. Така управлявано животно няма да има характерно износване на зъбите . И не е било яздено ли ? Всъшност хуманите шарнирни транзели придчиняват от 50 до 300 кг на кв см натиск.Да се върнем на конярите от Ямна . Яздели ли са си конете ? Няма открити останки от примитивни седла , няма и изображения на ездачи , само каруци-фургони . По вероятно е да не са яздели . Е да ама Манияк какви ги плещиш , ще имат коне пък няма да ги яздат ? Ами в Европа хиляди години са имали работни говеда и не са ги яздели . Само че в Източна Африка , Мадагаскар и Югоизточна Азия ги яздят.
  6. Необязден или необучен ? Едното не е равно на другото . Един кон може 20 год да е теглил плуг и каруца и нито веднъж да не е язден. Може пък 20 год да е носил товар и ездач на гърбът си и никога да не е теглил товар. И колко са били по едри от Equus latipes ? Хипотезата за кучетата пък въобще не заслужава и коментар . Явно че Антъни няма понятие от кучета . Куче гледано от собственика си 6-10 год , няма да му посегне . Колкото и той да прояви агресия и жестокост към него . Просто ще се свива , скимти , квичи и т н . Тоест няма да е дуел и схватка , а екзекуция и жертво приношение.
  7. Това че са установени на юзди , добре . Впрегнатия кон не се управлява с дистанционо ,а точно с юзди . Направих си и трудът да изгледам 7 стр с изображения на впрегнати коне в нета , всичките бяха с юзди . За същия брой изображения на кон с ездач видях 11 на които конете нямаха юзди , а само някакви ремъци и въжета около носа и долната челюст . Конкретния ми въпрос е , ездата предизвиква ли изменения в костната система , така че при находки със сигурност да се установи начина на ползване ? Например в прешлените на гръбначния стълб , таза , тръбестите кости на крайниците ?
  8. Съвсем малка оф топик препратка . Коня живее средно 28-35 год . Пълното му развитие е в 6-7 год , то тогава е ...ами тийн . Тоест кон на 10-15 год е едно зряло животно в разцвета на силите си. Наличието на много скелети на животни доживяли само до тази възраст според мен показва че са ползвани като месодайни , което не изключва и да са яздени , впрягани и товарени.
  9. От къде идва по високата "добавена стойност " на земеделието ? На единица площ примерно дек , за около 11 мес стопанина добива една култура пшеница . Получава зърно ,около 160 кг и остатъчен продукт слама , да си препокрие покрива на колибата. Другия стопанин от една овца за същия период получава 1 агне , родено през Март до Май 15 кг. Дои овцата от Май до Август 60 л мляко . Стриже я през Май -3 кг вълна. За същия период е реализирал по разнообразен продукт. Има и суровина за занаятчиите , кожата на агнето и вълната. От зърнопроизводството занаятчиите освен сламени шапки да са плели? Един стар вол след като е работил за собственика си години , накрая е давал рога кости и сухожилия за лък , кожа за амуниция , колани , цървули латуни + пъстарма и създарма за зимата на 6 члено семейство. Суровини дават и техническите култури , познавали са лен и коноп , но пък площа е заета и няма за ядене.Въобще занаятчииството иска суровини . А животновъдството ги осигурява. Пример са англичаните , развиват овцевъдство и преработват суровината.
  10. Въстановка на реална битка и набег ще е още по сложно и скъпо . Ще трябва да изградим и автентично средновековно селище. Това значи още средства, както и допълнителни учасници в ролята на жители на селището.
  11. За момент бях ентосиазирън при мисълта за историческа възтановка на средновековен поход , но само за момент. Нямаме нито необходимия опит , нито средства . Кой от ентусиастите разбира от впрегатни и товарни добитъци ? Колко ще ни струва да наемем такива ? Аз се наемам да изколя необходимия ни за дневния порцион добитък , но неразбирам нищо от предвижването му на самоход. При нас пристигат в камиони. И ветеринар ще ни трябва , да следи за сътоянието на товарните , впрегатните и ездитните животни , ако има такива . А също и на тези които ще ядем , хич неискам да се заразя с някои тении , трихинелози или други гадости. Така че по добре да изчакаме някои да го направят , а ние да коментираме резултата.
  12. Някой разбра ли как се казва това дърво с алкохолоните плодове ? А някой знае ли дали ще вирее и плододава и тук?
  13. Имено и аз това разбрах от одговорите на съфорумците . Римското завоевание не е търсило краткосрочно и максимално разширение . Целта им е била пълно включване и приобщаване на завладените територии .
  14. За битовите конфликти е имало два варианта Ловец А е непоносим като характер , макар и много добър ловец държанието му с останалите членове в групата го прави непоносим. І вариант . Излизат на лов и ловец А повече не се връща . Ако хвърлат трупа му в някой ледник или торфено блато ,може и да открием още една находка със следи от оръжие. ІІ вариант . Спират да ловуват с него , той трябва да ловува сам . Не ядът от това което той е донесъл , не разговарят с него , държът се сякаш той въобще не съществува . Ловец А се мотае още няколко дни с групата , като муха без глава и накрая сам я напуска.
  15. Имало си е конфликти и насилие , но са имали и "механизми" за овладяването им. Дори и при по късните съобщества в С. Амер . ги има. Джеронимо е един от най -известните индианци . Никога не е бил вожд . Хората му не са го приели за вожд заради лошия му характер. Бил е избухлив , злопаметен и отмъстителен , проявявал и излишна жестокост даже за тяхните стандарти . Тези които са го следвали в битките са го правели заради медицината му . Лудия Кон също никога не става вожд , водач е на група войни ,но не е вожд . "Прегрешенията " му са две , открадва жената на Безводния и доста след това при един лов тръгва да преследва същия заради изтрела в лицето който му е нанесъл по рано .
  16. 15 км с товар в Андите на силно пресечен терен . До 32 км /ч в галоп с ездач . Второто не ни интересува , няма да ги ползват за кавалерииски атаки. Въпроса не е какво толкова ще ги правят новите земи , а дали със същия човешки ресур , тактика на воюване и двойно по висока скорост на предвижване биха увеличили римските територии . Чингиз също е имал пехота , но я е придвижвал на камили , по двама ездачи на животно . Махно е превозвал пехотата в тачанките .
  17. Примерно в степите северно от Черно и Азовско море , могат да организират огромни латифундии , а добитото зърно да превозват с флот през Черно и Средиземно море . Според мен не са толкоз бавни и тътрещи се . Трети ден гледам клипове за калдейросите - бразилски каубои яздещи мулета. 15,7 км/ч за 7 часа са 110 км. Никой няма да изисква от тях рекорди на хиподрума
  18. Колеги съфорумци , за мен лично е интересно би ли се изменила античната , а и средновековната реалност , ако римските легиони от І в пр н е до ІІ в с хр имаха по висока скорост на предвижване по време на поход. Дневно легионите изминавали по 30 км при усилени походи до 50 км . А ако успяваха да изминават от 70 до 110 км дневно ? Моето "решение" пехотата да язди мулета по време на преход . Аз самият нямам никакви преки наблюдения относно мулетата и данните съм ги взел от Нета. Римската империя е имала силно развито мулевъдство . Мулетата са по издръжливи от конете и на еднакво живо тегло са способни да носят по тежък товар, според интернет Мулетата не са подходящи за пряки кавалерииски атаки , пак според интернет. И така пехотата воюва в познатия ни пехотен строй и само по време на преход става "мулетерия" Ако имаме около 5 кг "седло" , 72к г ездач и още 65 кг вещи и снаряжение то 142 кг товар е нормален за 380-400 кг муле , отново според интернет.Общия брой на мулетата в един легион ще нарасне много, но част от обозните ще намалеят . Товара им ще се разпредели м/у тези носещи пехотата . Площа на един лагер ще се увеличи тъи като ще трябва да побере и животните , но пък те ще носят нужните допълнителни коли за по дългата ограда . Пак според това което съм чел , мулетата са способни на продължителни периоди на тежки натоварвания само на паша , без подхранване с концентриран фураж . Тоест обоза няма да е натоварен с допълнителен порцион зърно за тяхна дажба . Тъй като са само транспортни животни няма да дават толкова загуби като конете участващи пряко в битка . При необходимост те ще са и източник на прясно месо , а пехотата ще набива калигите . Ако са постояно зачислени към легиона в мирно време докато легионерите строят пътища , мостове , валове и крепости те също ще участват. Естествено наличието им ще увеличи многократно издръжката на армията . Та тази многократно по скъпа и почти тройно по бърза римска армия би ли преминала през Черноморските степи до Урал . На юг от Сахара до Сахел и саваните на Кения и Танзания ?
  19. Частните колекционери са част от веригата която ще претърпи загуби от легализирането . Изкупуват на безценица възползвайки се от това ,че труда и находката са нелегални и криминализирани . Откривателя няма избор и продава на 1/10 от стойноста на колекционери и контрабандисти . При легализиран металдетектинг колекциите им ще са легални , но пък ще трябва да закупуват предметите на истинската им стойност . Затова тези "радетели за историческото богатство " предпочитат да държат нелегални колекции купени на безценица.
  20. От делба 50/50 за откривател и собственик на имота държавата също е на печалба . В България земите са : частни , общински и държавни . Което означава че в много от случайте 50 % от стойноста на находката ще влезе в общинския или държавния бюджет. И твърди 50 % за откривателя . В момента откривателите получават от 5 до 10 % от стойноста на находката , а другото се разпределя по веригата нагоре . Златните артефакти са претопени имено защото няма една комисия която след като са открити легално да ги оцени и изплати . А за познанията , по горе в постовете си съм направил предложение за " изпит " при лицензирането , като на шофьорите и ловците . Да си има и криминализация на нелегалния металдетектиг , от не лицензирани практикуващи , във архиологически обекти и т н . С лицензирането много порочни практики ще отпаднат . Но ще отпаднат и сумите за много джобове .
  21. Аз пък изкам точно на плажа да работя . В пясъка се копае лесно , предметите не са на дълбочина , златна гривна от плажа струва повече от 10 "коцета" извадени от някой чукар . Действително по южните ни плажове пясака съдържа много магнетит , но със свясни уреди не е проблем. Държавата ако налага годишна такса -лиценз на практикуващите метал детектиг , сумите може да ги превежда на археолозите . Истината е че иманярите прибират трохи . А законовото положение в момента обслужва тези които са по нагоре по веригата . Прекупвачи износители и т н . Ако се легализира имено прекупвачите контрабандисти ще отпаднат. Но ще секнат пари за митничари , полицаи , политици и др държавни служители. На всички иманяри им е пределно ясно че при легализирана дейност ще печелят поне тройно от находките си .
  22. Да се легализира , регулира , да се плащат годишни лицензи и данъци . И задължително изпити , като за шофьорите и ловците.
  23. Рицарските армии са един голям парадокс. Сформират се като опълчение , при необходимост владетеля свиква войската , след одпадане на необходимоста я разпуска. Но пък единиците в това "опълчение" поради специфичния си бит и статут са отлично тренирани и въоръжени.
  24. Каруците въобще не са имали "лагери " . Някои са били с неподвижно закрепени колелета към оста и оста се е въртяла с тях, такива все още могат да се видят в Монголия , като атракция.Други са били с подвижно закрепени колелета към неподвижна ос . Най често дървена . Лагеруването се е осъществявало посредством два къси метални цилиндъра . По малкия е бил набит на оста , по големия в колето , като вътрешния диаметър на по големия е бил малко по голям от външния на по малкия . Така се е получавал примитивен плъзгащ лагер. Необходимо е било много често мазане с катран ,на всеки 5-6 км .В противен случай металните елементи при триенето загрявали до толкоз, че подпалвали дървените.Изцяло металните оси са били изкючение , при тях лагеруването на колелото е на същия принцип , но те са можели да бъдат ползвани и за високи скорости без опасност от запалване .
  25. Приятели съфорумци , САЩ имат крайно различни , направо противоречащи идеологии и култура с Китай и ОАЕ , но те са им едни от най големите търговски партньори . Византия е воювала и с нас и с арабите , но търговията си е вървяла . Обаче ние , народа , политиците ни , управляващи и опозиция търсим идеология , близост , общи черти , морални и незнам какви си цености , въобще всичко друго само не и икономическа изгода . Русия е 1/6 от земната суша но 60% от нея са тайга , тундра и пустини . Пречи ли нещо да им продаваме зеленчуци ,овощти , вина , тютюневи изделия и свинско ? ОАЕ са пустиня що да не им продадем говеждо и овче ? После като си купим немски коли да ги караме с руски газ и арабски петрол.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...